10 λαϊκά του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα!

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Μοσχολιού, Νταλάρας, Πίτσα Παπαδοπούλου, Καρράς, Μαργαρίτης, Στανίση, Λεονάρδου, Κότσιρας, Μπάσης τραγουδούν Λαυρέντη Μαχαιρίτσα!
Δημιουργός και ερμηνευτής με δικό του χαρακτήρα, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας στην πολύχρονη διαδρομή του στο τραγούδι χάρισε την «τέχνη» του σε δημιουργίες που απέδωσαν άλλοι ερμηνευτές. Τώρα τι ήταν και τι είναι λαϊκό στις μέρες μας σηκώνει «ατέλειωτη» κουβέντα.

Αν θέλετε εδώ έχουμε 10 «διαφορετικές» καταθέσεις του Μαχαιρίτσα, σε σύγκριση με τον «κορμό» του έργου. Η «παράθεση» έχει υποκειμενικό χαρακτήρα και γίνεται με αφορμή τα γενέθλια του τραγουδοποιού και συνθέτη.

Το 1995 ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Οδυσσέας Ιωάννου βάπτιζαν το δίσκο της Σωτηρίας Λεονάρδου με ένα χαρακτηριστικό νέο-ζεϊμπέκικο που άφησε έντονα χνάρια: «Δεν έχω χρόνο μάτια μου».

Το 2001 στο δίσκο του Γιώργου Νταλάρα «Η άσφαλτος που τρέχει» ο Μαχαιρίτσας και ο Ισσάκ Σούσης στους στίχους, έδωσαν στον Γιώργο Νταλάρα ένα πανέμορφο «κουτσό» ζεϊμπέκικο που αγαπήθηκε ολόκαρδα από τον κόσμο.

Το 2003 στο δίσκο του «Στο Αφιερώνω» ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε μία από τις Αφιερώσεις του τραγουδούσε μαζί με την Κατερίνα Στανίση «Τα φάρμακα» σε μουσική δική του και στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Ένα απρόσμενο «πάντρεμα» που ξάφνιασε ευχάριστα.

Την ίδια χρονιά ο Μαχαιρίτσας και ο Ισσάκ Σούσης μέσα απ’ τον «Ξεπεσμένο άγγελό» τους έδιναν την ευκαιρία στο Γιάννη Κότσιρα να ονοματίσει το νέο του -τότε- δίσκο.

Το 2004 στο τελευταίο «Βραδινό σινιάλο» της Βίκυς Μοσχολιού ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και η Λίνα Δημοπούλου έγραφαν για την μεγάλη κυρία: «Αν είναι να χαθώ θέλω να γίνει τώρα…»

Μια κινηματογραφική ταινία γέννησε την αφορμή για να σμίξουν το 2009 ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας με τον Γιώργο Μαργαρίτη σε ένα από μετρημένα μεγάλα σουξέ των νέων καιρών. Τους στίχους υπογράφουν οι Ελένη Ράντου και Γιάννης Μαύρος.

Το 2010 ο Μαχαιρίτσας θα δώσει συνθετικό παρών στο δίσκο του Βασίλη Καρρά «Στα είπα όλα». Οι νταλκαδιάρικοι κινηματογραφικοί στίχοι είναι του Γιάννη Πάριου: «Μα τι να πω»

Το 2011 ο Μαχαιρίτσας θα υπογράψει σαν συνθέτης ολόκληρο το δίσκο του Δημήτρη Μπάση «Η συννεφιά περνάει με παρέα». Στο ζεϊμπέκικο ντουέτο του τραγουδιστή με τον Δημήτρη Μητροπάνο οι στίχοι είναι του Γιάννη Κότσιρα: «Πόσο κοστίζει μια ζωή»

Από τον ίδιο δίσκο και το ζεϊμπέκικο «Είχαμε όνειρα μεγάλα» σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου.

Η σύμπραξη του Μαχαιρίτσα αλλά και του Γιάννη Μαύρου με τον Γιώργο Μαργαρίτη επαναλήφθηκε το 2014 στον δίσκο του ερμηνευτή «Παίζουμε για τη φανέλα». Εδώ στο «παιχνίδι» πήρε μέρος και η ξεχωριστή Πίτσα Παπαδοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates