10 δυνατά τραγούδια του Αντώνη Κατινάρη

Ο σπουδαίους μπουζουξής και ωραίος συνθέτης έφυγε απ’ τη ζωή στις 28 Οκτωβρίου του 1999 σε ηλικία 68 ετών
Γεννήθηκε στα Χανιά το 1931 από που γονείς Μικρασιάτες που είχαν φτάσει στην Κρήτη μετά την καταστροφή.

Το όνομά του, ειδικά στους σύγχρονους άπονους καιρούς, σε ορισμένους νεότερους, ίσως να μην «λέει» πολλά.

Κι όμως τον Κατινάρη τον τραγούδησαν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Πόλυ Πάνου, η Γιώτα Λύδια, ο Στράτος Διονυσίου, ο Πάνος Γαβαλάς, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, ο Σταμάτης, Κόκοτας, ο Κώστας Κόλιας, ο Γιώργος Μαργαρίτης και άλλοι διαλεκτοί.

Παράλληλα υπήρξε ένα απ’ τα γερά εργαλεία της δισκογραφίας στα χρόνια του ΄60 ενώ και στο λαϊκό πάλκο δέσποσε σαν πρωταγωνιστής σε στέκια και σχήματα ιστορικά.

Ας μιλήσουν καλύτερα τα τραγούδια:

«Τι να σου κάνει μια καρδιά»
Σε στίχους της Ευτυχίας με τον Μπιθικώτση. Αν το ‘χε γράψει «άλλος» θα ‘χαμε αναλύσεις των αναλύσεων…

«Μ’ έκανε η αγάπη σου ξενύχτη»
Με τον Πάνο Γαβαλά θα έχουν στενή και πολύχρονη συνεργασία. Οι στίχοι του τραγουδιού που έγινε «σοβαρή» επιτυχία στα μισά της δεκαετίας του ’60 είναι του Τσάντα.

«Μπαγλαμάδες και μπουζούκια»
Αυτός ήταν κι ο τίτλος του ολοκληρωμένου δίσκου του Κατινάρη με τον Στράτο Διονυσίου το 1973, σε στίχους του Θάνου Σοφού.

«Και εν τω μεταξύ»
Και οι «Συναναστροφές» των δύο δημιουργών με τον Σταμάτη Κόκοτα, το 1974, απέδωσαν καρπούς.

«Η ψευτιά του κόσμου».
Την ίδια χρονιά ο Κατινάρης θα κυκλοφορήσει το δίσκο «Νεώτερα Κι' Ανώτερα» με ερμηνευτές το Διονυσίου, την Πόλυ Πάνου και τη Σία Ροζάκη. Στην «ψευτιά» οι στίχοι είναι του Κώστα Ρουβέλα.

«Να μην σε πίστευα»
Εκεί η Πόλυ Πάνου τραγουδούσε τη δημιουργία του Κατινάρη σε στίχους του Ηρακλή Παπασιδέρη

«Δώδεκα η ώρα νταν»
Το 1978 ο Κατινάρης θα υπογράψει τις συνθέσεις του δίσκου «Μπουζουκοκελαϊδίσματα» με ερμηνευτή τον δυναμικά ανερχόμενο, τότε, Κώστα Κόλλια. Τα τραγούδια ακούστηκαν σχεδόν όλα, αλλά σουξέ ήταν ένα «γκραν» ζεϊμπέκικο σε στίχους του Τάκη Κωλέττη

«Άκου τι θα πω»
Το 1984 ο Κατινάρης θα βαφτίσει τον προσωπικό δίσκο του Γιώργου Μαργαρίτη. Τους στίχους του τραγουδιού υπογράφει η Μάρω Μπιζάνη.

«Του ντερβίση το πιοτό»
Εκεί ο Μαργαρίτης θα ξανατραγουδήσει και θα επαναφέρει στο προσκήνιο, ένα τραγούδι σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου που είχε δισκογραφήσει λίγο μετά τα μισά του ’60 ο Μπιθικώτησς

«Τη λένε Φραγκοσυριανή»
Το 1975 ο Κατινάρης με το Θάνο Σοφό θα παρουσιάσουν το άλμπουμ «Αυταπάτες» με ερμηνευτές τους Πόλυ Πάνου, Λευτέρη Μυτιληναίο, Κωστή Χρήστου και Σία Ροζάκη. Εκεί τραγουδούσε και ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates