Χαρούλα, μας λείπεις πολύ!!!

Η σπουδαία ερμηνεύτρια, εδώ και χρόνια, τόσο ρεπερτοριακά όσο και εκφραστικά απομακρύνεται αισθητά από το λαϊκό τραγούδι, προτιμά να τραγουδά τανγκό απ’ ότι ζεϊμπέκικα και μας αφήνει μια περίεργη αίσθηση.

Σε κάποιους από μας – είναι η αλήθεια που κάποια στιγμή πρέπει να λέγεται – έχει λείψει… εκείνο το μοναδικό, παλιό, αίσθημα, όταν κεντράριζε στην ακριβή φωνή της τα λαϊκά τραγούδια.

Όχι τυχαία, ο Στέλιος Καζαντζίδης τη θεωρούσε την σπουδαιότερη λαϊκή τραγουδίστρια της γενιάς της. Κι εκείνη, το αγάπησε το λαϊκό τραγούδι. Όμως, τα χρόνια πέρασαν και το τοπίο της πόλης και του τραγουδιού άλλαξε και αλλάζει συνεχώς. Αν κι όπως έγραφε διαχρονικά και προφητικά ο Μανώλης: όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν ή ακόμη: κάνε διάλειμμα Χαρούλα, πες μας τον καρσιλαμά, να γλυκάνεις τις καρδιές μας και τα βρίσκουμε μετά.

Μπορεί η Χαρούλα να παραμένει το ίδιο γοητευτική και μελαγχολική όπως παλιά κι ας τραγουδούσε, τότε, τα ασίκικα και τα γλεντζέδικα, μόνο που τώρα, πια, μοιάζει περισσότερο εναρμονισμένη με το παγερό και μοναχικό περιβάλλον της πόλης. Οι παρέες δεν είναι ίδιες, ούτε οι αγάπες κι οι φιλίες. Και τα τραγούδια δεν έχουν την ίδια δύναμη. Κατέβασαν κι αυτά ρολά κι έβαλαν διπλές και τριπλές κλειδαριές, όπως τα παράθυρα και οι πόρτες των σπιτιών, μαζί με τις καρδιές. Σκέφτομαι, τι λαϊκό τραγούδι, άραγε, μπορεί να υπάρξει σήμερα; Ποια χαρακτηριστικά και, κυρίως, τι ήχο μπορεί να έχει αυτό; Αναρωτιέμαι και δεν μπορώ να βρω απάντηση (είμαι βέβαιος ότι σε αυτές τις γραμμές ο φίλος μου ο Μπαλαχούτης διαφωνεί). Μεγαλώνουμε, κιόλας, αλλάζουμε κι εμείς μαζί με τους γύρω μας, αν και κατά βάθος μένουμε με τα μικρά αφελή παραπονάκια μας, σαν παιδιά που τα μάλωσαν και που τους πήραν το παιχνίδι μέσα από τα χέρια…


 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates