Τα «Αρχοντορεμπέτικα» του Τόλη Χάρμα κι ένα τραγούδι για τη μάνα

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Η πρώτη εκτέλεση ενός τραγουδιού που έγινε γνωστό με τη φωνή του Καζαντζίδη.

Σαν σήμερα…

Στις 22 Μαΐου 2008 έφυγε από τη ζωή ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους του παλιού λαϊκού τραγουδιού, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τον πόλεμο… Ο Τόλης Χάρμας ή Απόστολος Χαρμαντάς, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1918 στο Λεωνίδιο της Πελοποννήσου.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1943 στην Κόρινθο, ενώ από το 1945, μαζί με τη σύζυγό του Λίτσα δημιούργησαν το «Ντούο Χάρμα». Τραγούδησαν σε πρώτη εκτέλεση κάποιους από τους σημαντικότερους λαϊκούς συνθέτες, κάνοντας μεγάλες επιτυχίες με τραγούδια όπως «Κάποια μάνα αναστενάζει», «Τρελό κορίτσι», «Ένα τραγούδι απ' τ' Αλγέρι», «Με γέρασε η ξενιτιά» κλπ.

Παράλληλα, ο Τόλης Χάρμας γραμμοφώνησε πολλές δικές του συνθέσεις, τις οποίες εκτός από τον ίδιο και τη Λίτσα Χάρμα, τραγούδησαν ερμηνευτές όπως η Σωτηρία Μπέλλου, ο Στελλάκης Περπινιάδης, ο Τάκης Μπίνης και άλλοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Χάρμας ήταν αυτός που το 1956 «βάφτισε» καλλιτεχνικά τη Μαρινέλλα, η οποία εκείνη την εποχή, εμφανιζόταν μαζί του στη Θεσσαλονίκη. Της έδωσε λοιπόν το όνομα ενός τραγουδιού του, που είχε τον τίτλο «Μαρινέλλα»...

Ο Τόλης Χάρμας υπηρέτησε το λαϊκό τραγούδι μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του, παίζοντας στα λαϊκά πάλκα…

Τα «Αρχοντορεμπέτικα» του Χάρμα


Το 1974 κυκλοφόρησε από τη Minos, με το label της Standard ένας δίσκος με επανεκτελέσεις τραγουδιών του Τόλη Χάρμα, με τίτλο «Τα αρχοντορεμπέτικα» και ερμηνευτές τη Νανά Χάρμα, κόρη του Τόλη και της Λίτσας Χαρμαντά και τον Γιάννη Θυμάκη. Ο δίσκος παραμένει ανέκδοτος σε cd.

Τα τραγούδια του cd


Πλευρά Α’ | Τραγουδά ο Γιάννης Θυμάκης.

1) Θα σου φύγω
2) Εδώ παπάς
3) Το τελευταίο τσιγάρο
4) Ο Παντελής
5) Μαρινέλλα
6) Μάνα μου

Πλευρά Β’ | Τραγουδά η Νανά Χάρμα

1) Το σφάλμα
2) Δεν υποφέρεσαι
3) Άσχημες πληροφορίες
4) Καρδιά αλήτισσα
5) Η καρδιά του μάγκα
6) Η αμπάριζα

«Μάνα μου»


Χωρίς να υποβαθμίσω τα υπόλοιπα τραγούδια, θέλω να σταθώ σε ένα ξεχωριστό κομμάτι για τη μάνα, με τον τίτλο «Μάνα μου», που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τη Σωτηρία Μπέλλου και τον Στελλάκη Περπινιάδη το 1948 (με τίτλο «Γλυκιά μου μάνα») και κυκλοφόρησε σε δίσκο 78 στροφών His master’s voice.

Στο δίσκο με τα «Αρχοντορεμπέτικα» τη «Μάνα» την τραγουδά ο Γιάννης Θυμάκης. Η διαφορά με την πρώτη εκτέλεση είναι πως ο Θυμάκης τραγουδά μόνο δυο στροφές, από τις οποίες η δεύτερη δεν υπάρχει στην εκτέλεση με την Μπέλλου και τον Στελλάκη.

Το τραγούδι δεν ακούστηκε ιδιαίτερα σε καμιά από τις δυο εκτελέσεις… Όμως πολλά χρόνια μετά, ηχογραφήθηκε από τον Στέλιο Καζαντζίδη και συμπεριλήφθηκε στο διπλό δίσκο «Ότι δεν είπα» που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 1989. Η εκτέλεση του Καζαντζίδη βασίζεται στην πρώτη εκτέλεση με τις τρεις στροφές. Δεν ακούγονται δηλαδή τα λόγια της 2ης στροφής της εκτέλεσης του Θυμάκη.

Υ.Γ: Την αφορμή για αυτή τη μικρή καταγραφή μου την έδωσε πριν από λίγες μέρες ένας καλός φίλος, που, αν και ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη του λαϊκού τραγουδιού, μου είπε πως δεν γνώριζε καν την πρώτη εκτέλεση της «Μάνας» με τον Γιάννη Θυμάκη…

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης στο ogdoo.gr: 22/05/2016

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates