«Στου προφήτη Ηλία τα σοκάκια…» με τον Γιάννη Καλατζή

(ΣΠΑΝΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ) Η άγνωστη εκτέλεση ενός κλασικού τραγουδιού

H ιστορία του «Προφήτη Ηλία»…


Το τραγούδι του Δήμου Μούτση και του Γιώργου Παπαστεφάνου «Στου προφήτη Ηλία τα σοκάκια» το ξέρουν ασφαλώς και «οι πέτρες»… Δεν ξέρω όμως πόσοι γνωρίζουν την ιστορία αυτού του τραγουδιού, αλλά και τις άγνωστες εκτελέσεις του. Μέσα από τις σημειώσεις του, στο ξεχωριστό κανάλι του στο youtube, ο Γιώργος Παπαστεφάνου θυμάται σχετικά: 

Αν η «Ανάμνηση» με τον Τόνυ Πινέλλι ήταν από τις πολύ μεγάλες επιτυχίες του 1966, «Του προφήτη Ηλία τα σοκάκια» θριάμβευσαν τον αμέσως επόμενο χρόνο. Κάτι που ούτε η ίδια η εταιρία δεν περίμενε. Μάλιστα τον πρώτο καιρό η «Κολούμπια» διαφήμιζε στο ραδιόφωνο την άλλη όψη του δίσκου που είχε το τραγούδι του Δήμου Μούτση με στίχους Νίκου Γκάτσου «Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα» και πάλι φυσικά με τον Σταμάτη Κόκοτα. Όμως και χωρίς διαφήμιση ο «Προφήτης Ηλίας», άρχισε να τραγουδιέται στις παρέες και να παίζει στα τζουκ μποξ. 

Η ιστορία του τραγουδιού ξεκίνησε κάποιο μεσημέρι του 1967 όταν ήρθε στη Ραδιοφωνία ο νεαρός, ευειδής και αεράτος Δήμος Μούτσης, με μια μαγνητοταινία στο χέρι. «Θέλω να βάλεις στίχους σ' αυτή τη μελωδία και θέλω οι στίχοι να μιλάνε για «Του προφήτη Ηλία τ' ανηφόρι» που είναι η γειτονιά μου στον Πειραιά» μου είπε. Το τραγούδι το έγραψα και το είπε φυσικά ο Σταμάτης Κόκοτας, που ήταν τότε το καινούργιο μεγάλο άστέρι της «Κολούμπια». Ιδού όμως τώρα, το δείγμα με τη φωνή του Δήμου Μούτση, γεμάτη μεράκι, καθώς παίζει ο ίδιος τη μελωδία του στο πιάνο, από τη μαγνητοταινία που μού έδωσε εκείνη την ημέρα. Βέβαια, ο ήχος δεν είναι και πολύ καλός μετά από τόσα χρόνια. Νομίζω όμως, ότι αξίζει να το ακούσουμε.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1967 από τον Σταμάτη Κόκοτα και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών Columbia, έχοντας στην άλλη όψη το «Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα» του Δήμου Μούτση και του Νίκου Γκάτσου. 

Τραγουδά ο Γιάννης Καλατζής…


Την ίδια χρονιά, στην «απέναντι», τότε, εταιρεία Odeon - Parlophone, έκανε την πρώτη «σόλο» εμφάνισή του στη δισκογραφία, με τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη, ο Γιάννης Καλατζής.

Προσπαθώντας εκείνη την εποχή η εταιρεία να τον προβάλλει ως το «αντίπαλο δέος» του Σταμάτη Κόκοτα, το 1968, πρότεινε στον Γιάννη Καλατζή τρία τραγούδια που έκαναν ήδη «θραύση» με τη φωνή του Κόκοτα. Το πρώτο ήταν το «Όνειρο απατηλό» του Απόστολου Καλδάρα και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και τα άλλα δυο, τα τραγούδια του Δήμου Μούτση στα οποία αναφέρθηκα λίγο πριν. Τα «Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα» και «Στου προφήτη Ηλία», που ηχογραφήθηκαν με την ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας του συνθέτη Άγγελου Σέμπου και κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών (Parlophone 3247), χωρίς όμως να ακουστούν ιδιαίτερα. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα δεν έχουν επανεκδοθεί σε lp ή cd, ενώ το δισκάκι παραμένει ιδιαίτερα δυσεύρετο… 
parlophone.jpg

Τόσο στην εκτέλεση με τον Κόκοτα, όσο και σε αυτή με τον Καλατζή ο Γιώργος Παπαστεφάνου υπέγραφε ακόμα με το ψευδώνυμο «Γιώργος Στεφάνου», αφού, όπως έχει «εξομολογηθεί» ο ίδιος, ντρεπόταν να δηλώνει δημόσια πως γράφει στίχους.

Το 1988, η Γλυκερία ξαναηχογράφησε το «Στου προφήτη Ηλία» για τις ανάγκες της συλλογής τραγουδιών του Γιώργου Παπαστεφάνου «Μια φορά θυμάμαι», που κυκλοφόρησε από τη Lyra…

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης στο ogdoo.gr: 20/07/2017

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates