«Σαν ελληνική ταινία» Ο πρώτος και τελευταίος δίσκος των «ΑλεΡΕτούρ»

(ΣΠΑΝΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ – ΑΚΟΥΣΤΕ) Ο πρώτος και μοναδικός δίσκος του Γιώργου Ανδρέου, του Βαγγέλη Κοντόπουλου και του Στάθη Παχίδη που έχει σήμερα τα γενέθλιά του.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σαν σήμερα…

Στις 6 Αυγούστου γεννήθηκε ο πολυκαλλιτέχνης (συνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής, μουσικός, συγγραφέας), πρώην «Άγαμος Θύτης» , «αμετανόητος Θεσσαλονικεύς» και φίλος Στάθης Παχίδης…

«Σαν ελληνική ταινία»

Εντελώς τυχαία, έφτασε στα χέρια μου, μετά από αναζήτηση αρκετών ετών, ο δίσκος με τον οποίο μπήκαν στη δισκογραφία ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, ο μπασίστας και συνθέτης Βαγγέλης Κοντόπουλος και ο Στάθης Παχίδης. Αναφέρομαι στον, ανέκδοτο μέχρι σήμερα σε cd, δίσκο του συγκροτήματος «ΑλεΡΕτούρ» - που αποτελούσαν οι τρεις προαναφερθέντες - με τίτλο «Σαν ελληνική ταινία». Η μουσική και οι στίχοι ήταν από κοινού του Γιώργου Ανδρέου, που έπαιξε πλήκτρα και του Στάθη Παχίδη που τραγούδησε και έπαιξε κιθάρα, ενώ στο μπάσο ήταν ο Βαγγέλης Κοντόπουλος.

ale retour
Τα τραγούδια του δίσκου

1)Ωδή σε μια χυλόπιτα
2)Αποχαιρετιστήριο
3)Αυτόχειρας (στίχοι: Ε.Ιωαννίδου)
4)Καταληψίες
5)Κομοτηνή (στίχοι: Θανάσης Γκαϊφύλλιας)
6)Tραγουδοποιώ
7)Και ας παν στην ευχή τα παλιά (στίχοι – μουσική: Απόστολος Καλδάρας)
8)Μούσα
9)Η μουσική είναι γύφτικη
10)Φεύγεις
11)Απολογία
12)Σαν ελληνική ταινία


Έπαιξαν οι μουσικοί

Με ευγενική παραχώρηση της CVR συμμετείχαν οι Μπάμπης Αγαθαγγελίδης (κιθάρα) και Βασίλης Καλφόπουλος (κρουστά), ενώ έπαιξαν επίσης ο Βασίλης Ηλιάδης (μπουζούκι), η Μαρία Ρεμπούτσικα (βιολί) και ο David Lynch (σαξόφωνο). Η ηχογράφηση έγινε στο studio Sierra από τον Φραγκίσκο Σοφτά και η μακέτα εξωφύλλου από την Ειρήνη Πιακουλάκη. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Κρητική Φωνογραφική Εταιρεία «ΑΕΜΕ».

Ένα «ευχαριστώ»…

Ένα ευχαριστώ οφείλεται

Στον Απόστολο Καλδάρα και τον Θανάση Γκαϊφύλλια που μας εμπιστεύτηκαν τα κομμάτια τους. Στον «εργοδότη» Δ.Τερζόπουλο, τις τραγουδίστριες Φιλιώ Καζάρα και Σοφία Βόσσου. Τα παιδιά του Sierra και ιδιαίτερα τον Μάκη Αχλαδιώτη και Φραγκίσκο Σοφτά (μεγάλε) και τον Γ.Μητρόπουλο που ήταν και ήξερε το «γιατί».
(Σημείωμα στο οπισθόφυλλο του δίσκου).

Αυτό ήταν το «μότο» του δίσκου, όπως καταγράφεται στο ένθετο με τους στίχους. Δεν ξέρω τις προσδοκίες που είχαν οι τρεις μουσικοί από αυτή τη δουλειά. Αν δεν απατώμαι το συγκρότημα διαλύθηκε, σχεδόν, αμέσως μετά την έκδοση του δίσκου. Ακούγοντας τους στίχους σε τραγούδια όπως «Ωδή σε μια χυλόπιτα», «Αυτόχειρας», «Η μουσική είναι γύφτικη», έχω την αίσθηση πως η πρόθεσή τους ήταν να καταγράψουν «καυτά» φαινόμενα της εποχής, με σκωπτικό, συχνά, τρόπο ή με ειρωνική διάθεση.  Μπορεί βέβαια να ισχύει και το αντίθετο. Να ήθελαν να κάνουν απλά την «πλάκα» τους, με μια επίφαση σοβαρότητας, όπως φαίνεται από τις μουσικές, αλλά και τις ερμηνείες του Παχίδη.  

Η «Κομοτηνή» του Θανάση Γκαϊφύλλια…

Σε αυτό το δίσκο ακούγεται η «Κομοτηνή», ένα ποίημα που έγραψε ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας το 1976 στην Θεσσαλονίκη και μελοποίησε ο Γιώργος Ανδρέου για αυτή την έκδοση. Το 1985 ο Γκαϊφύλλιας ξαναμελοποίησε και τραγούδησε ο ίδιος την «Κομοτηνή» στο lp «Φύλλο πορείας», ενώ το 1999 το κομμάτι γνώρισε μια νέα εκτέλεση από τον Μίλτο Πασχαλίδη στο δίσκο του Γκαϊφύλλια «Stavento».*



«Και ας παν στην ευχή τα παλιά» του Καλδάρα…

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει βεβαίως και σε μια reggae διασκευή στο «all time classic» «Ας παν στην ευχή τα παλιά» του Απόστολου Καλδάρα, που πρωτοτραγούδησαν ο Στέλιος Καζαντζίδης με το συνθέτη το 1969...

*Οι πληροφορίες για την «Κομοτηνή» προέρχονται από το κανάλι του theovaf1 στο youtube.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!