Μάνος Χατζιδάκις «5 αυτοσχεδιασμοί για μπουζούκι και πιάνο»

(ΣΠΑΝΙΟ ΗΧΗΤΙΚΟ) Ένα σπάνιο έργο του Μάνου Χατζιδάκι με αφορμή την 23η επέτειο «φυγής» του.

Σαν σήμερα…


23 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 15η Ιουνίου του 1994, ημέρα που ο Μάνος Χατζιδάκις ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του για μια άλλη «Πόλη μαγική»…

Μάνος Χατζιδάκις 1962-1975


Το 1984 κυκλοφόρησε από την Columbia μια κασετίνα οκτώ δίσκων, με δέκα έργα του Μάνου Χατζιδάκι που γράφτηκαν από το 1962 μέχρι το 1975. Πρόκειται για τα έργα «Όρνιθες», «Οδός ονείρων», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Ματωμένος γάμος», «Καπετάν Μιχάλης», «Μυθολογία», «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε», «Αθανασία» (δισκογραφήθηκε το 1976) και «Το χαμόγελο της Τζοκόντας» (με τα 12 τραγούδια του έργου).
mnaosxatzik44502.jpg
H κασετίνα αυτή, με τον τίτλο «Μάνος Χατζιδάκις 1962-1975», τυπώθηκε σε 3.000 αντίτυπα, με μια κάρτα με τον αριθμό αντιγράφου, υπογεγραμμένη από τον Μάνο Χατζιδάκι. Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα στο ένθετο φυλλάδιο:

«ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΝ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΟΣ

Αυτή η Κασετίνα κυκλοφορεί σε περιορισμένα αντίτυπα, είναι αριθμημένα από το 1 έως το 3.000 και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι.


Οι 8 δίσκοι που περιέχονται στην Κασετίνα έχουνε περάσει από ιδιαίτερη τεχνική επεξεργασία και δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν με αυτή την μορφή σαν μεμονωμένοι δίσκοι. Γι’ αυτό μάλιστα οι νέες μήτρες καταστράφηκαν αμέσως μετά την εκτύπωση των 8 αυτών δίσκων σε 3.000 αντίτυπα.


Επειδή πιστεύουμε ό,τι τα 10 αυτά έργα του Χατζιδάκι σε 8 δίσκους αποτελούν ιστορικό γεγονός στη δισκογραφία του τόπου μας, πείσαμε τον Συνθέτη να υπογράφει επί τρεις χιλιάδες φορές την γνησιότητα αυτών των ιστορικών εγγραφών».

mnaosxatzik44503.jpg

Πέντε αυτοσχεδιασμοί για μπουζούκι και πιάνο


Ένα ανέκδοτο έργο του Μάνου Χατζιδάκι, που δεν αναγράφεται στο εξώφυλλο και δισκογραφήθηκε για πρώτη φορά σε αυτή την έκδοση, είναι οι «Πέντε αυτοσχεδιασμοί για μπουζούκι και πιάνο», ένας αριστουργηματικός, δεκαπεντάλεπτος μουσικός διάλογος, μεταξύ του Μάνου Χατζιδάκι, που έπαιξε πιάνο και του Γιάννη Τσαγκρουνού στο μπουζούκι.

Οι «Πέντε αυτοσχεδιασμοί για μπουζούκι και πιάνο» αποτέλεσαν τη δεύτερη πλευρά, από το δεύτερο δίσκο με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι για τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη.

Δυστυχώς στο ένθετο δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για το έργο, πέρα από τους τίτλους των πέντε κομματιών.

«Πέντε αυτοσχεδιασμοί για μπουζούκι και πιάνο» (Πάνω στη σχέση των δυο οργάνων)

1) Επαφή (με πάθος)
2) Διάλογος (χωρίς επαφή)
3) Νυχτερινό (με πολλές κινήσεις των άκρων)
4) Με φωτιά - με έκταση - με επιμονή
5) Υγρό είδωλο
mnaosxatzik44504.jpg
Κάνοντας μια μικρή διαδικτυακή έρευνα, διαπίστωσα πως πρόκειται για τη μουσική για το μπαλέτο «L’ange heurtebise» (Έργο 29α), που παρουσιάσθηκε το 1972 στις Βρυξέλλες, σε χορογραφία του Maurice Béjart, στο πλαίσιο της συνεργασίας του συνθέτη με «Τα Μπαλέτα του 20ου Αιώνα» του Maurice Béjart, που ξεκίνησε το 1965 στις Βρυξέλλες με τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη.

Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το έργο.

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates