Γιώργος Νταλάρας – Δημήτρης Ξαπλαντέρης : Μια παλιά ιστορία κι ένα ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΟ τραγούδι

Ηχογραφήθηκε αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε δίσκο και έχετε την ευκαιρία να το ακούσετε για πρώτη φορά στο www.ogdoo.gr.

Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1967 και το 1972 αποτυπώθηκε και στη δισκογραφία με το τραγούδι «Ροδιά» σε στίχους Δ. Ρούτη, αλλά κι ένα ακόμη τραγούδι, εκείνης της εποχής, το ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΟ «Δεν έμεινε σταλιά κουράγιο».

Ο Δημήτρης Ξαπλαντέρης υπήρξε από τους καλούς, και φημισμένους στους κύκλους των λαϊκών καλλιτεχνών, μπουζουξήδες που είχε μια ανερχόμενη πορεία μέχρι και τη δεκαετία του ’70. Ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’50, στη Μεσσηνία απ’ όπου και καταγόταν, εμφανίστηκε σε Αθηναϊκά κέντρα με μεγάλα ονόματα, για 3-4 χρόνια έζησε στην Αμερική, είχε γερές συνεργασίες στους δίσκους με συνθέτες του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού, αλλά και μια πιο προσωπική διαδρομή, γράφοντας δικά του τραγούδια ή ακόμη και ως εκτελεστής-ερμηνευτής. Έφυγε από τη ζωή το 2008.

Με το Γιώργο Νταλάρα συναντήθηκαν στα πρώτα επαγγελματικά βήματα του, το 1967. Από εκείνη την εποχή υπάρχουν και κάποιες σκηνές στην ταινία «Κολωνάκι διαγωγή μηδέν» με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα ως κιθαρίστα, σε ηλικία 18 ετών, στο συγκρότημα του Δημήτρη Ξαπλαντέρη με την τραγουδίστρια, εκείνης της εποχής, Βάνα Λάμπρου. Όταν αργότερα ο Γιώργος Νταλάρας είχε καθιερωθεί σαν ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές, ηχογράφησε και δύο συνθέσεις του Ξαπλαντέρη σε στίχους Β. Ρούτη: τη «Ροδιά» που κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών μαζί με το «Μέτοικο», ενώ, μπήκε και στο μεγάλο δίσκο «Ο Μέτοικος», που κυκλοφόρησαν το 1972, και το «Δεν έμεινε σταλιά κουράγιο» που δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε δίσκο και μπορείτε να το ακούσετε για πρώτη φορά στο www.ogdoo.gr.


Φωτογραφίες
3:
Κολωνάκι διαγωγή μηδέν. Ο Δημήτρης Ξαπλαντέρης (με το μουστακάκι) και το μπουζούκι του στο κέντρο της φωτογραφίας. Πίσω του όρθιος με την κιθάρα ο Γιώργος Νταλάρας και στο βάθος η Βάνα Λάμπρου
4: Ο Δημήτρης (Μίμης) Ξαπλαντέρης


 

 

 

 

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates