Ελένη Βιτάλη - «Στην πλατεία της Βουλής»

Ένα ανέκδοτο ηχητικό ντοκουμέντο.
24/05/2011
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έχει αποτυπωθεί στη μνήμη μου ως το κορίτσι εκείνο που έκλεβε τις εντυπώσεις και τις καρδιές των εκατοντάδων χιλιάδων θεατών -ακροατών του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το 1974, με το τραγούδι «Χωρίς δεκάρα», με το οποίο ξεκινούσε, ουσιαστικά, την καριέρα της στην εταιρεία Λύρα. Προηγουμένως και ως Ελένη Λαβίδα είχε ηχογραφήσει κάποια λαϊκά 45ράκια. Τα χρόνια πέρασαν και το χαρισματικό, ταλαντούχο κορίτσι έγινε μια από τις συγκλονιστικότερες τραγουδίστριες. Η φωνή της απλώθηκε και κάλυψε κάθε πτυχή και γκρίζα ή πολύχρωμη νότα όσων τραγούδησε.


Η Ελένη Βιτάλη γεννήθηκε μέσα στο τραγούδι, τα όργανα και τη μουσική. Κόρη του Τάκη Λαβίδα και της Λούσης Καραγεωργίου, με μια διαδρομή που είναι αδύνατον, για πολλούς λόγους, να έχουν οι σημερινές τραγουδίστριες. Ξεκίνησε από τα πάλκα και τα πανηγύρια του ’60, ακολούθησαν τα δημοτικά και παραδοσιακά μαζί με τα έντεχνα και τα λαϊκά της δεκαετίας του ’70 και αργότερα ο Σούκας, ο Νικολόπουλος και ο Ρασούλης, αλλά και ο Λάγιος, ο Σπανουδάκης κι ο Κραουνάκης και, προς έκπληξή μας, η δική της σπορά, τα δικά της τραγούδια που έβαζαν το μαχαίρι στο κόκαλο, βγάζοντας, ταυτόχρονα, την δική της εύθραυστη ψυχή.

Η Ελένη Βιτάλη είναι πολύ μεγάλη τραγουδίστρια! Μερικές στιγμές έχω την αίσθηση ότι είναι η Νίνου και η Πόλυ Πάνου, η Γιώτα Λύδια και η Χάρις Αλεξίου μαζί!

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates