Βιολέτα Ίκαρη & ΤΖΟΥΜ - «Η Παλιοτρεχαντήρα»

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Νέο single & video clip.
Η Βιολέτα Ίκαρη και οι ΤΖΟΥΜ συναντιούνται μεσοπέλαγα και με την «Παλιοτρεχαντήρα» τους ξανοίγονται στις θάλασσες για να διηγηθούν την ιστορία των σφουγγαράδων!

Συναντήθηκαν τον χειμώνα του 2018, για τις ανάγκες της μουσικής παράστασης «Η βεγγέρα της Ελένης» και μετά από τις κοινές sold out εμφανίσεις τους σε Αθήνα και επαρχία στο πλευρό της Ελένης Βιτάλη, κυκλοφορούν ένα παραδοσιακό τραγούδι που ξεχώρισαν ιδιαιτέρως! «Η παλιοτρεχαντήρα» είναι ένα τραγούδι που αγάπησαν από κοινού, το «πείραξαν» και το πρωτοπαρουσίασαν στις live εμφανίσεις τους ξεσηκώνοντας το κοινό.

Το συναισθηματικό δέσιμο της Βιολέτας -λόγω καταγωγής- για το θαλασσινό τραγούδι και η αγάπη της για τη συνύπαρξη παραδοσιακού και ηλεκτρικού ήχου, ήταν ο δρόμος που οδήγησε την ίδια και τους ΤΖΟΥΜ στο να ξανασυστήσουν αυτό το αγαπημένο -αν και «αδικημένο»- δωδεκανησιακό τραγούδι, που καταγράφει την ιστορία των σφουγγαράδων μιας άλλης εποχής. Τότε που ο μόχθος και η παλικαριά τραγουδιούνταν από τα χείλη του κόσμου.

Δείτε το βίντεο:

Η Παλιοτρεχαντήρα

Βιολέτα Ίκαρη & ΤΖΟΥΜ
Παραδοσιακό - Διασκευή: Νίκος Ξύδης

Παίζουν οι μουσικοί:

Μάνος Αχαλινωτόπουλος: Φλάουτο με ράμφος, Νέυ
Ρήγας Βοργιάς: Μπάσο
Νίκος Ξύδης: ηλ. Κιθάρα
Νατάσα Παυλάτου: Κρουστά
Νίκος Σαμαράς: Τζουράς
Δημήτρης Σίντος: Λαούτο
Θάνος Τσελεμπής: Τύμπανα, Σαντούρι

Ενορχήστρωση - φωνητικά: Όλοι μαζί
Διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Ξύδης
Ηχογράφηση - Μίξη: Νίκος Ξύδης, Studio Paraga
Mastering: Νάσος Νομικός VU productions
Εταιρεία: Feelgood Records
Σκηνοθεσία: Φώτης Φωτόπουλος
Camera assistant: Δημήτρης Μαντζαφός
violeta ikari tzoom
Πληροφορίες από τη Στέλλα Χασκίλ: Ο κουλαουζέρης ήταν πάνω στη βάρκα με ένα συρματόσχοινο που επικοινωνούσε με τον σφουγγαρά και «κράταγε τα μανταρόλια», δηλαδή υπολόγιζε τις οργιές, στις οποίες βρισκόταν κάθε φορά ο δύτης, μετρώντας τις με ένα μηχάνημα της εποχής.

Στις 15 οργιές, τράβαγε μία φορά το συρματόσχοινο, στις 20… δύο και ο δύτης καταλάβαινε. Την ώρα και τις οργιές, φώναζε πάντα τραγουδιστά στον κουλαουζέρη, ο μαρκουτσιέρης. Τα λόγια αυτά λέγονταν μανταρόλια που αποτυπώνονται στο ρεφρέν του τραγουδιού ως «Όμπι όμπι μπι».

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates