«Στη μοναξιά της εξορίας σου» - Ένας δίσκος αφιερωμένος στον Μίκη

(ΔΙΣΚΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΑΚΟΥΣΕ)  Ένας καινούργιος δίσκος με τραγούδια αφιερωμένα στον Μίκη Θεοδωράκη.
Πριν από λίγες ημέρες, διαβάζοντας τα διάφορα δημοσιεύματα για την επικείμενη συναυλία με το «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη με ερμηνευτή (;) τον Σάκη Ρουβά, εντελώς συμπτωματικά, έφτασε την ίδια ώρα στα χέρια μου, η πρώτη δισκογραφική δουλειά του Βασίλη Ανδρικόπουλου με τίτλο «Στη μοναξιά της εξορίας σου». Ένας δίσκος με τραγούδια αφιερωμένα στον Μίκη Θεοδωράκη. Για τη συναυλία με το «Άξιον Εστί» βέβαια, καλώς ή κακώς, έχει «χαλάσει» ο κόσμος… Για το συγκεκριμένο δίσκο, προς το παρόν, δεν είδα να «κουνιέται φύλλο»…

Το σημείωμα του συνθέτη, Βασίλη Ανδρικόπουλου

Στο σημείωμά του στο ένθετο του δίσκου ο Βασίλης Ανδρικόπουλος αναφέρει: Aπό το δημοτικό σχολείο στην Αμαλιάδα, ίσως και νωρίτερα, είχα δει μέσα μου το φως και είχα νιώσει τη δροσιά της μουσικής του.

Στο πέρασμα των χρόνων, εφηβεία, Δικτατορία, Μεταπολίτευση, πάντα διάβαζα με ενδιαφέρον ό,τι ήταν σχετικό με τη ζωή και τη δράση του. Ώσπου πήρα στα χέρια μου και διάβασα τα πέντε βιβλία της αυτοβιογραφίας του Μίκη Θεοδωράκη «Οι δρόμοι του Αρχάγγελου» και συγκλονίστηκα. Ένιωσα σαν ένας φίλος που με ξενάγησε σε όλα τα μέρη όπου πέρασε την τόσο έντονη και ταραχώδη ζωή του.

Όταν τελείωσα την ανάγνωση έγραψα το τραγούδι «Στη μοναξιά της εξορίας σου». Ο πρώτος που το άκουσε ήταν ο φίλος μου Νίκος Ζούδιαρης, στον οποίο άρεσε πάρα πολύ. Έκτοτε δισκογραφήθηκε με την ωραία ερμηνεία της Λένας Αλκαίου.

Έτσι το πρώτο τραγούδι έγινε δεύτερο, τρίτο, τέταρτο… και δημιουργήθηκε το έργο «Στη μοναξιά της εξορίας σου» που έχετε στα χέρια σας.

Βασίλης Ανδρικόπουλος

Οι ερμηνευτές

Όλα τα τραγούδια είναι σε μουσική και στίχους του Βασίλη Ανδρικόπουλου. Τρία ερμηνεύει ο Παντελής Θαλασσινός, άλλα τρία ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος, δυο κομμάτια αποδίδονται από τον ίδιο τον Ανδρικόπουλο, ενώ το δίσκο συμπληρώνουν δυο οργανικά.

Τα τραγούδια του δίσκου

1. Στη μοναξιά της εξορίας σου – Παντελής Θαλασσινός
2. Το βάπτισμα του πυρός - Οργανικό
3. Μια εποχή – Τάκης Κωνσταντακόπουλος
4. Μία Παναγιά – Βασίλης Ανδρικόπουλος
5. Ζάτουνα και Ωρωπός – Τάκης Κωνσταντακόπουλος
6. Πορεία στον ήλιο και την πέτρα - Οργανικό
7. Στης Αρκαδίας τα βουνά – Παντελής Θαλασσινός
8. Μόνος πάντα ήτανε – Βασίλης Ανδρικόπουλος
9. Με τη δύναμη του ανέμου – Τάκης Κωνσταντακόπουλος
10. Στην Ανδρομέδα – Παντελής Θαλασσινός

Οι μουσικοί

Η ενορχήστρωση έγινε από τον Γιώργο Σαλβάνο που έπαιξε πιάνο, ακορντεόν και πλήκτρα και τον Βασίλη Ανδρικόπουλο, που έπαιξε κλασσική κιθάρα. Μαζί τους έπαιξαν επίσης ο Νίκος Κρέτσης (ακουστική κιθάρα, μπουζούκι, μπαγλαμά, μαντολίνο), ο Μιχάλης Πορφύρης (βιολοντσέλο) και η Αγγελική Ποτήρη (βιολί). Η ηχογράφηση έγινε από τον Νίκο Πιτλόγλου στο studio Arion. Το καλαίσθητο εξώφυλλο είναι έργο της Δήμητρας Ψυχογιού και η γραφιστική επιμέλεια του Πάνου Παπαϊωάννου. Ο δίσκος κυκλοφορεί από τον «Μετρονόμο».

«Στη μοναξιά της εξορίας σου» - Μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή δουλειά…

Ακόμα κι αν στο πέρασμα των χρόνων έχουν κυκλοφορήσει εκατοντάδες δίσκοι-αφιερώματα κι έχουν πραγματοποιηθεί άλλες τόσες εκδηλώσεις για τον Μίκη, εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι διαφορετικό. Δε νομίζω πως υπάρχει προηγούμενο άλλου δίσκου με καινούργια τραγούδια, αφιερωμένα στον Μίκη. Μπορεί, μεμονωμένα να έχουν γίνει κάποιες καταγραφές, αλλά όχι σε επίπεδο ολοκληρωμένης δουλειάς. Κι όπως φαίνεται από τις μελωδίες και τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών, ο συνθέτης δεν επηρεάστηκε μόνο από τη βιογραφία του Θεοδωράκη – όπως αναφέρει στο σημείωμά του παραπάνω. Είναι βαθιά επηρεασμένος και από τον τρόπο γραφής της μουσικής του, πολύ περισσότερο από τη λυρική του πλευρά…

Μόνη παράλειψη αυτού του δίσκου, είναι πως με κανέναν τρόπο, δεν «προδίδεται» το περιεχόμενό του… Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια σημείωση στο εξώφυλλο ή κάτι που να φανερώνει, στον «ανυποψίαστο» ακροατή, πως τα τραγούδια είναι εμπνευσμένα και αφιερωμένα στον Μίκη Θεοδωράκη…

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates