Ρασούλης & Παπαδόπουλος «…κι η Ελλάδα ακόμα ζει»

(ΑΚΟΥΣΕ – ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ) «Μακρυγιάννης - Κοντογιάννης κι η Ελλάδα ακόμα ζει»
Μια νέα δουλειά με τραγούδια του Μανώλη Ρασούλη προκαλεί πάντα το ενδιαφέρον. Πολύ περισσότερο σήμερα που ο ίδιος έχει φύγει (;)…

Πριν από τρεις μήνες κυκλοφόρησε ένας δίσκος με τον τίτλο «Μακρυγιάννης Κοντογιάννης κι η Ελλάδα ακόμα ζει» σε μουσική του Χάρη Παπαδόπουλου και στίχους του Μανώλη Ρασούλη. Ήταν η πρώτη εργασία από μια τριλογία που είχε ανακοινώσει ο Ρασούλης το 2004.  Τραγουδούν οι Δημήτρης Κοντογιάννης, Βασίλης Λέκκας, Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές, η Ναταλία Ρασούλη και οι Street Choir of Hatera. Στον πρόλογο και τον επίλογο του δίσκου ακούγεται ο Μανώλης Ρασούλης.

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Μιλά ο Μανώλης Ρασούλης: O μέσα μου Guevara
2) Που ‘σαι καημένε Σοφοκλή (Ζεϊμπέκικο) Δημήτρης Κοντογιάννης
3) Είμαστε ένας άγνωστε (Τσιφτετέλι) Δημήτρης Κοντογιάννης
4) Ζω κυνηγημένος (Καμηλιέρικο) Δημήτρης Κοντογιάννης
5)Τ ην ώρα που οι G 8 (Συρτοτσιφτετέλι) Δημήτρης Κοντογιάννης
6) Μακρυγιάννης – Κοντογιάννης (alla Marcia e molto marcato) Δημήτρης Κοντογιάννης
7) Η κόλαση μου είσαι εσύ – Street Coir of Hatera, Φλώρος Φλωρίδης, Μιχάλης Σιγανίδης
8) Γεφύρικο πέρασμα – Ορχηστρικό
9) Στα Λιμενάρια – Αργύρης Μπακιρτζής, Χάρης Παπαδόπουλος
10) Μια μέρα ο Άγιος Γεώργιος – Χειμερινοί Κολυμβητές
11) Nick the Greek – Ναταλία Ρασούλη
12) Υπάρχει μια Ελλάδα μες στην Ελλάδα – Ναταλία Ρασούλη
13) Ο μέσα μου Guevara – Βασίλης Λέκκας
14) Μόνος στη Θεσσαλονίκη – Χάρης Παπαδόπουλος
15) Επίλογος – Μανώλης Ρασούλης

Το δίσκο συμπληρώνουν δυο video από την ηχογράφηση του τραγουδιού «Η κόλασή μου είσαι εσύ» και η «Σύνοψη» που είναι μια επιλογή ηχητικών αποσπασμάτων από τα τραγούδια με τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

Οι μουσικοί


Οι ηχογραφήσεις της φωνής του Μανώλη Ρασούλη έγιναν το 1991 η πρώτη, ενώ για τον επίλογο τα στοιχεία στο ένθετο λένε: «Sound of 80’s at the Panteleimon beach». Χρήστος Πουλέλης (ηλ. μπάσο), Χάρης Παπαδόπουλος (συνθεσάιζερ), Γρηγόρης Γκορής (drums), Γιάννης Σαββίδης (ηλ. κιθάρα).

Στα τραγούδια με τον Δημήτρη Κοντογιάννη η ηχογράφηση έγινε το Μάιο του 2002 στο studio «Εσώτερον» στη Δάφνη, από τον Βαγγέλη Αποστολάκη.

Έπαιξαν: Χάρης Παπαδόπουλος (μπουζούκι), Βασίλης Μασαλάς (κιθάρα, μπαγλαμά), Μάνος Γρυσμπολάκης (ακορντεόν), Γιώργος Γαβαλάς (μπάσο), Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο), Αιμιλία Κουγιά (συντονισμός). Στο «Η κόλασή μου είσαι εσύ» έπαιξαν ο Φλώρος Φλωρίδης (soprano sax, bass clarinet) και ο Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο).

Η ηχοληψία έγινε από τον Γιάννη Μαυρίδη στο studio «Cue».

Στο «Γεφυρικό πέρασμα» ο Χάρης Παπαδόπουλος έπαιξε μπαγλαμά, πιάνο, μπάσο, drums & programming.

Στα «Λιμενάρια» έπαιξαν ο Χάρης Παπαδόπουλος (μπουζούκι και πιάνο) και ο Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο).

Στο «Μια μέρα ο Άγιος Γεώργιος» τραγούδησαν ο Αργύρης Μπακιρτζής και ο Κώστας Σιδέρης και έπαιξαν οι: Κώστας Βόμβολος (ακορντεόν), Χάρης Παπαδόπουλος (μπουζούκι), Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο), Γιώργος Τακματζόγλου (κιθάρα), Φλώρος Φλωρίδης (σοπράνο σαξόφωνο). Ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Gagarin από τον Βασίλη Μιχαλόπουλο στις 22 Φεβρουαρίου 2004.

Στα «Nick the Greek» και «Υπάρχει μια Ελλάδα μες στην Ελλάδα» έπαιξαν οι: Αντώνης Κουμανδράκης (κιθάρα), Γιώργος Κοκκινάκης (πλήκτρα), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (μπάσο), Μιχάλης Καπηλίδης (drums) και ο Χάρης Παπαδόπουλος (μπουζούκι). Ηχογραφήθηκαν ζωντανά από τον Γιάννη Ευθυμιάδη στο «Haus der Kulturen der Welt» στο Βερολίνο στις 28 Μαΐου 1995.

Το «Ο μέσα μου Guevara» ηχογραφήθηκε από τον Γιώργο Πεντζίκη στο studio «Magnanimous» της Θεσσαλονίκης στις 24 Μαΐου 1996. Έπαιξαν οι Peter Massink (τενόρο σαξόφωνο), Χάρης Παπαδόπουλος (πιάνο), Αντώνης Κουμανδράκης (ηλ. κιθάρα), Αθανάσιος Γατσιός (ακ.κιθάρα), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (μπάσο) και Νίκος Ψοφογιώργος (drums, marakas).

Kαι στο «Μόνος στη Θεσσαλονίκη» που ηχογραφήθηκε στο studio «Cue» από τον Γιάννη Μαυρίδη έπαιξαν οι Χάρης Παπαδόπουλος (μπουζούκι), Νίκος Ποικιλίδης (πιάνο), Νίκος Καπηλίδης (κρουστά) και Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο).

Το εξώφυλλο είναι έργο του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη, παιδικού φίλου του Ρασούλη. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την MLK.

Το σημείωμα του Χάρη Παπαδόπουλου


«Το όραμα του Μανώλη Ρασούλη υπήρξε πολυσχιδές παγκόσμιο και βαθιά ουμανιστικό, με συνέπεια του έργο του να ξεπερνά τη στιχουργία. Έργο καμωμένο με μαστοριά, συνείδηση και συνεχή έρευνα. Αυτό αποδεικνύεται από την επικαιρότητα που εκπέμπουν τόσα χρόνια μετά τα τραγούδια του.

Χάρης Παπαδόπουλος – Ιούλιος 2014»

Εντυπώσεις


Όπως έγραψα και στον πρόλογό μου, ένας νέος δίσκος με τραγούδια του Μανώλη Ρασούλη προκαλεί πάντα το ενδιαφέρον. Θα περίμενα βέβαια μεγαλύτερο ανταπόκριση από τα μέσα, αλλά αυτό είναι θέμα άλλης, μεγάλης συζήτησης…

Ας μου επιτραπεί να ξεχωρίσω την πρώτη ενότητα με τα πέντε λαϊκά τραγούδια με τον Δημήτρη Κοντογιάννη το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με πολλά τραγούδια του Ρασούλη, από το 1979 και «Τα δήθεν» σε μουσική του Νίκου Ξυδάκη, μέχρι σήμερα. Τα συγκεκριμένα τραγούδια λοιπόν, αν και γράφτηκαν χρόνια πριν, είναι τόσο σημερινά…

Ο Αργύρης Μπακιρτζής ερμηνεύει «Τα Λιμενάρια» ένα τραγούδι που γράφτηκε ειδικά γι’ αυτόν. Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου ο Ρασούλης είπε στον Χάρη Παπαδόπουλο «Φτιάξ’ το και δώσ’ το στον Αργύρη».

Θυμάμαι τον ενθουσιασμό που ένιωσα, πριν από πολλά χρόνια, όταν άκουσα για πρώτη φορά σε μια τηλεοπτική εκπομπή, εκείνο το φοβερό τραγούδι που λέγεται «Ο μέσα μου Guevara» που πρωτοδισκογράφησε ο Λέκκας στο δίσκο «Το τραίνο φτάνει τελικά στην Κατερίνη» το 1998… Το πιο ιδεολογικό τραγούδι του Ρασούλη, όπως συνήθιζε να λέει συχνά… Εδώ ακούγεται σε μια παλαιότερη ηχογράφηση από τα 1996.
{youtube}mDM_bgXatss{/youtube}
Ιδιαίτερες στιγμές επίσης αποτελούν τα δυο τραγούδια με τη φωνή της Ναταλίας Ρασούλη στη συναυλία στο «Σπίτι των Πολιτισμών του Κόσμου» στο Βερολίνο το 1995 αλλά και μια μπαλάντα της οποίας η ιστορία διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη, τραγουδισμένη από τον συνθέτη.

Και βεβαίως, θα πρέπει να γίνει ξεχωριστή μνεία στις δυο ηχογραφήσεις με τη φωνή του στιχουργού με τις οποίες ανοίγει και κλείνει τούτος ο δίσκος…

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates