Πηγή Λυκούδη & Φίλιππος Γράψας «Εν ονόματι του χρόνου»

(ΑΚΟΥΣΤΕ – ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ) Ο τελευταίος δίσκος της συνθέτριας Πηγής Λυκούδη με 13 τραγούδια σε στίχους του Φίλιππου Γράψα.

«Εν ονόματι του χρόνου»


Πριν από λίγες ημέρες έφτασε στα χέρια μου ο τελευταίος δίσκος της συνθέτριας Πηγής Λυκούδη με 13 τραγούδια σε στίχους του Φίλιππου Γράψα. Τίτλος του δίσκου «Εν ονόματι του χρόνου» και τραγουδούν η Ρίτα Αντωνοπούλου, η Γεωργία Βεληβασάκη, ο Νίκος Καρακαλπάκης, ο Σπύρος Κλείσσας, ο Ανδρέας Σμυρνάκης και η Μόρφω Τσαϊρέλη.

Τα τραγούδια του cd


1) Βαρδάρης κόντρα μπάσο – Μόρφω Τσαϊρέλη

2) Η ζωή μου στο σημάδι – Νίκος Καρακαλπάκης

3) Γράψε αν δεν το ντρέπεσαι – Σπύρος Κλείσσας

4) Σε ποιο τραγούδι κρύβεσαι – Γεωργία Βεληβασάκη

5) Είχα μια ζωή μόνο να χάσω – Ρίτα Αντωνοπούλου

6) Τον έρωτα πεθύμησα – Μόρφω Τσαϊρέλη

7) Καρδιές οι δυο σε μία – Γεωργία Βεληβασάκη

8) Μόνος θα βγω – Σπύρος Κλείσσας

9) Εν ονόματι του χρόνου – Μόρφω Τσαϊρέλη

10) Ώρα επικίνδυνη για μας – Νίκος Καρακαλπάκης

11) Μικρή αγάπη σαν ρεφρέν – Ανδρέας Σμυρνάκης

12) Τόσες αλήθειες δρόμος – Ρίτα Αντωνοπούλου

13) Να μη θυμάσαι τους σταθμούς – Νίκος Καρακαλπάκης

Έπαιξαν οι μουσικοί:


Η ενορχήστρωση έγινε από την Πηγή Λυκούδη και τον Βαγγέλη Φάμπα. Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν), Κώστας Ζαριδάκις (μπουζούκι), Σπύρος Κλείσσας (βιολί), Πηγή Λυκούδη (πιάνο), Σπύρος Μάνδαλας (μαντολίνο, κόρνο), Γιάννης Παπαγιαννούλης (κρουστά, καχόν), Δημήτρης Στασινός (ακουστική κιθάρα, ντραμς), Βαγγέλης Φάμπας (κλασική κιθάρα, μαντόλα), Νίκος Χατζόπουλος (μπάσο), Μαρίνος Χειμωνάς (τρομπόνι).

Λίγα λόγια του Φίλιππου Γράψα


Δυο λόγια για τη συνεργασία με την Πηγή.

Η σχέση ζωής της Πηγής με την μουσική, ήταν επόμενο να τη φέρει και στο τραγούδι. Με ενδιαφέρον δέχτηκα την πρόσκλησή της για συνεργασία και καλά έκανα. Οι στίχοι μου ευτύχησαν μέσα στη μελωδική της τρυφερότητα. Τα τραγούδια «πέσαν» σε εξαιρετικούς ερμηνευτές. Το αποτέλεσμα ικανοποιεί πιστεύω, τον σύγχρονο ταλαιπωρημένο ακροατή. Επί πλέον, αυτή η δουλειά μπορεί να σημάνει, την επιστροφή του τραγουδιού στη μελωδία…

Φίλιππος Γράψας
Lykoudi

Εντυπώσεις


Η συγκεκριμένη εργασία είναι από τις μελωδικότερες που άκουσα τελευταία. Με τραγούδια απλά αλλά καθόλου απλοϊκά, που ο ακροατής μπορεί να τραγουδήσει ή τουλάχιστον να σιγοψιθυρίσει, που θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές του τραγουδιού.

Δημιουργοί χαμηλών τόνων αλλά με ουσία στο έργο τους, τόσο η Πηγή Λυκούδη, όσο και ο Φίλιππος Γράψας, καταθέτουν 13 τραγούδια, με ρίζες στο «έντεχνο» λαϊκό τραγούδι και με σημαντικές ερμηνείες από μια ομάδα νεότερων ερμηνευτών. Κι επειδή ο όρος «έντεχνο» τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως στις δουλειές των τραγουδοποιών, εδώ έχουμε να κάνουμε με το «έντεχνο» τραγούδι, όπως το μάθαμε από τους μεγάλους συνθέτες τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Και χωρίς να υποβαθμίζω τα υπόλοιπα, ας μου επιτραπεί να ξεχωρίσω το «Βαρδάρης κόντρα μπάσο» που το θεωρώ εξαιρετικό τραγούδι.

Με λίγα λόγια, το «Εν ονόματι του χρόνου» είναι μια δουλειά που, χωρίς να έχει αυτοσκοπό το μεγάλο σουξέ, τιμά τον ακροατή που θα επιλέξει να την ακούσει. Είμαι βέβαιος πως αν κυκλοφορούσε χρόνια πριν, σήμερα θα είχε πάρει τη θέση της τόσο στις δισκοθήκες, όσο και στα ραδιοφωνικά προγράμματα…

Τα «ευχαριστώ» της συνθέτριας


Ένας τίτλος από το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, ένας τίτλος αναμέτρησης. Σε μία περίοδο με άπειρα ερωτηματικά και αμφισβητήσεις με εξιλαστήριο θύμα την τέχνη και τη δημιουργία, σε μία εποχή με πολλά λόγια, πολλές ξεφτίλες, πολλά ψέματα και ευτυχώς την απομυθοποίηση πολλών «μεγάλων» υπογράφω αυτό το cd πιστεύοντας ότι η μουσική δημιουργία μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ευχαριστώ από ψυχής τον Φίλιππο Γράψα, έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες στιχουργούς που μου εμπιστεύτηκε τους στίχους του. Εύχομαι αυτή η κοινή μας διαδρομή να σημάνει μία ακόμα σημαντική στιγμή στο ελληνικό τραγούδι.

Ευχαριστώ επίσης τους ερμηνευτές και φίλους πια, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γεωργία Βεληβασάκη, Νίκο Καρακαλπάκη, Σπύρο Κλείσσα, Ανδρέα Σμυρνάκη και Μόρφω Τσαϊρέλη οι οποίοι με πηγαία αγάπη και επαγγελματισμό ερμήνευσαν και ζωντάνεψαν τα τραγούδια μου αυτά και φυσικά τους ξεχωριστούς δεξιοτέχνες μουσικούς που έπαιξαν με μεράκι και γνώση.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εξαιρετικό καλλιτέχνη και άνθρωπο Βαγγέλη Φάμπα που οι αμέτρητες ώρες επεξεργασίας στο στούντιό του συνέβαλαν στην εποικοδομητική ανταλλαγή μουσικών απόψεων που οδήγησε στο τελικό αποτέλεσμα.

Εύχομαι να μοιραστώ τα τραγούδια μου αυτά με όσο περισσότερους από εσάς γίνεται. Είστε η σιωπηλή δύναμη που μπορεί να κάνει τη ζυγαριά να γείρει.

Κοιτώντας σας στα μάτια,

Πηγή Λυκούδη

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates