Ο Χρήστος Θηβαίος τραγουδά Χάρη Κατσιμίχα «Από τους κήπους των ψιθύρων»

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ) Ένας δίσκος αναφοράς, με τη συμμετοχή του Θάνου Μικρούτσικου και του Πάνου Κατσιμίχα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Κυρίες και κύριοι σφίξαν οι ζέστες…»

Τον περασμένο Δεκέμβρη κυκλοφόρησε από το Ogdoo Music Group ένας ξεχωριστός δίσκος με τίτλο «Από τους κήπους των ψιθύρων», με οκτώ ποιήματα των Αργύρη Χιόνη, Γιάννη Βαρβέρη και Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, που μελοποίησε ο Χάρης Κατσιμίχας και τραγούδησε ο Χρήστος Θηβαίος.

Η παραγωγή του δίσκου έγινε από τον Θάνο Μικρούτσικο, που συμμετείχε επίσης τραγουδώντας στο τελευταίο κομμάτι του cd, που ήταν παράλληλα και το τελευταίο που δισκογραφήθηκε με τη φωνή του, λίγες μέρες πριν ο συνθέτης φύγει από τη ζωή.

Κι επειδή ένας δίσκος του Χάρη Κατσιμίχα χωρίς τον Πάνο, θα ήταν σαν την Θεσσαλονίκη χωρίς τον Λευκό Πύργο, ο Πάνος Κατσιμίχας συμμετέχει τραγουδώντας στο τελευταίο τραγούδι, κάνοντας φωνητικά σε κάποια άλλα και παίζοντας φυσαρμόνικα.

Άλλωστε όπως έχουν δηλώσει σε συνεντεύξεις τους, ο πρώτος ακροατής των τραγουδιών που γράφει ο Χάρης είναι ο Πάνος και τούμπαλιν…
01.KATSIMIXAS THHVAIOS KHPOY PSITHYRWN COVER

Τα τραγούδια του cd

1) Μονόλογος στην ανηφόρα (Κατσαρίδα)
2) Γοητευμένοι απ’το βυθό (Αργύρης Χιόνης)
3) Ωδή στον ταμία (Γιάννης Βαρβέρης)
4) Βροχή δωματίου (Αργύρης Χιόνης)
5) Πιάνο βυθού (Γιάννης Βαρβέρης)
6) Τα όνειρά του (Αργύρης Χιόνης)
7) Ωραία ξεκίνησε η μέρα (Κώστας Γ.Παπαγεωργίου)
8) Τα έπιπλα (Κώστας Γ. Παπαγεωργίου) Συμμετέχουν: Θάνος Μικρούτσικος, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε ο «άνθρωπος ορχήστρα» Θύμιος Παπαδόπουλος, ο οποίος έπαιξε άλτο και τενόρο σαξόφωνο, μαντολίνο, πλήκτρα, φλάουτο, κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο, κλασική κιθάρα, φλάουτο με ράμφος, άλτο φλάουτο και έκανε προγραμματισμό. Έπαιξαν επίσης οι μουσικοί: Μάξιμος Δράκος (πιάνο, πλήκτρα), Σωτήρης Παπαδόπουλος (πλήκτρα, προγραμματισμός), Βαγγέλης Καρίπης (ντέφι), Μίμης Ντούτσουλης (κοντραμπάσο), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κλασική κιθάρα), Μανόλης Ανδρουλιδάκης [κλασική και ακουστική κιθάρα, ακουστική (σόλο) και ηλεκτρική κιθάρα], Μανώλης Καραντίνης (ακουστική κιθάρα, γουκαλίλι, μαντολίνο, μπαλαλάικα), Σωτήρης Πομόμης [ακουστική (gipsy) κιθάρα],
Γιώργος Τσιατσούλης (ακορντεόν), Μιχάλης Πορφύρης (βιολοντσέλο), Θάνος Γκιουλετζής (βιολί), Αριστείδης Χατζησταύρου (ηλεκτρική κιθάρα), Θωμάς Κωνσταντίνου (μαντολίνο, ακουστική κιθάρα) και ο Πάνος Κατσιμίχας (φυσαρμόνικα στο 1 και το 6). Όλα τα φωνητικά έγιναν από τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα.

Η ηχογράφηση, η μίξη και το mastering έγιναν από τον Σωτήρη Παπαδόπουλο στο Studio «Στέντωρ». Κάποιες ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Studio «Ηχοβρύχιο» με τον Γιάννη Οικονόμου.

Τρεις ποιητές «παραμυθάδες»

Σε προσωπικό του σημείωμα ο Χάρης Κατσιμίχας αναφέρθηκε στους τρεις αγαπημένους του ποιητές, που τον ενέπνευσαν για τη δημιουργία του album:

«Στα τέλη της δεκαετίας του '60 ... αρχές '70, εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα, μία νέα γενιά ποιητών, που στις μέρες μας έχει πλέον καταγραφεί επίσημα σαν "η γενιά του '70".
Σχεδόν όλοι απ’ την αρχή κιόλας, αρνήθηκαν πεισματικά να πιάσουν το νήμα από όπου το άφησαν οι προηγούμενοι.
Γύρισαν την πλάτη σε κάθε τι, που είχε σχέση με την παράδοση και έδειξαν μια σαφή προτίμηση σε πιο σκοτεινές φιγούρες (Καβάφη, Καρυωτάκη κλπ) καθώς και σε Αμερικανούς ομότεχνούς τους, όντας ταυτόχρονα επηρεασμένοι από τα αριστερά και λοιπά κοινωνικά κινήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και από το Μάη του '68 στη Γαλλία.
Η γραφή τους κοφτή, κάθετη και χωρίς ίχνος καλολογικού στοιχείου.
Λόγος αψύς, καταγγελτικός και συχνά συνθηματολογικός.
Λίγο λίγο όμως, οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, και ήταν ολοφάνερο, ότι αυτό το "κίνημα" θα έσβηνε κακήν κακώς, εάν δε συνέβαινε κάτι, κυριολεκτικά δραματικό.
Και πράγματι. Αυτό το κάτι, ήταν η πτώση της δικτατορίας του '67.
Και καθώς η ζωή της χώρας σταδιακά επανερχόταν στην κανονικότητα, η "γενιά του '70" άρχισε να μην ετεροκαθορίζεται από την άχαρη και ανελέητη, εξωτερική πραγματικότητα. Οι ποιητές στράφηκαν σε μία καθαρά εσωτερική αναζήτηση και άρχισαν να περιπλανιούνται στους "κήπους των ψιθύρων"(που ήταν πάντα ο φυσικός χώρος των ποιητών). Και ξαφνικά, άνθισαν!
Έγραψαν ποίηση ισχυρή, ζεστή και μεστή, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, από τη μεγαλοσύνη ενός Ελύτη ή ενός Σεφέρη.
Οι αγαπημένοι μου από αυτούς τους ποιητές είναι ο Αργύρης Χιόνης, ο Γιάννης Βαρβέρης και ο Κώστας Παπαγεωργίου (...αυτοί οι τρεις υπέροχοι παραμυθάδες!).
Έκανα ό,τι μπόρεσα για να τους τραγουδήσω. Ελπίζω με όλη μου την ψυχή, να το κατάφερα.»

Χάρης Κατσιμίχας, 14 Νοεμβρίου 2019

Ο «μαθητής» τραγούδησε τον «δάσκαλο»…

Παρακολουθώντας προσεκτικά τις διαδρομές τόσο του Χάρη Κατσιμίχα, όσο και του Χρήστου Θηβαίου στο ελληνικό τραγούδι, αυτό που πρωτίστως σκέφτομαι, είναι πως σε αυτή τη δουλειά «ο μαθητής τραγούδησε τον δάσκαλο»…

Με τα περίφημα «Ζεστά ποτά» που κυκλοφόρησαν το 1985 (και μέχρι σήμερα, 35 χρόνια μετά, είναι ακόμα ζεστά), ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας άνοιξαν ένα καινούργιο δρόμο, που ακολούθησαν πολλοί νεότεροι, ανάμεσά τους και ο Χρήστος Θηβαίος. Τόσο το μουσικό και στιχουργικό ύφος του δικού του υλικού, όσο και η συνέπειά του στο χώρο, νομίζω ότι τον κατατάσσουν σε έναν από τους επιγόνους του Χάρη και του Πάνου.

Η συνεργασία τους λοιπόν αποτελεί, αν μη τι άλλο, ευτυχή συγκυρία, πολύ περισσότερο σήμερα, που η εποχή δεν ευνοεί συνεργασίες ανάμεσα σε ένα συνθέτη και έναν ερμηνευτή. Περισσότερο πολυσυλλεκτικοί είναι οι νέοι δίσκοι που κυκλοφορούν, είτε με έναν ερμηνευτή και πολλούς δημιουργούς, είτε με έναν ή δυο δημιουργούς και πολλούς ερμηνευτές (το «Συμμετέχει ο…» είναι πλέον της μόδας).

Μουσικά και στιχουργικά ο δίσκος παραπέμπει στις χρυσές εποχές των Κατσιμιχαίων. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που καταπιάνονται με την ποίηση. Κι ακόμα κι αν δεν ερμηνεύουν τα τραγούδια οι ίδιοι, αλλά ο Χρήστος Θηβαίος, θεωρώ πως είναι μια συνέχεια των μουσικών έργων που παρουσίασαν στα χρόνια του ’80, του ’90 και του 2000 και άφησαν ισχυρό «χνάρι» στην ελληνική μουσική. Ο δε Θηβαίος έχει μπει για τα καλά στο «πετσί του ρόλου» του και αποδεικνύεται ιδανικός ερμηνευτής.
Η «αυλαία» του δίσκου πέφτει με μια ιστορική ηχογράφηση. Αναφέρομαι στα «Έπιπλα» σε ποίηση του Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, όπου μαζί με τον Χρήστο Θηβαίο τραγουδούν ο Χάρης με τον Πάνο Κατσιμίχα και ο Θάνος Μικρούτσικος. Παρά την ταλαιπωρία της υγείας του, η δύναμη της ψυχής που αποτυπώνεται στην ερμηνεία του, είναι πρωτοφανής…

Ο δίσκος «Από τους κήπους των ψιθύρων» κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group σε φυσικό προϊόν (cd), σε όλα τα δισκοπωλεία και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. Στη λίστα που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε τον ακούσετε ολόκληρο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!