Ο Σωτήρης Μπαλλάς στην «Άλλη όχθη» του τραγουδιού

(ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ - ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ) Η πρώτη δισκογραφική δουλειά ενός ταλαντούχου ερμηνευτή, συνθέτη και μουσικού.
12/06/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η άλλη όχθη» του Σωτήρη Μπαλλά


Στα τέλη του 2018 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική δουλειά, ενός ταλαντούχου ερμηνευτή, συνθέτη και μουσικού της νεότερης γενιάς του Σωτήρη Μπαλλά, με τίτλο «Η άλλη όχθη», που περιλαμβάνει δεκαπέντε τραγούδια σε μουσική του ίδιου του Μπαλλά, καθώς και των νέων συνθετών Βαλάντη Σωτηρίου, Δήμου Λιπώνη, Χρυσάνθης Παπαηλιού και Γιώργου Καραμφίλλη.

Οι στίχοι σε τέσσερα τραγούδια είναι του Μάνου Ελευθερίου, που τα εμπιστεύθηκε στον Σωτήρη Μπαλλά, λίγο πριν φύγει από τη ζωή και τα μελοποίησε ο Βαλάντης Σωτηρίου. Στα υπόλοιπα τραγούδια τους στίχους έγραψαν ο Διονύσης Φαραός, ο Δημήτρης Μηλάκας, η Μαρία Κρέτση και ο Γιάννης Π. Γιαννακόπουλος.

Τα τελευταία χρόνια ο Σωτήρης Μπαλλάς είναι βασικό μέλος, παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας, στην ορχήστρα της Φωτεινής Βελεσιώτου. Η Φωτεινή δεν θα μπορούσε να λείπει λοιπόν από την πρώτη δουλειά του σταθερού συνεργάτη της, ενώ με τέσσερα τραγούδια συμμετέχει μια νεότερη ξεχωριστή ερμηνεύτρια, η Μέλπω Αλεξανδροπούλου.
01.Mpallas Oxthi parousiasi

Τα τραγούδια του cd


1) Η άλλη όχθη (Σωτήρης Μπαλλάς – Διονύσης Φαραός) Φωτεινή Βελεσιώτου – Σωτήρης Μπαλλάς
2) Δεν έχω πλοίο μήτε οδό (Βαλάντης Σωτηρίου – Μάνος Ελευθερίου) Σωτήρης Μπαλλάς – Μέλπω Αλεξανδροπούλου
3) Θαλασσοπόροι (Δήμος Λιπώνης – Διονύσης Φαραός)
4) Ακρόπρωρα (Χρυσάνθη Παπαηλιού – Διονύσης Φαραός) Μέλπω Αλεξανδροπούλου – Σωτήρης Μπαλλάς
5) Ρεσάλτο (Σωτήρης Μπαλλάς – Δημήτρης Μηλάκας)
6) Το ημερολόγιο της Άννας (Γιώργος Καραμφίλλης – Διονύσης Φαραός)
7) Εδώ η αγάπη (Βαλάντης Σωτηρίου – Μάνος Ελευθερίου)
8) Χάλκινες βραδιές (Σωτήρης Μπαλλάς – Διονύσης Φαραός)
9) Ξένος (Βαλάντης Σωτηρίου – Μαρία Κρέτση)
10) Παραβάτης (Δήμος Λιπώνης – Διονύσης Φαραός)
11) Νίκαια 325 μ.Χ. (Σωτήρης Μπαλλάς – Διονύσης Φαραός)
12) Τα θυμωμένα στάχυα (Δήμος Λιπώνης – Γιάννης Π.Γιαννακόπουλος) (από την ποιητική συλλογή «Πυρετός στο μολύβι»)
13) Το μέλλον γράφεται μ’ αγώνες (Βαλάντης Σωτηρίου – Μάνος Ελευθερίου) Μέλπω Αλεξανδροπούλου – Σωτήρης Μπαλλάς
14) Βρόχινες μέρες (Σωτήρης Μπαλλάς – Διονύσης Φαραός) φωνητικά: Μέλπω Αλεξανδροπούλου
15) Με το ασανσέρ (Βαλάντης Σωτηρίου – Μάνος Ελευθερίου)

Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τους Σωτήρη Μπαλλά, Βαλάντη Σωτηρίου, Δήμο Λιπώνη, Δημήτρη Λάππα και Γιώργο Καραμφίλλη.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Δημήτρης Λάππας (ακουστική, ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρική με e - bow, μπουζούκι), Γιώργος Καραμφίλλης (μπουζούκι, τζουρά), Μάριος Τσομπανίδης (πιάνο), Λεωνίδας Κυρίδης (κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο), Θωμάς Κωστούλας (τύμπανα), Γιάννης Οικονομίδης (τρομπέτα, φλικόρνο), Χρήστος Λαρίσης (ηλεκτροκλασική κιθάρα), Σπύρος Ρασσιάς (πιάνο), Νίκος Παπαναστασίου (ακορντεόν), Δήμος Λιπώνης (programming). Ο Σωτήρης Μπαλλάς έπαιξε ηλεκτρική, ακουστική και midi κιθάρα.
03.Alli oxthi mousikoi
Οι ηχογραφήσεις, οι μίξεις και το mastering πραγματοποιήθηκαν στο CUE Studio στην Θεσσαλονίκη από τον Γιάννη Μαυρίδη από τον Απρίλη μέχρι τον Οκτώβρη του 2018. Οι κιθάρες και το μπουζούκι του Δημήτρη Λάππα ηχογραφήθηκαν στο Studio Lappino στην Αθήνα, ενώ το πιάνο και το κοντραμπάσο στο «Εδώ η αγάπη» ηχογραφήθηκαν στο Studio Polytropon στη Θεσσαλονίκη από τον Λεωνίδα Μπεϊλή. Η φωτογραφία του εξώφυλλου είναι του Λευτέρη Τσινάρη, η εσωτερική φωτογραφία της Μαρίας Ζέρβα - Θεοδώρου, η γραφιστική επιμέλεια του Πέτρου Φιλιππίδη, το artwork του Σωτήρη Μπαλλά. Ο δίσκος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του «Μετρονόμου».

Λίγα λόγια για την «άλλη όχθη»


Για τη φωνή του Σωτήρη Μπαλλά έχω γράψει και σε παλαιότερα άρθρα στο Ogdoo.gr. Νομίζω πως είναι ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές που εμφανίσθηκαν τα τελευταία 20 - 25 χρόνια στο προσκήνιο, με μια φωνή που μπορεί να υπερασπισθεί άνετα από ηλεκτρικές μπαλάντες μέχρι καθαρόαιμα λαϊκά τραγούδια. Και είναι αξιοπερίεργο το ότι τόσα χρόνια δεν είχε παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη δουλειά. Ίσως επειδή έχει απαρνηθεί τη σιγουριά της πρωτεύουσας και ζει μόνιμα στην περιφέρεια, ίσως επειδή αρνήθηκε την εύκολη λύση της επιλογής του περιστασιακού σουξέ, σίγουρα όμως όχι λόγω της φωνής του.

Όσον αφορά το δίσκο, ήδη από τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του δίσκου, ξεχωρίσαμε και παρουσιάσαμε την «Άλλη όχθη» σε μουσική του Μπαλλά και «Το ημερολόγιο της Άννας» σε μουσική του Γιώργου Καραμφίλλη και τα δυο με λόγια του Διονύση Φαραού.

Στα περισσότερα τραγούδια του Σωτήρη Μπαλλά, τόσο η μουσική όσο και η στιχουργική, μου θύμισαν έντονα το κλίμα των πολιτικών τραγουδιών που έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος, κυρίως, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70, αλλά και αργότερα. Νομίζω πως είχαμε αρκετά χρόνια να ακούσουμε έναν ολοκληρωμένο πολιτικοκοινωνικό δίσκο, με κομμάτια που θα μπορούσαν να είχαν γραφτεί σαράντα χρόνια πριν («Το μέλλον γράφεται με αγώνες»), είναι όμως τόσο σημερινά. Κάποια από αυτά μάλιστα, είναι «δύσκολα» τραγούδια. Χρειάζονται αρκετές ακροάσεις και δεν απομνημονεύονται με την πρώτη.

Δεν μπορώ να μην κάνω ιδιαίτερη μνεία στη συμμετοχή της Μέλπως Αλεξανδροπούλου, μιας νέας κοπέλας με «δροσερή» και ευέλικτη φωνή, που συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια με τον Μπαλλά σε συναυλίες και μουσικές παραστάσεις. Μακάρι, σύντομα να γίνουμε αποδέκτες και μιας δικής της προσωπικής δουλειάς.
04. Melpo Alexandropoulou
Δεν ξέρω αν οι παραγωγοί των ραδιοφωνικών σταθμών (με εξαίρεση τη Δημόσια Ραδιοφωνία και το «Κόκκινο») συμπεριλάβουν αυτά τα τραγούδια στα προγράμματα ή τις λίστες τους. Το βέβαιο είναι πως ο Σωτήρης Μπαλλάς με την πρώτη του δουλειά έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά. Εύχομαι και ελπίζω η συνέχεια να είναι ανάλογη και να «λάβουν τα όνειρά του δικαίωση»…

Στη λίστα που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates