Ο πρώτος δίσκος του Βασίλη Κορακάκη με 12 «από μηχανής τραγούδια»

(ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ – ΑΚΟΥΣΤΕ) Τα καινούργια τραγούδια ενός νέου, αλλά με παραστάσεις βετεράνου στο λαϊκό τραγούδι, δημιουργού.

«Από μηχανής τραγούδια»

Μόλις πριν από λίγες ώρες έφτασε στα χέρια μας, ακούσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι έχουμε τη μεγάλη χαρά να σας παρουσιάσουμε πρώτοι τον παρθενικό ολοκληρωμένο δίσκο του Βασίλη Κορακάκη, ο οποίος υπογράφει τη μουσική, τους στίχους και τραγουδά στα δώδεκα «Από μηχανής τραγούδια», όπως είναι ο τίτλος του.

Τους στίχους σε δυο τραγούδια έγραψε ο Διονύσης Πανταζόπουλος, η ενορχήστρωση έγινε από τον Αλέξη Βάκη και τον Βασίλη Κορακάκη, ενώ ο Αλέξης Βάκης είναι ο υπεύθυνος της παραγωγής αυτής της δουλειάς.
1
Τα τραγούδια του δίσκου:

1) Πες μου κρυφά
2) Το ανικανοποίητο
3) Μια αλλιώτικη ζωή
4) Της ερημιάς η βρύση
5) Φουρτουνιασμένος μάγκας (στίχοι: Διονύσης Πανταζόπουλος)

6) Γλυκό καλοκαιράκι
7) Ουρανού ξημέρωμα
8) Του έρωτα τα κάστρα
9) Άλλο ένα βράδυ
10) Φάρος σβηστός
11) Κάποια λυπητερή πενιά *
12) Η θαλασσοκαταιγίδα (στίχοι: Διονύσης Πανταζόπουλος)

Η ηχογράφηση, η μίξη και το mastering έγιναν από τον Θανάση Γκίκα στο studio «ΜΥΘΟΣ» από την άνοιξη ως το φθινόπωρο του 2018, το «Γλυκό καλοκαιράκι» ηχογραφήθηκε από τον Νίκο Έξαρχο τον Φλεβάρη του 2016, η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι του Jorgo Τσολακίδης και ο σχεδιασμός του εξωφύλλου και του ένθετου του Βασίλη Γραβαρίτη. Ο δίσκος κυκλοφορεί από τον «Καθρέφτη ήχων αληθινών» του Μωυσή Ασέρ.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Bασίλης Κορακάκης (μπουζούκι, μπαγλαμά, ηλεκτρική κιθάρα, κρουστά), Μανώλης Πάππος (μπουζούκι), Θοδωρής Στούγιος (μπουζούκι), Θοδωρής Ξηντάρης (μπουζούκι), Πέτρος Καπέλλας (μπουζούκι), Τάσος Αθανασιάς (μπαγιάν), Αντώνης Ξηντάρης (ακουστική κιθάρα, λαϊκή κιθάρα, μπαγλαμά), Δημήτρης Μαρινόπουλος (ακουστική, ηλεκτρική, δωδεκάχορδη κιθάρα), Άγης Παπαπαναγιώτου (κοντραμπάσο), Στράτος Σαμιώτης (κρουστά, τύμπανα), Αλέξης Βάκης (μεταλλόφωνο), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν, αρμόνιο), Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος (κλασική κιθάρα), Αντώνης Απέργης (κλασική κιθάρα), Θοδωρής Κουέλης (ηλεκτρικό κοντραμπάσο), Γιώργος Γουρζουλίδης (πιάνο), Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν), Κώστας Σταυρόπουλος (κοντραμπάσο), Νίκος Γύρας (κοντραμπάσο) και Δημήτρης Βάκης (κρουστά).
2.Korakakis mousikoi1
Φωνητικά έκαναν ο Βασίλης Κορακάκης, η Κωνσταντίνα Λέκκα, ο Θοδωρής Ξηντάρης και στο τραγούδι «Φουρτουνιασμένος μάγκας» ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο οποίος έπαιξε μπουζούκι, μαζί με τον Βασίλη, στο τραγούδι «Του έρωτα τα κάστρα».

*Το τραγούδι «Κάποια λυπητερή πενιά» αφιερώνεται από τον Βασίλη Κορακάκη σε όλους τους φίλους του, μπουζουξήδες που έπαιξαν στο δίσκο.

3.Korakakis mousikoi2
Όταν το μήλο πέφτει κάτω απ’ τη μηλιά…

Παρακολουθώ τον Βασίλη Κορακάκη και τη σταθερή εξέλιξή του, τόσο στο τραγούδι, όσο και στο μπουζούκι, από την πρώτη μέρα σχεδόν, που εμφανίσθηκε στο πλευρό του σπουδαίου πατέρα του.

Η πρώτη του συνθετική απόπειρα πήρε το δρόμο της δισκογραφίας το 2010. Ήταν το τραγούδι «Βαρέθηκα» σε μουσική του Βασίλη Κορακάκη και στίχους του Πάρη Μήτσου που τραγούδησε ο Γιάννης Ντουνιάς στο δίσκο «Σεβντάς». Όλα αυτά τα χρόνια, ο Βασίλης συμμετείχε παίζοντας και τραγουδώντας στους δίσκους και τις συναυλίες του πατέρα του, αλλά και άλλων δημιουργών, ενώ την τελευταία τετραετία αποτελεί σταθερό μέλος της ορχήστρας του Γιώργου Νταλάρα.

Έχοντας παρακολουθήσει την πορεία δεκάδων συνθετών, τραγουδιστών ή μουσικών, που ακολούθησαν ή προσπάθησαν να ακολουθήσουν το δρόμο των γονιών τους, οφείλω να σημειώσω πως ο Βασίλης Κορακάκης αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα και την παροιμία που λέει πως «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει». Κι αυτό γιατί τόσο στις μελωδίες, όσο και στους στίχους των τραγουδιών είναι εμφανέστατες οι επιρροές από τη μέχρι τώρα «θητεία» του στο πλευρό του Βαγγέλη Κορακάκη και τη γενικότερη μελέτη της εργογραφίας των λαϊκών συνθετών, πλην όμως οι δημιουργίες του παρουσιάζονται με τρόπο που είναι πιο κοντά στην εποχή τους αλλά και στην ηλικία του δημιουργού τους. Για παράδειγμα, δεν περίμενα ποτέ, ότι στο δίσκο ενός Κορακάκη θα άκουγα ηλεκτρικές κιθάρες, όπως συμβαίνει στο «Μια αλλιώτικη ζωή». Στον αντίποδα, δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάποιον άλλον, εκτός από έναν Κορακάκη, να γράφει στη σημερινή εποχή τραγούδι για ένα «φουρτουνιασμένο μάγκα», που σημειωτέον πως είναι και το αγαπημένο μου.

Άλλο ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του υλικού είναι η πολυρυθμία του. Εκτός από κλασικά και καμηλιέρικα ζεϊμπέκικα, έχουμε ρούμπες, μπολέρο, μπαγιό, 5/8, ένα λαϊκό καλαματιανό, ένα χασαποσέρβικο κι ένα κανταδορίστικο χασάπικο με «χρώματα κι αρώματα» Τσιτσάνη και Ζαμπέτα. Με λίγα λόγια, ο Βασίλης Κορακάκης βάζει, μ’ αυτό τον πρώτο του δίσκο, τον πήχη ψηλά. Εύχομαι, ελπίζω και το πιστεύω, πως η συνέχεια θα είναι ανάλογη…

4.Korakakis 4
«Η δημιουργία είναι ψυχανάλυση…»

Χωρίς να βρίσκομαι σε απολογητική διάθεση, το μόνο που έχω να πω, είναι πως η δημιουργία είναι ανάγκη, είναι κάτι σαν ψυχανάλυση. Είναι αυτό που συμβαίνει τόσο αυθόρμητα και σε φέρνει σε κατάσταση αναμέτρησης με τον εαυτό σου και μόνο. Τα υπόλοιπα είναι ηχογραφημένα σε αυτό το cd.
Καλή ακρόαση!

Βασίλης Κορακάκης

Ο Βασίλης, αν και πολύ νέος, έχει ήδη αποκτήσει παραστάσεις βετεράνου στο λαϊκό τραγούδι. Κυρίως όμως, διαθέτει ταλέντο, μουσική αντίληψη, φρεσκάδα, ορμή και αποφασιστικότητα. Χαίρομαι λοιπόν που έβαλα κι εγώ ένα χεράκι ώστε να βγει προς τα έξω αυτή η πρώτη δημιουργική του απόπειρα. Του εύχομαι ό, τι το καλύτερο γιατί το αξίζει.

Αλέξης Βάκης

Η ζωή είναι γεμάτη φεγγάρια. Κάθε φεγγάρι που αργοσβήνει πυροδοτεί τη σπίθα ενός άλλο για να λάμψει. Φίλε μου Βασίλη, ας είναι αυτό το καινούργιο σου φεγγάρι λαμπρό, γεμάτο με δυνατές στιγμές, όπως αυτές που μοιραστήκαμε μια ολόκληρη δεκαετία.

Και εις άλλα με υγεία.


Διονύσης Πανταζόπουλος

Σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την στήριξη και την κυκλοφορία νέων cd, προχωρήσαμε σε αυτή τη φιλόδοξη, για την κατηγορία της, δισκογραφική κυκλοφορία για περισσότερους από έναν λόγους. Ο πρώτος γιατί οφείλουμε να δώσουμε βήμα και φωνή σε πρόσωπα από την νεότερη γενιά που υπερασπίζονται, ουσιαστικά, το χώρο του λεγόμενου διαχρονικού λαϊκού τραγουδιού, που κινείται με άξονα το μπουζούκι. Ο Βασίλης Κορακάκης είναι ένας άξιος μουσικός, τραγουδιστής και δημιουργός, γεννημένος μέσα σε αυτό το μουσικό περιβάλλον, έκανε ήδη τα πρώτα βήματά του, συμμετέχοντας είτε σε δουλειές του πατέρα του είτε σε άλλες και τώρα μας παρουσιάζει την πρώτη εντελώς δική του ολοκληρωμένη έκδοση. Τον καλώς ορίζουμε σε αυτό το ξεκίνημά του και ευχόμαστε τα καλύτερα για μια δημιουργική πορεία που ξεκινάει. Τελειώνοντας να υπογραμμίσω την χαρά μου που στις ηχογραφήσεις συμμετείχαν πολλοί εκλεκτοί και αγαπημένοι εκπρόσωποι της νέας αλλά και της παλαιότερης γενιάς κάτω από την άγρυπνη επιτήρηση του Αλέξη Βάκη.

Χριστούγεννα 2018

Μωυσής Ασέρ

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates