«Ο Πήγασος και το Ουράνιο τόξο» του Νίκου Πιτλόγλου με τον Βασίλη Λέκκα

(ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ - ΑΚΟΥΣΤΕ) Οκτώ ορχηστρικά και τρία τραγούδια με κεντρικό μήνυμα το Ολυμπιακό ιδεώδες.

Σαν σήμερα…


Στις 13 Οκτωβρίου 1960 γεννήθηκε στο Άνω Μητρούσι Σερρών ο Βασίλης Λέκκας.

«Ο Πήγασος και το Ουράνιο τόξο»


Πριν από λίγες ημέρες έφτασε στα χέρια μου μια νέα, ορχηστρική κατά βάση, δουλειά, στην οποία συμμετέχει με τρία τραγούδια ο Βασίλης Λέκκας. Πρόκειται για το άλμπουμ του Νίκου Πιτλόγλου «Ο Πήγασος και το Ουράνιο τόξο», που κυκλοφόρησε με οκτώ ορχηστρικά και τρία τραγούδια σε στίχους του Ιωάννη Γιαβάρα, με κεντρικό μήνυμα το Ολυμπιακό ιδεώδες.

Όπως αναφέρεται σχετικά στο δελτίο τύπου: «Ο φτερωτός Πήγασος, το μυθολογικό άλογο που συμβολίζει το ελληνικό πνεύμα και ταξιδεύει μεταφέροντας παντού τις συμπαντικές αλήθειες και αξίες του ελληνικού Πολιτισμού, εμβαπτίζει τον σύγχρονο βασανισμένο άνθρωπο σε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων και συναισθημάτων, θαλπωρής και δύναμης, ειρήνης και φωτός».

Ο βασικός κορμός των θεμάτων είχε συμπεριληφθεί το 2004 ως bonus cd στη δουλειά του Βασίλη Λέκκα «Όρθιοι», που κυκλοφόρησε τότε με τη μορφή κασετίνας. Όπως μας είπε ο συνθέτης, το «Ουράνιο τόξο» δεν είχε τύχει της προβολής που του άρμοζε, ενώ κάποιοι δεν είχαν αντιληφθεί καν την ύπαρξή του. Έτσι, τα δυο τελευταία χρόνια άρχισε να επεξεργάζεται κάποια μουσικά θέματα, που να «δένουν» περισσότερο το project, πρόσθεσε τρία νέα ορχηστρικά κι ένα ακόμα τραγούδι, έκανε ένα remastering σε όλο το υλικό και το παρουσίασε ως ένα νέο αυτόνομο έργο.
1.Pegasus the Rainbow

Τα κομμάτια του cd


1) Ωκεανός – Η γέννηση του Πήγασου
2) Ο χορός της Ηούς
3) Το κάλεσμα της Σελήνης (φωνητικά: Ρωξάνη Γαρεφαλάκη)
4) Ουράνιο τόξο –Βασίλης Λέκκας & Παιδική χορωδία
5) Ίριδα και Ζέφυρος
6) Πήγασος
7) Τελετουργικό
8) Λιτανεία
9) Κάθαρση
10) Μετά τη βροχή – Βασίλης Λέκκας & Παιδική χορωδία
11) Ηλιαχτίδα – Βασίλης Λέκκας (φωνητικά: Σοφία Τσέρου & Νίκος Πιτλόγλου)

Στην ηχογράφηση συμμετείχε μια ομάδα εξαίρετων μουσικών: Κυριάκος Γκουβέντας (βιολιά, βιόλες), Κώστα Λώλος (βιολιά εισαγωγής στο 6), Ζαχαρίας Σπυριδάκης (κρητική λύρα), Μπάμπης Κατσίκας (κλαρίνο, φλογέρα), Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο, φλογέρα), Θωμάς Δρόσος (κλαρίνο), Στέλλα Βαλάση (σαντούρι), Ανδρέας Παπάς (κρουστά), Βασίλης Βασιλάτος (κρουστά), Γιώργος Κοντογιάννης (Κρής) (λαούτο, τζουράς), Δημήτρης Μυστακίδης (λαούτο, κόντρα μπάσο, ακουστική κιθάρα, φωνητικά), Κοσμάς Κοκόλης (μαντολίνο, ακουστική κιθάρα, φωνητικά), Σπήλιος Ζευκίλης (ηλεκτρική κιθάρα), Θανάσης Σοφράς (όρθιο ηλεκτρικό, άταστο μπάσο), Χάρης Μπουτσελάκης (σόλο ηλεκτρικό άταστο μπάσο) και ο Νίκος Πιτλόγλου (πιάνο, πλήκτρα, κρουστά, σόλο ακουστική κιθάρα). Στα κομμάτια 4 και 10 συνοδεύουν οι παιδικές χορωδίες της Ελένης Γκαϊτατζή και Ήρας Διπλάρη.

Η ηχογράφηση και η μίξη ήχου έγιναν στο στούντιο «ΑΡΙΩΝ», τα κείμενα στο καλαίσθητο βιβλιαράκι των 22 σελίδων επιμελήθηκε ο συγγραφέας, ποιητής και στοχαστής Ανδρέας Ταρνανάς, οι ζωγραφιές και οι μεταφράσεις των κειμένων στα αγγλικά και στα πορτογαλικά ανήκουν στη Mary Matsuda Pitloglou, ενώ το δημιουργικό του ενθέτου επιμελήθηκε ο Περικλής Σαλεσιώτης. Το cd εκδόθηκε από την Πολιτιστική Δράση – ΕΜΣΕ και την Arionmusic Productions.

«Αξίες αιώνιες, αυτόνομες, αυθύπαρκτες και συμπαντικές»


Ο Νίκος Πιτλόγλου περιγράφει το χρονικό γέννησης του δίσκου αυτού: «Πρόκειται για την εξιστόρηση προσωπικών μου βιωμάτων και ιδεών που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια, κατά τη διάρκεια της γνωριμίας και συνεργασίας μου με τον σπουδαίο ερμηνευτή Βασίλη Λέκκα και τον πολύ αξιόλογο στιχουργό Ιωάννη Γιαβάρα. Με αφορμή το τραγούδι “Ουράνιο τόξο”, συνέθεσα μια μουσική ενότητα διάρκειας 20 περίπου λεπτών που ηχογραφήθηκε στο προσωπικό μου στούντιο και τυπώθηκε σε μερικά αντίτυπα. Το κεντρικό μήνυμα του έργου ήταν το Ολυμπιακό Ιδεώδες.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ένιωθα ότι ο κύκλος του έργου όχι μόνο δεν είχε κλείσει, αλλά απεναντίας, μόλις είχε αρχίσει να διαγράφεται. Γι’ αυτόν το λόγο, το επεξέτεινα, προσθέτοντας νέες μουσικές εικόνες και τραγούδια - εμπειρίες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις επιπτώσεις που βιώνει όλη η ανθρωπότητα και ειδικά ο Ελληνισμός, εντός κι εκτός γεωγραφικών ορίων, αλλά επίσης και η κάθε ανθρώπινη, κατατρεγμένη από τους σκληρούς καιρούς, ψυχή. Αλλά και η παιδική αθωότητα, ο αδύναμος, ο άστεγος, ο πρόσφυγας...

Το Ουράνιο Τόξο των χρωμάτων και συναισθημάτων, όλους μας αγκαλιάζει σαν μια ψυχή. Αυτός που μας οδηγεί στην αγκαλιά του, είναι ο Πήγασος ο ίδιος, το φτερωτό άτι που συμβολίζει το αθάνατο ελληνικό πνεύμα και ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης, μεταφέροντας τις Αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού, που σε πείσμα των καιρών και των εποχών, είναι και θα παραμένουν αλώβητες, ανίκητες, γιατί είναι υπεράνω αυτών. Είναι αιώνιες, αυτόνομες, αυθύπαρκτες και συμπαντικές».

Λίγα λόγια για το cd


Τα ελληνικά μουσικά όργανα και ηχοχρώματα παντρεύονται αρμονικά με στοιχεία από τις ethnic παγκόσμιες μουσικές, ενώ η ερμηνευτική συμμετοχή του Βασίλη Λέκκα λειτουργεί καταλυτικά στο συνολικό αποτέλεσμα. Δεν ξέρω βέβαια αν η σημερινή κατάσταση στη δισκογραφία και στον τρόπο που λειτουργεί η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΜΕ (Μουσικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης), πολύ περισσότερο των ιδιωτικών, ευνοεί τέτοιου είδους εγχειρήματα κι αν το νέο πόνημα του Νίκου Πιτλόγλου βρει την επιθυμητή αποδοχή από το κοινό, που δεν βρήκε η πρώτη έκδοση του «Ουράνιου τόξου».

Σε κάθε περίπτωση η καταγραφή είναι αυτή που μετράει… Από κει και πέρα όποιος ενδιαφέρεται ψάχνει. Κι όποιος ψάχνει βρίσκει…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates