Ο Κώστας Άγας παρουσιάζει δυο νέους κύκλους τραγουδιών

Ο ένατος δίσκος του τραγουδοποιού, που δεν πωλείται, αλλά χαρίζεται από τον ίδιο
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
29/01/2022

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Δυο κύκλοι τραγουδιών»

Μέσα στο 2021 κυκλοφόρησε, αποκλειστικά σε δίσκο βινυλίου, η ένατη δισκογραφική δουλειά του τραγουδοποιού Κώστα Άγα, που περιλαμβάνει δυο νέους κύκλους τραγουδιών του, με τίτλο «Τι είδες στο ταξίδι σου φως μου;» και «Έλα, αγάπη μου, να γράψουμε τραγούδια», που ερμηνεύουν πέντε ερμηνεύτριες και τρεις ερμηνευτές της νεότερης γενιάς: Γεωργία Ανεστοπούλου, Δήμητρα Ασσαριώτου, Διαμάντη Δαγιάση, Κώστας Δημόπουλος, Ιωάννα Καβρουλάκη, Νίκος Ρουμελιώτης, Βασίλης Σαλταγιάννης και Χαρούλα Τσαλπαρά.
Kostas Agas dyo kykloi
Τα τραγούδια του δίσκου

Όψη Α’


Κύκλος τραγουδιών: «Τι είδες στο ταξίδι σου, φως μου;»

1) Τα παλιά τα καλοκαίρια στο νησάκι μου – Χαρούλα Τσαλπαρά
2) Η επιστροφή της ποδηλάτισσας – Χαρούλα Τσαλπαρά
3) Πάντοβα 9/7/2016, ώρα 09:00 πμ – Κώστας Δημόπουλος
4) Τι είδες στο ταξίδι σου φως μου; - Δήμητρα Ασσαριώτου
5) Το κερί – Βασίλης Σαλταγιάννης

Όψη Β’


Κύκλος τραγουδιών: «Έλα, αγάπη μου, να γράψουμε τραγούδια»

1) Γούντστοκ – Νίκος Ρουμελιώτης
2) Έλα, αγάπη μου, να γράψουμε τραγούδια – Νίκος Ρουμελιώτης
3) Το φονικό – Γεωργία Ανεστοπούλου
4) Δισκοπωλείον – Ονειροπωλείον – Γεωργία Ανεστοπούλου
5) Της λίμνης τα φεγγάρια – Διαμάντη Δαγιάση
(Επίλογος: It’s always good to be back home)
6) Δεξίωση στο πατρογονικό το σπιτικό – Ιωάννα Καβρουλάκη (Τραγούδι βασισμένο στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας «Η βιογραφία του πατρογονικού» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, η οποία με τη σειρά της είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Μάγκυς Κριθαρέλλη.)

Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκαν ο Κώστας Άγας, με την πολύτιμη βοήθεια των μουσικών, ο Μάρκος Δεληβοριάς και ο Τάσος Ζαφειρίου. Έπαιξαν οι μουσικοί: Βασίλης Σαλταγιάννης (ακουστική κιθάρα, ηλεκτρική κιθάρα, εναρμόνιση στο Α5), Νίκος Τσαχτσίρης (κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο), Έλλη Συρουχίδου (κρουστά), Μαριάννα Σπυράκου (σαντούρι), Ζωή Προκοπίου (βιολί), Βαγγέλης Κατσαρέλης (τρομπέτα), Χαρούλα Τσαλπαρά (ακορντεόν, πιάνο), Πέτρος Καπέλλας (μπουζούκι, μπαγλαμά), Κωνσταντίνα Βεντούρη Ρούσσου (φλάουτο), Μάρκος Δεληβοριάς (ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο, πλήκτρα), Clyde Jabra (τύμπανα), Τάσος Πανανουδάκης (ηλεκτρική κιθάρα), Θοδωρής Βλαχάκης (ντραμς), Σταύρος Παργινός (τσέλο), Τάσος Ζαφειρίου (μπουζούκι, κιθάρες, μπαγλαμά, μπάσο, keyboards, προγραμματισμός), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν) και ο Φίλιππος Λευκαδίτης (τύμπανα, κρουστά).

Η ηχογράφηση και η τελική μίξη έγιναν από τον Γιώργο Πρινιωτάκη στα «Artracks Recording Studios», εκτός από το Β5 που ηχογραφήθηκε από τον Τάσο Ζαφειρίου στο «Red House Studio».
«Πάντοβα 2011»

Νομίζω πως αξίζει να γίνει ειδική μνεία στο εξώφυλλο του δίσκου, με το έργο του Ανδρέα Γεωργιάδη («Πάντοβα 2011») και σε ένα σχετικό σχόλιο του Κώστα Άγα, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση μιας καταγραφής με τα ωραιότερα εξώφυλλα του 2021, ανάμεσα στα οποία ήταν και αυτό:

«Ο πίνακας στο εξώφυλλο των “Δύο Κύκλων Τραγουδιών” μου είναι έργο του Ανδρέα Γεωργιάδη με τίτλο “Πάντοβα”! Είναι η γέφυρα πάνω απ' το ποτάμι της Πάντοβα, στην οποία κάνει αναφορά ο Μαρσέλ Προυστ στο βιβλίο του “Αναζητώντας το χαμένο χρόνο”! Ο Ανδρέας Γεωργιάδης διάβασε το βιβλίο, ταξίδεψε στην Πάντοβα, βρήκε τη γέφυρα και τη ζωγράφισε! Το έργο αυτό το είδα πριν από πέντε περίπου χρόνια σε μια έκθεση στο Greekhotel, στην οδό Αθηνάς, όπου ο Ανδρέας Γεωργιάδης παρουσίασε έργα του με θέμα τη Μεσόγειο! Τα μεσογειακά τοπία που είχε ζωγραφίσει αναφέρονται, όλα, σε βιβλία που ο καλλιτέχνης είχε διαβάσει! Κι επειδή τα τραγούδια του κύκλου της Α όψεως του βινυλίου με τίτλο “Τι είδες στο ταξίδι σου, φως μου;” τα εμπνεύστηκα ως επί το πλείστον στο ταξίδι μου στην Πάντοβα ... Δεν το σκέφθηκα πολύ να του ζητήσω να μου παραχωρήσει τον συγκεκριμένο πίνακά του για εξώφυλλο του βινυλίου μου…»

Λίγα λόγια για τον δίσκο
Κάθε φορά που γράφω για μια νέα δουλειά του Κώστα Άγα, νομίζω πως πρέπει να κάνω τις απαραίτητες συστάσεις. Είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, αποτελώντας παράλληλα μια ιδιαίτερη περίπτωση τραγουδοποιού. Πραγματοποιεί με δικά του έξοδα την παραγωγή του δίσκου του και δεν τον διαθέτει στα καταστήματα ή στο διαδίκτυο, αλλά τον αποστέλλει ο ίδιος στον ενδιαφερόμενο ακρατή, πληρώνοντας ακόμα και τα ταχυδρομικά έξοδα.

Ο δίσκος περιλαμβάνει αρκετά ενδιαφέροντα τραγούδια, με στοιχεία από τη rock μουσική (που είναι και η αγαπημένη του Άγα), την παραδοσιακή και το λαϊκό τραγούδι. Τραγούδια που τα ερμηνεύουν συμπαθητικές, σωστές, αλλά «άβγαλτες» ή «πρωτόβγαλτες» φωνές. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την άποψη του Φώντα Τρούσα, ο οποίος στην πρόσφατη παρουσίαση των «Δυο κύκλων τραγουδιών» στο blog «Δισκορυχείον / Vinylmine» που διατηρεί, έγραψε πως αν ο Κώστας Άγας συνεργαζόταν με ερμηνευτές και ερμηνεύτριες εγνωσμένου κύρους και μεγαλύτερης «εμβέλειας» (όπως για παράδειγμα η Ελένη Βιτάλη), τα, ούτως ή άλλως, σημαντικά τραγούδια του, θα αναδεικνύονταν αλλιώς. Δεν ξέρω βέβαια αν, από τη στιγμή που ο ίδιος είναι ερασιτέχνης και διακινεί τη δουλειά του με αυτό τον ανατρεπτικό τρόπο, απευθύνθηκε και σε άλλους τραγουδιστές, χωρίς αποτέλεσμα ή αν ενδιαφέρεται, εν τέλει, για κάτι περισσότερο.

Όπως και να’χει, το υλικό παραμένει ενδιαφέρον - ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε κάποιες περιπτώσεις - και η προσπάθειά του αξιέπαινη και αξιομνημόνευτη. Δεν μπορούμε λοιπόν, παρά να είμαστε αρωγοί.

Με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου, στις 23 Οκτωβρίου 2021 ο Κώστας Άγας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Βάκη, στο πλαίσιο της εκπομπής του «Στο Κόκκινο» 105,5 fm. Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την εκπομπή.

Για την αποστολή του δίσκου μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Κώστα Άγα στο 6977 207976 ή μέσω του λογαριασμού του στο facebook.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!