Ο Γιάννης Χαρούλης τραγουδά τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου»

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ο νέος δίσκος του ερμηνευτή με ποιήματα του Κωστή Παλαμά μελοποιημένα από τον Λουκά Θάνο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Ο δωδεκάλογος του γύφτου»


Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε «Ο δωδεκάλογος του γύφτου», η νέα δισκογραφική δουλειά του Γιάννη Χαρούλη, με τη μελοποίηση δώδεκα ποιημάτων του Κωστή Παλαμά από το συνθέτη Λουκά Θάνο. Δέκα ποιήματα προέρχονται από το ομώνυμο έργο του 1907 και δυο από τις ποιητικές συλλογές «Τα παράκαιρα» του 1919 και «Ίαμβοι και ανάπαιστοι» του 1897.

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Από μια πατρίδα εγώ είμαι
2) Αγάπη
3) Το σπίτι που γεννήθηκα (Από τη συλλογή «Τα παράκαιρα», 1919)
4) Δόξα στις πατρίδες
5) Κοσμοπλάστρα μουσική
6) Ταξιδευτής
7) Το παραμύθι του αδάκρυτου
8) Ο Διγενής κι ο Χάροντας (Από τη συλλογή «Ίαμβοι και ανάπαιστοι», 1897)
9) Χτύπα δοξάρι
10) Ω νυχτέρια ω πανηγύρια
11) Το τίποτε
12) Ο απαρνητής

Έπαιξαν οι μουσικοί


Οι ενορχηστρώσεις είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς που έγινε στις πρόβες με την καθοριστική καθοδήγηση του Λουκά Θάνου. Έπαιξαν οι μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης (λύρα), Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο και μαντολίνο), Κωνσταντής Πιστιόλης (κλαρίνο, γκάιντα, καβάλ, ζουρνάς), Θανάσης Τζίνγκοβιτς (ηλεκτρικές κιθάρες), Βασίλης Μπαχαρίδης και Παναγιώτης Κατσικιώτης (κρουστά), Παντελής Στόικος (τρομπέτα). Ο Γιάννης Χαρούλης έπαιξε λαούτο, δωδεκάχορδη κιθάρα και κρουστά. Η ηχοληψία έγινε από τον Παναγιώτη Ριζόπουλο στο studio Sierra και από τον Γιώργο Ζιώτα στο studio Prism. Ο δίσκος κυκλοφορεί από την Minos - Emi.

Λίγα λόγια του Λουκά Θάνου…

xaroul.jpg
Στο ένθετο του cd o Λουκάς Θάνος σημειώνει:

Ξεκίνησα να μελοποιώ τον Κωστή Παλαμά με το νεανικό μου παρορμητικό ένστικτο. Μετά την πολυετή έρευνά μου όμως πάνω στον Νίτσε και ακόμα περισσότερο μετά την εμμονή μου στα χορικά του Αισχύλου, ξανα άγγιξα τον λόγο του με διαφορετικό τρόπο, ίσως και ανακάλυπτα επιτέλους κάποια κλειδιά που θα ξεκλείδωναν τον Δωδεκάλογό του.

Δεν θα μπορούσα να νιώσω μεγαλύτερη ευφορία και ικανοποίηση μετά το αποτέλεσμα του πρώτου μέρους της τριλογίας μου πάνω στην Ποίησή του. Με το οργιαστικό ένστικτο του Γιάννη Χαρούλη που δεν τραγούδησε μόνο αλλά απέδωσε τις αιώνιες στροφές ως ένας μέγιστος ηθοποιός και με την ευφυΐα του να έχει μια ομάδα από εκπληκτικούς μουσικούς που όμως αφέθηκαν στους στίχους του Ποιητή…

Δεν θα μπορούσα να νιώσω μεγαλύτερη ευφορία και ικανοποίηση.

Γι’ αυτό και θέλω να αφιερώσω το έργο μου αυτό στον πατέρα μου που μου έδωσε με ήρεμη επιμονή την «μεγάλη εντολή» να τον ξεπεράσω και που ακόμα προσπαθώ, στην μητέρα μου για το ένδυμα της ελευθερίας που μου χάρισε και που ακόμα πιστεύω το φορώ και στον Δημήτρη Παπαγιάννη που με καθοδήγησε σιωπηλά στις πρώτες καλλιτεχνικές μου προσπάθειες για την αθανασία.

«Στον πατέρα μου καβάλα, τη μητέρα μου φορώ, κι ήπια, για να ξεδιψάσω, με το Χάρο μου νερό!»

Αλλιώς προς τι όλα αυτά, εάν όχι για τις γενιές του μέλλοντος;

Λουκάς Θάνος


…και λίγα λόγια του Γιάννη Χαρούλη…


«…ξένος πάντα με τον ξένο, ξένος και με τον δικό…»

Όταν πρωτοάκουσα αυτό το ποίημα, η θάλασσα έφερνε ανθρώπους ξένους. Σ’ αυτούς θέλω να αφιερώσω τα τραγούδια και σε όλους όσους ψάχνουν την ελπίδα τους, σε μια νέα πατρίδα. Ευχαριστώ τους φίλους μου και το Λουκά, που μου θύμισαν την πίστη και μοιραστήκαμε μαζί αυτό το ταξίδι.

Γιάννης Χαρούλης

Από το «Σάλπισμα» στο «Δωδεκάλογο»


Έχω την αίσθηση πως αυτή δουλειά ξεκινά από εκεί που σταμάτησε το περίφημο «Σάλπισμα» του Λουκά Θάνου με τον Νίκο Ξυλούρη. Ενός δίσκου με ποιήματα των Κώστα Βάρναλη, Κώστα Καρυωτάκη, Άρη Αλεξάνδρου και Δημήτρη Θάνου, που ηχογραφήθηκε το 1978 και κυκλοφόρησε το 1980. Αν και ο Λουκάς Θάνος παρουσίασε από το 1978 μέχρι σήμερα επτά προσωπικούς δίσκους, ένα cd single και κάποια «σκόρπια» τραγούδια, θεωρώ πως το «Σάλπισμα» αποτελούσε, μέχρι σήμερα, το σήμα κατατεθέν του. Υπογραμμίζω το «μέχρι σήμερα», γιατί ο δίσκος με τη μελοποίηση του Παλαμά, αν και «δύσκολος» στο πρώτο του άκουσμα, με την έννοια του ότι δεν έχει άμεσα τραγούδια, που να τραγουδιούνται εύκολα από το ευρύ κοινό, είναι από τις σημαντικότερες δισκογραφικές καταθέσεις, των τελευταίων χρόνων. Το «τελευταίων» χρόνων, προσδιορίζει ένα χρονικό διάστημα από το… «Σάλπισμα» μέχρι σήμερα… Ο Λουκάς Θάνος προσεγγίζει τη γραφή του Παλαμά, που σήμερα ξαναγίνεται δραματικά επίκαιρη, με στοιχεία από την παραδοσιακή μουσική και το «έντεχνο» τραγούδι, αλλά και προσεγμένες «πινελιές» από τη rock μουσική… Σε όλα αυτά συναντά τον ιδανικό, κατά τη γνώμη μου, ερμηνευτή για να υπερασπιστεί το συγκεκριμένο υλικό…

Όσον αφορά τον ερμηνευτή του έργου, ανατρέχοντας στη δισκογραφία του Γιάννη Χαρούλη, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, πως από το 2003 μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει έξι μόνο προσωπικούς δίσκους, συμπεριλαμβάνοντας το «Δωδεκάλογο» αλλά και τη Ζωντανή Ηχογράφηση στον Λυκαβηττό το 2015. Κι αυτό νομίζω πως κάτι λέει… Όταν ένας καλλιτέχνης με το «εκτόπισμα» του Χαρούλη, που αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά «χαρτιά» της δισκογραφικής του εταιρείας, με συναυλίες sold out από τις πρώτες ημέρες προπώλησης των εισιτηρίων, δεν καταφεύγει στην εύκολη λύση της κυκλοφορίας ενός δίσκου με 2-3 «hitάκια» κάθε Χριστούγεννα ή Πάσχα και ασχολείται με τα ιδιαίτερα ποιήματα του Παλαμά που γράφτηκαν πριν από ένα αιώνα σχεδόν, θεωρώ πως έχει ήδη κερδίσει μια θέση στην «αθανασία»…

Στην παρακάτω playlist μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!