Νικήτας Βοστάνης - «Εδώ Αλεξάνδρεια»

(ΑΚΟΥΣΕ) Ο τέταρτος δίσκος του συνθέτη Νικήτα Βοστάνη.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
15/02/2014

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτές τις μέρες έχει σταθερή θέση στο cd player μια από τις πιο αξιόλογες πρόσφατες παραγωγές που έφθασαν στα χέρια μου, ο τέταρτος δίσκος του Αλεξανδρινού συνθέτη Νικήτα Βοστάνη με τίτλο «Εδώ Αλεξάνδρεια» πάνω σε στίχους του διαχρονικού Μιχάλη Μπουρμπούλη σε πέντε τραγούδια, καθώς και των νεότερων Αμαλίας Μπορτζοβίτου, Χαράς Ρίζου, Μίρκας Παπαδημητρίου, Δημήτρη Στεφανάκη και Ελένης Νανοπούλου. Τραγουδά μια πλειάδα ξεχωριστών ερμηνευτών, όπως ο Μανώλης Μητσιάς, ο Μπάμπης Τσέρτος, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Αλέξανδρος Χατζής, η Αρετή Κετιμέ, η Μαρίνα Μανωλάκου, η Μαρία Σπυροπούλου και ο Γιώργος Αιγιώτης. Το υλικό του δίσκου, που κυκλοφορεί από τις μουσικές παραγωγές του «Καθρέφτη» αποτελούν 14 τραγούδια και 3 ορχηστρικά.

1) Σαμίρα - Ορχηστρικό
2) Σε δυο πατρίδες (Αμαλία Μπορτζοβίτου) Μαρία Σπυροπούλου
3) Το πορτρέτο που μιλούσε (Μιχάλης Μπουρμπούλης) Γιώργος Αιγιώτης
4) Στην πόλη του Καβάφη (Χαρά Ρίζου) Μανώλης Μητσιάς
5) Οι καιροί της παρακμής (Μίρκα Παπαδημητρίου) Μπάμπης Τσέρτος
6) Ο δρόμος για τις μακρινές πατρίδες (Δημήτρης Στεφανάκης) Αλέξανδρος Χατζής
7) Οι πόλεις που αγάπησα (Μιχάλης Μπουρμπούλης) Λάκης Χαλκιάς
8) Το τραμ της Βικτώριας (Δημήτρης Στεφανάκης) Αρετή Κετιμέ
9) Εκεί στο Σάτμπι - Ορχηστρικό
10) Μια φωνή και μια καμπάνα (Μιχάλης Μπουρμπούλης) Μαρία Σπυροπούλου
11) Μάγια η πριγκήπισσα (Μίρκα Παπαδημητρίου) Αλέξανδρος Χατζής
12) Στα μέρη που μεγάλωνα (Αμαλία Μπορτζοβίτου) Μαρίνα Μανωλάκου
13) Ήταν μια γυναίκα μόνη (Μιχάλης Μπουρμπούλης) Λάκης Χαλκιάς
14) Στο Σώτερ (Χαρά Ρίζου) Μαρίνα Μανωλάκου
15) Μια βραδιά στη Μυτιλήνη (Μιχάλης Μπουρμπούλης) Μπάμπης Τσέρτος
16) Ναυμαχία (Ελένη Νανοπούλου) Αλέξανδρος Χατζής
17) Μεξ κι απέναντι - Ορχηστρικό

Φωνητικά κάνουν η Μαρίνα Μανωλάκου και ο Άγγελος Ανδριανός.

Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τον Ματί Παλαιολόγο, οι ηχογραφήσεις στο στούντιο «Μ» από τον Ματί Παλαιολόγο, η επιμέλεια παραγωγής από τον Νικήτα Βοστάνη και τον Ματί Παλαιολόγο και η παραγωγή από τον Μωυσή Ασέρ και τον Νικήτα Βοστάνη. Οι φωτογραφίες της Αλεξάνδρειας που κοσμούν το εξώφυλλο και το ένθετο προέρχονται από το αρχείο του Μπάμπη Τρεχαντζάκη, ενώ η γραφιστική επιμέλεια και η εικονογράφηση είναι της Εύης Πήτερσον.

Στα σημείωμα του στο ένθετο ο Νικήτας Βοστάνης εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν στο να προχωρήσει στη δημιουργία αυτής της δουλειάς:

Η Αίγυπτος και ειδικά η Αλεξάνδρεια είναι σημεία αναφοράς για κάθε στιγμή της ζωής μου. Βιώματα που έρχονται από τις εποχές εκείνες μοιραία περνάνε μέσα από τις μουσικές μου. Ξεκινώντας τη συνεργασία με τον Μιχάλη Μπουρμπούλη και τους άλλους στιχουργούς αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τον κύκλο τραγουδιών «Εδώ Αλεξάνδρεια», τίτλος που ανήκει στον Μιχάλη Μπουρμπούλη

Με την ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους στιχουργούς, τραγουδιστές και μουσικούς, που χωρίς τη συμμετοχή τους δεν θα φτάναμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Στέκομαι ιδιαίτερα στην πολύτιμη βοήθεια, στην προετοιμασία των τραγουδιών από τους Δημήτρη Πάντο, Άγγελο Ανδριανό και Κώστα Κοντογιάννη και στον ενορχηστρωτή Ματί Παλαιολόγο.

Νικήτας Βοστάνης

Ενώ ο Μωυσής Ασέρ σημειώνει:

Αλεξάνδρεια, τόπος καταγωγής του συνθέτη Νικήτα Βοστάνη. Αφορμή για τη συνεργασία με τον πάντα εμπνευσμένο Μιχάλη Μπουρμπούλη, την δημιουργική παρέα από τις τέσσερις νέες στιχουργούς (Αμαλία Μπορζοβίτου, Ελένη Νανοπούλου, Μίρκα Παπαδημητρίου, Χαρά Ρίζου), που κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση σε αυτό τον κύκλο τραγουδιών, καθώς και τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη που το βραβευμένο βιβλίο του «Μέρες Αλεξάνδρειας» στάθηκε αφορμή για την φιλία και την συνεργασία του με τον Νικήτα Βοστάνη.

«Εδώ Αλεξάνδρεια», ο τίτλος του ολοκληρωμένου κύκλου τραγουδιών που είχαμε την χαρά να ερμηνεύσουν φωνές από την παλιά αλλά και την νεότερη γενιά που στηρίζουν την συνέχεια του κλασσικού και διαχρονικού ελληνικού τραγουδιού: Aρετή Κετιμέ, Μαρίνα Μανωλάκου, Μαρία Σπυροπούλου, Μανώλης Μητσιάς, Μπάμπης Τσέρτος, Λάκης Χαλκιάς, Αλέξανδρος Χατζής και Γιώργος Αιγιώτης. Ακούσματα και ρυθμοί γεφυρώνουν τις μουσικές της ανατολικής Μεσογείου με το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι διαμορφώνοντας το αποτέλεσμα του CD, ενορχηστρωμένο σε τρεις ηχητικούς άξονες, αιγυπτιακό, ελληνικό και δυτικό. Ουσιαστική η συμμετοχή όλων των μουσικών και του ενορχηστρωτή Ματί Παλαιολόγου.

Μωυσής Ασέρ

Κόντρα στις «σειρήνες» που φωνάζουν περί κρίσης στο ελληνικό τραγούδι, ο Νικήτας Βοστάνης, με τους συνοδοιπόρους του στιχουργούς και τραγουδιστές, καταθέτουν μια δουλειά, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα ολοκληρωμένα έργα που κυκλοφορούσαν τη χρυσή εποχή του ελληνικού τραγουδιού… Δεν ξέρω αν η κυκλοφορία του συνέπεσε τυχαία με τον εορτασμό του «Έτους Καβάφη» το 2013, αλλά νομίζω πως αυτός ο δίσκος -αν και δεν περιλαμβάνει ποιήματα του Καβάφη- με την ενιαία θεματολογία του, αλλά και τις αναφορές των στίχων στον ποιητή, τιμά τη μνήμη του με τον καλύτερο τρόπο.

Όσο για τις μελωδίες, όπως αναφέρει παραπάνω και ο Μωυσής Ασέρ, συνδυάζονται αρμονικά ο αιγυπτιακός με τον δυτικό αλλά και τον κλασικό ελληνικό ήχο. Χωρίς να υστερούν τα υπόλοιπα κομμάτια, ξεχώρισα τα «Στην πόλη του Καβάφη» με τον Μητσιά, «Οι πόλεις που αγάπησα» με τον ακμαιότατο Λάκη Χαλκιά, «Μια βραδιά στη Μυτιλήνη» με τον Τσέρτο…

Όλα αυτά έρχονται και δένουν με την αξιοζήλευτη έκδοση, με το σκληρό χάρτινο εξώφυλλο και το πλούσιο καλαίσθητο ένθετο με κείμενα, στίχους και φωτογραφίες από την παλιά Αλεξάνδρεια (της Αιγύπτου), άλλο ένα δείγμα παραγωγής μιας από τις λεγόμενες μικρότερες εταιρείες, που σέβονται με το παραπάνω τον αγοραστή…

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!