Μίκης Θεοδωράκης «Φύλαξα τ’ όνειρο» με Μάλαμα, Ιωαννίδη, Χαρούλη & Φαραντούρη

(ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ - ΑΚΟΥΣΤΕ) Μάλαμας, Ιωαννίδης, Χαρούλης και Φαραντούρη σε 22 εμπνευσμένες διασκευές τραγουδιών του Μίκη «Φύλαξα τ’ όνειρο».
Την Δευτέρα 28 Μαρτίου παρουσιάστηκε ένας καινούργιος διπλός δίσκος με 22 διασκευασμένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, τραγουδισμένα από τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Γιάννη Χαρούλη. Ο δίσκος με τον τίτλο «Φύλαξα τ’ όνειρο» κλείνει με τρεις ερμηνείες της «ιέρειας» και πρέσβειρας του έργου του Μίκη στο εξωτερικό, της Μαρίας Φαραντούρη, που ήταν αυτή που είχε την ιδέα για την έκδοση αυτής της δουλειάς. Σε ένα τραγούδι, μαζί με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη τραγουδά ο Μανώλης Πάππος.

Τα τραγούδια του cd


Cd 1

Τραγουδά ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

1) Nαυαγός (Στίχοι: Κώστας Καρτελιάς)
2) Ματωμένο φεγγάρι (Νίκος Γκάτσος) Συμμετέχει η Μαρία Φαραντούρη
3) Φύλαξα τ’ όνειρο (Διονύσης Καρατζάς)
4) Δέντρα νερού (Διονύσης Καρατζάς)
5) Διότι δεν συνεμορφώθην (Μίκης Θεοδωράκης) Συμμετέχει ο Μανώλης Πάππος
6) Τ’ όνειρο καπνός (Νίκος Γκάτσος)

Τραγουδά ο Γιάννης Χαρούλης

7) Όταν σταματήσει ο χρόνος (Μίκης Θεοδωράκης)
8) Στα περβόλια (Μίκης Θεοδωράκης)
9) Στον κάτω κόσμο (Διονύσης Καρατζάς)
10) Μοιρολόι της βροχής (Τάσος Λειβαδίτης)
11) Της αγάπης αίματα (Οδυσσέας Ελύτης)
12) Η παντέρμη (Federico Garcia Lorca, Απόδοση στα ελληνικά: Οδυσσέας Ελύτης)
13) Χάθηκα (Γιάννης Θεοδωράκης)


Cd 2

Τραγουδά ο Σωκράτης Μάλαμας

1) Επιβάτης (Κώστας Τριπολίτης)
2) Όμορφη πόλη (Γιάννης Θεοδωράκης)
3) Ποιος τη ζωή μου (Μάνος Ελευθερίου)
4) Δακρυσμένα μάτια (Γιάννης Θεοδωράκης)
5) Απόστημα (Κώστας Τριπολίτης)
6) Την πόρτα ανοίγω το βράδυ (Τάσος Λειβαδίτης)

Τραγουδά η Μαρία Φαραντούρη

7) Αυτοί που θα ’ρθουν μια βραδιά (Μάνος Ελευθερίου)
8) Ξημερώνει (Κώστας Τριπολίτης)
9) Οι στίχοι αυτοί (Μανώλης Αναγνωστάκης)

Λίγα λόγια για το δίσκο


Στη ηχογράφηση συμμετείχε μια πλειάδα σημαντικών μουσικών, που εναλλάσσονται από τραγουδιστή σε τραγουδιστή. Στα τραγούδια του Αλκίνοου Ιωαννίδη οι διασκευές και οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τον ίδιο τον Αλκίνοο και τους Τάκη Φαραζή, Γιώργο Καλούδη, Μανώλη Πάππο, Φώτη Σιώτα και Δημήτρη Τσεκούρα. Στα υπόλοιπα δεν αναγράφονται οι ενορχηστρωτές. Όπως αναγράφεται σχετικά στο δελτίο τύπου: «Στην επιλογή των τραγουδιών αλλά και στις ενορχηστρώσεις ο καθένας τους (σ.σ.: οι ερμηνευτές), έχοντας την απόλυτη συγκατάθεση του Μίκη Θεοδωράκη λειτούργησε με απόλυτη ελευθερία, αγαθό άλλωστε για το οποίο αγωνίστηκε ο συνθέτης σε όλα τα επίπεδα όλη του τη ζωή και παράλληλα με σεβασμό και απέραντη αγάπη στο έργο του».

Εκτός από κάποιες ξεχωριστές και ενδιαφέρουσες διασκευές, όπως αυτή στο «Μοιρολόι της βροχής» που μετατράπηκε σε «κανονικό» τσάμικο, στο «Διότι δεν συνεμορφώθην», στο «Απόστημα» και σε αρκετά ακόμα τραγούδια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιλογές των τραγουδιών, που δεν έγιναν μόνο μέσα από τα πολύ γνωστά του Μίκη… Μαζί με αυτά, συμπεριλήφθηκαν κάποιες λιγότερο γνωστές στιγμές του ατελεύτητου ρεπερτορίου του, όπως το ομώνυμο τραγούδι, ο «Ναυαγός», τα «Δέντρα νερού» και άλλα…

Στο «Όταν σταματήσει ο χρόνος», από το «κομβικό» έργο του Μίκη «Ο ήλιος και ο χρόνος», ο Γιάννης Χαρούλης συμπράττει με τον συνθέτη, μέσω ενός ηχητικού ντοκουμέντου με τη φωνή του, από αρχείο που παραχώρησαν ο Αστέρης Κούτουλας και ο Αλέξανδρος Καρόζας.

Τα «ευχαριστώ» του Μίκη και των τραγουδιστών

Στο ένθετο του cd φιλοξενούνται κείμενα των τεσσάρων ερμηνευτών καθώς κι ένα κείμενο με το «ευχαριστώ» του Μίκη Θεοδωράκη:

«Σας ευχαριστώ, γιατί η αγάπη σας για το έργο μου με έκανε να νοιώσω μεγάλη συγκίνηση και ευτυχία. Η επιβεβαίωση για τον καλλιτέχνη είναι σκοπός ζωής. Κι όταν προέρχεται από τους συναδέλφους του και μάλιστα με τον πλούτο και την ποιότητα έργου και με τη σφραγίδα της αναγνώρισης από το πλατύ κοινό που έχετε εσείς, τότε η χαρά και η ικανοποίηση είναι ακόμα πιο μεγάλη. Ειδικά για μένα που από το ξεκίνημα μου ήρθα σε σύγκρουση με το μουσικό μας κατεστημένο, η δημιουργική σας ενασχόληση με τα τραγούδια μου αποτελεί πολύτιμη επιβεβαίωση για την ορθότητα των απόψεών μου.
Είμαι περήφανος για σας, γιατί γίνατε με το σπαθί σας επίλεκτα μέλη εκείνης της ελληνικής μουσικής οικογένειας που εκφράζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την ψυχική δύναμη της πολιτιστικής μας παράδοσης, η οποία - ειδικά σήμερα - προσφέρει αντοχή, ελπίδα και δύναμη στον χειμαζόμενο Λαό μας.

Θα ήθελα τελειώνοντας να χαρακτηρίσω την πρωτοβουλία αυτή της Μαρίας Φαραντούρη ως ένδειξη όχι μόνο της αγάπης της προς εμένα και το έργο μου αλλά κυρίως της μεγάλης ευθύνης που διακρίνει τη στάση της σε όλη της τη ζωή με πρώτο στόχο την διαρκή αναγέννηση της Ελληνικής Μουσικής.


Εύχομαι σε όλους σας κάθε επιτυχία»

Αθήνα, 1.3.2016
Μίκης Θεοδωράκης

Στο επίσημο κανάλι της Minos Emi στο Youtube, μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates