Λωξάντρα - «Meyhane-Καφέ Αμάν»

(ΑΚΟΥΣΤΕ 2 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ) Αυτές τις μέρες ακούω έναν ξεχωριστό δίσκο που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα από το μουσικό συγκρότημα «Λωξάντρα», σε δική του
παραγωγή (με το label Polyphonon), με τίτλο «Meyhane-Καφέ Αμάν». Πρόκειται για τη δεύτερη δουλειά της κομπανίας (μετά το «Σχεδόν όπως παλιά» που εκδόθηκε πριν πέντε χρόνια), στην οποία συμμετέχουν πολλοί και σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως (με τη σειρά που αναγράφονται στο οπισθόφυλλο): Θεοδώρα Αθανασίου, Σάκης Γιώργου, Asli Dogan, Ρία Ελληνίδου, Κώστας Θεοδώρου, Αρετή Κετιμέ, Dilek Koc, Μάνος Κουτσαγγελίδης, Παναγιώτης Λάλεζας, Efren Lopez, Brenna Maccrimov, Ανατολή Μαριόλα, Γιώργος Ματθαίου, Μάρθα Μαυροειδή, Δημήτρης Μυστακίδης, Σταύρος Παζαρέντσης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Νίκος Παπαϊωάννου, Νίκος Παραουλάκης, Salih Nazim Peker, Γιασεμή Σαραγούδα, Νίκος Σαραγούδας, Σωκράτης Σινόπουλος, Φώτης Σιώτας, Μάρκος Σκούλιος, Παντελής Στόικος και Γιώργος Ψάλτης.


Οι «Λωξάντρα» είναι οι Νίκος Αγγούσης: κλαρίνο, Δημήτρης Βασιλειάδης: κανονάκι, Λουκάς Μεταξάς: κρουστά, κοντραμπάσο, ταμπούρ με δοξάρι, φωνητικά, Πρόδρομος Μπακλατζής: βιολί, Δημήτρης Παναγούλιας: κρουστά, Κυριάκος Ταπάκης: ούτι, τζουμπούς, ηλ. μπάσο, κοντραμπάσο.

Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Δράμα, Άρτα, Αθήνα, Σπάτα), Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη), Ισπανία (Βαλένθια), Καναδά (Τορόντο). Ο δίσκος αφιερώνεται σε τρείς αγαπητούς ανθρώπους και μουσικούς, το Νίκο και τη Γιασεμή Σαραγούδα από την Ελλάδα και τη Müzeyyen Senar από την Τουρκία. Η ενορχηστρώσεις και οι διασκευές έγιναν από τα μέλη του συγκροτήματος, ενώ η έρευνα, η επιλογή των τραγουδιών και τα κείμενα από το Λουκά Μεταξά.


Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου: Το ρεπερτόριο κινείται γύρω από την παράδοση του Μεΰχανέ και του Καφέ Αμάν. Είναι μια σύγχρονη προσέγγιση της αστικής μουσικής διασκέδασης των δεκαετιών '10 - '20 - '30 σε αστικά κέντρα όπως η Πόλη, η Σμύρνη, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και ο Πειραιάς. Τα τραγούδια, αποτυπώνονται με νέες ιδέες στις ενορχηστρώσεις, αποφεύγοντας το άτοπο μιας απλής αναπαραγωγής (folklore).


Ενώ ο Θωμάς Κοροβίνης, στο εισαγωγικό του κείμενο στο ένθετο του cd, γράφει μεταξύ άλλων:

...Η μουσική τους εργασία επιχειρεί να παρουσιάσει με «αναστατική» μέθοδο ένα αντιπροσωπευτικό απάνθισμα από χαρακτηριστικά τραγούδια που εκφράζουν το κοινωνικό πνεύμα και το στυλ μουσικής έκφρασης και διασκέδασης που επικράτησε στον αστικό χώρο και στις δύο πλευρές του Αιγαίου κυρίως την πρώτη τριακονταετία του 20ου αι. Η συλλογή περιλαμβάνει τέτοιες «αστικού» ύφους συνθέσεις, που, ενώ για μεγάλο διάστημα είχαν λόγω των συνθηκών απαξιωθεί, η ανάδειξή τους φανερώνει το μεγαλείο, την ομορφιά και την σχετική διαχρονικότητα που μπορεί να τις χαρακτηρίζει. Ανάμεσά τους και το εκπληκτικό «Vardar Οvası», ένα τραγούδι που εκφράζει επιτομικά το σπαραχτικό πάθος των Τούρκων προσφύγων της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης για την λατρεμένη και μπερεκετλίδικη περιοχή της πεδιάδας του Βαρδάρη που κι εκείνοι διωγμένοι εγκατέλειψαν.


Εκτός από το κείμενο του Κοροβίνη στο κατατοπιστικό ένθετο περιλαμβάνονται στα ελληνικά και στα αγγλικά, πληροφορίες για τις πρώτες εκτελέσεις και το ιστορικό των τραγουδιών, ενώ αναγράφονται αναλυτικά οι μουσικοί που συμμετέχουν σε κάθε κομμάτι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ηχητικά αποσπάσματα που παρεμβάλλονται ανάμεσα στα τραγούδια, από συνέντευξη της Ρόζας Εσκενάζυ στο Λευτέρη Παπαδόπουλο στην ΕΡΤ το 1978.


Στο «Meyhane - Καφέ Αμάν» ακούγονται τα τραγούδια:


1) Στην ταβέρνα με τη λατέρνα (Μενέλαος Μιχαηλίδης) Τραγουδά η Κατερίνα Παπαδοπούλου
2) Ταταυλιανή τσαχπίνα (Αγνώστου) Τραγουδά ο Γιώργος Ματθαίου
3) Νικολάκη μου / Αμανές & 4) Ταξίμια (Αγνώστου - στίχοι στα ελληνικά: Γιασεμή Σαραγούδα στο 3 –αγνώστου στο 4) Τραγουδούν η Γιασεμή και ο Νίκος Σαραγούδας (στο 3) και ο Αsli Dogan (στο 4)
5) Στην Πόλη στον Μεβλά-Χανέ… (Αγνώστου) Τραγουδά ο Δημήτρης Μυστακίδης
6) Τα ψαράδικα (Γ. Τσακίρης - Γιώργος Κάβουρας) Τραγουδά η Θεοδώρα Αθανασίου
7) Ταξίμι στον Ζουρνά / Vardar Ovasi (Αγνώστου) Τραγουδά ο Μάνος Κουτσαγγελίδης
8) Α’ Απόσπασμα συνέντευξης Ρόζας Εσκενάζυ στον Λευτέρη Παπαδόπουλο (ΕΡΤ 1978)
9) Yagcilar Zeybegi (Λαδοστίφτης) (Αγνώστου) Οργανικό
10) Degirmenci - Ο Μυλωνάς (Μουσική-στίχοι στα τούρκικα: Αγνώστου, Μουσική-στίχοι στα ελληνικά: Σταύρος Παντελίδης, Δημήτρης Σέμσης) Τραγουδούν η Brenna Mac Crimmon και η Salih Nazim Peker στα τουρκικά και η Ρία Ελληνίδου στα ελληνικά.
11) Ταξίμι στο ούτι
12) Στο καφέ Αμάν (Κώστας Σκαρβέλης ή Παστουρμάς) Τραγουδά η Μάρθα Μαυροειδή
13) Daktilo (Kanumi Artaki) Τραγουδά η Dilek Koc
14) Ταξίμι στο κλαρίνο
15) Μέσα στο Πασαλιμάνι (Κώστας Σκαρβέλης ή Παστουρμάς) Τραγουδά ο Σάκης Γιώργου
16) Β’ Απόσπασμα συνέντευξης Ρόζας Εσκενάζυ στον Λευτέρη Παπαδόπουλο (ΕΡΤ 1978)
17) Ραστ κάντο (Αγνώστου) Τραγουδά η Αρετή Κετιμέ
18) Η γκαρσόνα (Παναγιώτης Τούντας) Τραγουδά η Ανατολή Μαργιόλα
19) Γ’ Απόσπασμα συνέντευξης Ρόζας Εσκενάζυ στον Λευτέρη Παπαδόπουλο (ΕΡΤ 1978)
20) Καλαμάτα fussion
21) Μας ‘κόψαν τον Τηλέγραφο (Β. Μποφίλιου - Ταμπακίδη) Τραγουδά ο Παναγιώτης Λάλεζας

 

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates