«Κάψτε το σπίτι» - Ο τελευταίος δίσκος που επιμελήθηκε ο Μάνος Ελευθερίου

(ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ - ΑΚΟΥΣΤΕ) Ο Άρης Βλάχος μελοποιεί, η Αναστασία Έδεν τραγουδά και ο Μάνος Ελευθερίου διαβάζει Μάνο Ελευθερίου.

«Κάψτε το σπίτι» σε μια πολυτελή έκδοση


Ένα μήνα περίπου πριν το φινάλε του 2018, ο συνθέτης Άρης Βλάχος και η ερμηνεύτρια Αναστασία Έδεν παρουσίασαν το album «Κάψτε το σπίτι», με πέντε τραγούδια σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Το δίσκο συμπληρώνουν πέντε αφηγήσεις του Μάνου Ελευθερίου σε δικά του κείμενα, κάποια από τα οποία είναι ανέκδοτα και δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε από το Ogdoo Music Group σε μια πολυτελή και φροντισμένη ως την τελευταία λεπτομέρεια έκδοση, ενώ στο καλαίσθητο ένθετο που συνοδεύει το cd περιλαμβάνονται οι πρωτότυπες σημειώσεις και διορθώσεις του ποιητή στους στίχους των τραγουδιών. Ο δίσκος αυτός, που χαρακτηρίστηκε από τον Μάνο Ελευθερίου ως «σημαδιακός και διαχρονικός», είναι και ο τελευταίος που επιμελήθηκε λίγο πριν το θάνατό του.
1.Eden Kapste to spiti

Τα κομμάτια του cd


1) Κάψτε το σπίτι
2) Ο ληστής – Απαγγελία: Μάνος Ελευθερίου
3) Μέσα στον κίνδυνο
4) Ο μάγος – Απαγγελία: Μάνος Ελευθερίου
5) Θα ‘πρεπε αλλιώς να σε γνωρίσω
6) Γεύμα με τον Φρανς Κάφκα – Απαγγελία: Μάνος Ελευθερίου
7) Όσα λιμάνια έσβησες
8) Παραισθήσεις – Απαγγελία: Μάνος Ελευθερίου
9) Σαν τα σκυλιά μας δείχνουνε
10) Περί δωροδοκίας των δημοσίων υπουργών – Απαγγελία: Μάνος Ελευθερίου

Ο Άρης Βλάχος ενορχήστρωσε και έπαιξε πιάνο, ο Δημήτρης Βλάχος έπαιξε μπουζούκι και μπαγλαμά, ο Παναγιώτης Καψαμπέλης κιθάρες, ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος τύμπανα και ο Πέτρος Σταμέλος μπάσο. Η ηχογράφηση και η μίξη έγιναν από τον Τάκη Αργυρίου στο Studio Argiriou recordings (111), ενώ οι φωτογραφίες στο εξώφυλλο και το ένθετο είναι του Γιώργου Χρυσοχοΐδη και της Κατερίνας Αρβανίτη.

Λίγα λόγια για το δίσκο


Η δουλειά αυτή ήρθε ενάμιση χρόνο μετά την κυκλοφορία του πρώτου ολοκληρωμένου cd της συνεργασίας του Άρη Βλάχου με τον Μάνο Ελευθερίου και την Αναστασία Έδεν, με τίτλο «Αυτά τα χείλη». Η κεντρική ιδέα ήταν να δισκογραφηθεί μια ενότητα πέντε τραγουδιών, μαζί με πέντε πρωτότυπες απαγγελίες του Μάνου Ελευθερίου σε δικά του κείμενα.

Όπως και έγινε. Οι απαγγελίες ηχογραφήθηκαν στο σπίτι του ποιητή και ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 2018, λίγες ημέρες πριν φύγει από τη ζωή. Όπως σημειώνει μάλιστα ο Άρης Βλάχος στο κείμενο που περιλαμβάνεται στο ένθετο του cd, ακούγοντας τα τραγούδια στην τελική τους μορφή, ο Μάνος Ελευθερίου άρχισε να μιλάει με πρωτοφανή ενθουσιασμό, καταλήγοντας να πει το εξής απίστευτο: «Σ’ ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό το δώρο που μου ‘κανες».
3.Vlahos Eleftheriou Photo Katerina Arvaniti
Και όχι άδικα. Τόσο οι μελωδίες του Άρη Βλάχου, όσο και οι ερμηνείες της Αναστασίας Έδεν (που οφείλω να ομολογήσω πως δεν είχα ξανακούσει κι έμεινα με τις καλύτερες εντυπώσεις), ήρθαν και «κούμπωσαν» ιδανικά με τους στίχους του ποιητή, δημιουργώντας μια σειρά από λίγα, αλλά ξεχωριστά τραγούδια, που δικαιούνται μια θέση ανάμεσα στις σημαντικότερες -κατά τη γνώμη μου- κυκλοφορίες του 2018, αλλά και στις επιλογές των ραδιοφωνικών παραγωγών. Δεν είναι τυχαίο πως το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου, που αξίζει να σημειωθεί πως γράφτηκε μια κι έξω, έχει ήδη ξεχωρίσει και αποτελεί συχνότατη επιλογή των ραδιοφωνικών παραγωγών.

Στη λίστα που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε τα πέντε τραγούδια του δίσκου.

«Κάψτε το σπίτι» - Το videoclip του τραγουδιού


Λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του, το τραγούδι που «βάπτισε» το δίσκο οπτικοποιήθηκε - όπως τον παλιό καλό καιρό - σε σκηνοθεσία του ίδιου του Άρη Βλάχου, με επιλεγμένα πλάνα από την ηχογράφηση στο studio του Τάκη Αργυρίου και κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates