Η νέα «Αποστολή» του Ζαχαρία Καρούνη

(ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ - ΑΚΟΥΣΤΕ) Ένας καινούργιος δίσκος στον οποίο θα επανερχόμαστε συχνά.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

13 τραγούδια του Ζαχαρία Καρούνη

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε η «Αποστολή», η τέταρτη δισκογραφική δουλειά του Ζαχαρία Καρούνη, με 13 τραγούδια σε μουσική δική του και στίχους του αδελφού του Γιάννη Μ. Καρούνη, του Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου και, στην «Καρδιά της μάνας», του Γιώργου Παυριανού.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην τιμητική συμμετοχή της Δέσποινας Μπεμπεδέλη, που ερμηνεύει, μαζί με τον Ζαχαρία, το «Τραγούδι της Φιλιώς», από την περίφημη θεατρική παράσταση «Φιλιώ Χαϊδεμένου». Στο δίσκο συμπεριλήφθηκε και το «Αποχαιρέτισμα», το δεύτερο τραγούδι της παράστασης, σε τρία τραγούδια παίζει το συγκρότημα «Polis Ensemble», ενώ στο «Μορφέα» συμμετέχει ο Ρομά τραγουδιστής Χρήστος Δημητρίου.
coverkaroyn.jpg

Τα τραγούδια του cd


1) Zαρενάι (Στίχοι: Γιάννης Μ. Καρούνης) Φωνητικά ο Μπάμπης Βελισσάριος και ο Κώστας Τηγάνης
2) Το ριζικό μου (Γιάννης Μ. Καρούνης) Παίζουν οι Polis Ensemble
3) Η καρδιά της μάνας (Γιώργος Θ. Παυριανός) Παίζουν οι Polis Ensemble
4) Η Αποστολή (Γιάννης Μ. Καρούνης) Παίζουν οι Polis Ensemble
5) Το τραγούδι της Φιλιώς (Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος) Συμμετέχει η Δέσποινα Μπεμπεδέλη
6) Στον τόπο μας (Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος)
7) Το αποχαιρέτισμα (Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος)
8) Το ταξίδι (Γιάννης Μ. Καρούνης)
9) Νυχτερινό (Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος)
10) Η σιωπή (Γιάννης Μ. Καρούνης)
11) Οι φίλοι μου (Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος)
12) Ζωή - Γυναίκα (Γιάννης Μ. Καρούνης) *
13) Μορφέας (Γιάννης Μ.Καρούνης) Συμμετέχει ο Χρήστος Δημητρίου

*Το τραγούδι «Ζωή - Γυναίκα» αφιερώνεται από τον Ζαχαρία Καρούνη στον Μάνο Χατζιδάκι, που, όπως σημειώνει, δεν πρόλαβε να γνωρίσει αλλά επηρεάστηκε τόσο πολύ από τα κείμενα και τις μουσικές του.

Έπαιξαν οι μουσικοί

Oι ενορχηστρώσεις έγιναν από τους Χρήστο Θεοδώρου, Αλέξανδρο Καψοκαβάδη, Polis Ensemble, Θοδωρή Κουέλη, Στέφανο Δορμπαράκη, Θάνο Καλέα και Ζαχαρία Καρούνη.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Χρήστος Θεοδώρου (πιάνο), Αλέκος Βασιλάτος (κόντρα μπάσο), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (λαούτο, λάφτα), Πάνος Βέργος (σαντούρι), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά), Κώστας Σαπούνης (τρομπέτες), Χρήστος Σπηλιόπουλος (τρομπόνι), Σπύρος Λυγκώνης (τύμπανα), Νεκτάριος Σταματέλος (νέυ), Διονύσης Θεοδόσης (κλαρίνο, νέυ), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μαντολίνο), Θοδωρής Κουέλης (κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο με δοξάρι), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Ζαχαρίας Καρούνης (σφύριγμα) και Θάνος Καλέας (programming - editing).

Oι «Polis Ensemble» είναι οι: Νίκος Παραουλάκης (νέυ, μαντούρα), Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (λαούτο, λάφτα, κιθάρες), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Θοδωρής Κουέλης (κοντραμπάσο), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά).

Τα σκίτσα του εξωφύλλου φιλοτέχνησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ενώ η ηχοληψία, οι μίξεις και το mastering έγιναν στο studio «Κυριαζής» από τον Θάνο Καλέα. Η διεύθυνση και η επιμέλεια παραγωγής ήταν του Ζαχαρία Καρούνη, ενώ ο δίσκος κυκλοφόρησε από το «Δίκτυο».

Λίγα λόγια του Ζαχαρία Καρούνη


Με αυτό το δίσκο θεωρώ ότι πλησιάζω πολύ στα «κέντρα μου», συνομιλώ με τους προγόνους μου και προτείνω ό,τι μέχρι σήμερα αποτελούσε για εμένα βαριά κληρονομιά. Έσκαψα όσο πιο βαθιά μπορούσα, βρήκα φωνές που δεν ήξερα, συντονίστηκα με συχνότητες που με περίμεναν πολλά χρόνια, πολύ πριν γεννηθώ. Απευθύνομαι στις στέπες του βορρά, στην έρημο του νότου, στα βουνά της Δύσης και στο μυστικό Φως της Ανατολής.

Ζαρενάι σημαίνει «Άνθρωπε της Γης», αυτός είμαι, στη Γη πάτησα ξυπόλητος, σε αυτήν κοιμήθηκα μικρό παιδί, σε αυτήν έπαιξα μαζί με τους φόβους μου, από αυτή ζητώ να με συνδέσει με το Φως.

Καλή σας ακρόαση.

Λίγα λόγια για το δίσκο


Αν θα έπρεπε να περιγράψω με μια φράση αυτή τη δουλειά, θα έλεγα πολύ απλά, πως είναι ένας δίσκος που, μετά τις 2-3 πρώτες ακροάσεις νιώθεις ακόμα την ανάγκη να ξανακούσεις. Κι αυτό νομίζω πως είναι το πιο σημαντικό. Όταν ένας δίσκος δεν πηγαίνει κατευθείαν στο ράφι, αυτό κάτι σημαίνει…

Μετά από τέσσερα τραγούδια στα «Υλικά των μυστικών» και δυο στο «Απ’ το μηδέν», στα οποία ο Καρούνης είχε γράψει τη μουσική, με την «Αποστολή» αναδεικνύεται ξεκάθαρα και ολοκληρωμένα πλέον το συνθετικό του ταλέντο. Παράλληλα, φεύγει από την εσωστρέφεια των προηγούμενων δίσκων, χρησιμοποιώντας ήχους και ρυθμούς της βυζαντινής και της παραδοσιακής μουσικής και του λαϊκού τραγουδιού, σε συνδυασμό με βαλκανικά και ευρωπαϊκά ηχοχρώματα.

Χωρίς να υστερεί κάποιο από τα υπόλοιπα, δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω τη συγκλονιστική «Μάνα» του Γιώργου Παυριανού, τα δυο τραγούδια από την παράσταση της «Φιλιώς», το «Στον τόπο μας» (που είχε ακουστεί σε διαφορετική εκτέλεση στον προηγούμενο δίσκο του «Απ’ το μηδέν»), το χασάπικο των «Φίλων» και τη «Σιωπή».

Με εξαίρεση το «Σόλο», που ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση και χωρίς διάθεση υποτίμησης των προηγούμενων δίσκων του Ζαχαρία Καρούνη, θεωρώ πως η «Αποστολή» αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, το «απόσταγμα» από τις μέχρι τώρα συνεργασίες και εμπειρίες του στη μουσική και το τραγούδι. Είναι, με λίγα λόγια, ένας ολοκληρωμένος δίσκος στον οποίο θα επανερχόμαστε συχνά…

Στο επίσημο κανάλι του Ζαχαρία Καρούνη στο youtube, μπορείτε να ακούσετε τα περισσότερα από τα τραγούδια του δίσκου.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!