Η επιστροφή του Λίνου Κόκοτου με τον «Ανεμογιαλό»

(ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ - ΑΚΟΥΣΤΕ) Ο Λίνος Κόκοτος επιστρέφει στη δισκογραφία με δέκα καινούργια τραγούδια σε στίχους Κώστα Λάζαρη.

«Έρωτας τάχα ειν’ αυτός ή ανεμογιαλός»


Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που ο συνθέτης Λίνος Κόκοτος παρουσίασε μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά. Το 1992 κυκλοφόρησε ο πολυσυλλεκτικός, όσον αφορά στιχουργούς και ερμηνευτές, δίσκος «Ζωγραφιές και χρώματα», το 2000 ο συνθέτης ηχογράφησε τον κύκλο τραγουδιών «Τα όνειρά μας άσπρα» με ερμηνευτή τον Αντώνη Γκάτα, το 2008 ο Λίνος Κόκοτος συμμετείχε με δυο τραγούδια στο δίσκο του Μανώλη Μητσιά «Ένα τσιγάρο κι ένας ψεύτης», ενώ το 2015 υπέγραψε συνθετικά πέντε τραγούδια στο «Βορεινό παράθυρο» της στιχουργού Βέρας Βασιλείου - Πέτσα. Αξίζει να σημειώσουμε, πως το 2004 κυκλοφόρησε σε δίσκο βινυλίου η μουσική που συνέθεσε ο Λίνος Κόκοτος το 1974, για την ταινία του Γιώργου Ζερβουλάκου «Σπίτι στους βράχους».

Έφτασε λοιπόν αισίως ο Απρίλης του 2018 και μαζί του έφτασε στα χέρια μας κι ο «Ανεμογιαλός», με δέκα καινούργια τραγούδια σε μουσική του Λίνου Κόκοτου, στίχους του πρωτοεμφανιζόμενου (αν δεν μου διαφεύγει κάτι) Κώστα Λάζαρη, με το ξεχωριστό εξώφυλλο της Δήμητρας Μερμίγκη. Το μεγαλύτερο ερμηνευτικό βάρος σηκώνει με επτά τραγούδια ο Νίκος Ανδρουλάκης (ο οποίος συμμετείχε και στo «Ζωγραφιές και χρώματα» του 1992), ενώ συμμετέχουν η Νένα Βενετσάνου και η Θέλμα Καραγιάννη. Η «αυλαία» του cd πέφτει - κατά τα πρότυπα των δισκογραφικών εργασιών της δεκαετίας του ’60 και του ’70 - με την οργανική εκδοχή του «Ανεμογιαλού».
linos kokotos

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Ανεμογιαλός – Νίκος Ανδρουλάκης
2) Θηλιά στη μνήμη – Νίκος Ανδρουλάκης
3) Δεν ξέρω τώρα τι μου λες – Νένα Βενετσάνου
4) Δεν έχει ελπίδα ο έρωτας – Νίκος Ανδρουλάκης
5) Μην ψάχνεις την Ιθάκη – Θέλμα Καραγιάννη
6) Τα λόγια μες στα χρόνια – Νίκος Ανδρουλάκης
7) Αποσπερίτης – Νίκος Ανδρουλάκης
8) Ο θάνατος κι ο χωρισμός – Νένα Βενετσάνου
9) Ρεμπέτικο μεράκι – Νίκος Ανδρουλάκης
10) Ριζίτικα της Κρήτης – Νίκος Ανδρουλάκης
11) Ανεμογιαλός - Ορχηστρικό

Η ενορχήστρωση έγινε από τον Φίλιππο Περιστέρη στα τραγούδια 1, 4, 5, 7, 9, 10, 11 και από τον Λίνο Κόκοτο και τον Φίλιππο Περιστέρη στα 2, 3, 6, 8. Έπαιξαν οι μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης (κρητική λύρα), Θανάσης Βασιλάς (μπουζούκι, μπαγλαμά στα 2, 3, 4, 6), Χρήστος Βιδινιώτης (μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά, λαούτο, μαντολίνο), Μιχάλης Δανιάς (βιολί), Αρετή Κοκκίνου (ακουστική & κλασική κιθάρα, μαντολίνο), Μαρία Λαμπράκη (φλάουτο), Δημήτρης Λέκκας (φλογέρα), Σταύρος Παργινός (βιολοντσέλο), Πασχάλης Τσέρνας (κρουστά), Λάκης Χαλικιόπουλος (μπάσο), Γιάννης Χαραλαμπίδης (τύμπανα) και ο Φίλιππος Περιστέρης (πιάνο, πλήκτρα, ακορντεόν). Η ηχογράφηση έγινε από τον Λάκη Χαλικιόπουλο, ενώ ο δίσκος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Μετρονόμου.

Λίγα λόγια του συνθέτη


Στο ένθετο του cd ο Λίνος Κόκοτος εξηγεί τα «πώς» και τα «γιατί» αυτής της έκδοσης:

Ως συνθέτης, θέλω να πω πως οι στίχοι δεν είναι απλά ένα συστατικό του τραγουδιού, αλλά η ουσία ολόκληρη. Αυτή θα οδηγήσει το συνθέτη στην έμπνευση και στη δημιουργία μιας μελωδίας που θ’ αναδείξει την ατμόσφαιρα, το ύφος αλλά και το νόημα ενός τραγουδιού. Έτσι, διαβάζοντας τους στίχους του Κώστα Λάζαρη γέμισα με μια θετική αύρα, που μου δημιούργησε και την εσωτερική ανάγκη να εκφράσω με μουσική τα συναισθήματα αυτά που με ποιητική διάθεση αλλά και με αμεσότητα, ακρίβεια και ευρηματικότητα περιέγραφαν αυτά τα τραγούδια.

Αισθάνομαι τυχερός, που αυτούς τους δύσκολους καιρούς μπορέσαμε να σας προσφέρουμε τον «Ανεμογιαλό». Τραγούδια ζωντανά, ελληνικά, που αναζητούν την αλήθεια, που προβληματίζουν, που αγρυπνούν, που τυρρανιούνται, που ερωτεύονται.

Το ταξίδι για μας τελειώνει εδώ… Τώρα αρχίζει το δικό σας… Καλή ακρόαση.

Λίνος Κόκοτος

Λίγα λόγια για το δίσκο


Μεγαλώνοντας με τους δημιουργούς και τους ερμηνευτές που διέπρεψαν στη δεκαετία του ‘70, δεν μπορώ παρά να είμαι χαρούμενος, όταν ένας από αυτούς, 52 χρόνια μετά το πρώτο του τραγούδι (το «Μικρό παιδί» σε στίχους Αργύρη Βεργόπουλου με τον Γιώργο Ζωγράφο) και μετά από μια μεγάλη, σχετικά, αποχή, παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά. Μια δουλειά που έρχεται σαν συνέχεια των ξεχωριστών εργασιών του ’60 και του ’70 («Οι ώρες», «Ο κήπος», «Το θαλασσινό τριφύλλι», «Αποχαιρετισμός», «Τα αντιπολεμικά»), αλλά με λόγο και ήχο σημερινό. Ίσως κάποιοι να αναρωτηθείτε: «Μα μέχρι πότε θα περιμένουνε ωραία τραγούδια από τους παλιούς;» Και θα σας απαντούσα πως το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Και σήμερα υπάρχουν πολλοί νεότεροι, ξεχωριστοί συνθέτες και στιχουργοί, που γράφουν ακολουθώντας το δρόμο των δημιουργών του ’60 και του ‘70, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι παλαιότεροι πρέπει να πάνε στην άκρη.

Στον «Ανεμογιαλό» ο Λίνος Κόκοτος με τον Κώστα Λάζαρη έγραψαν δέκα πολύ ωραία «έντεχνα» λαϊκά τραγούδια, που βρήκαν ανάλογα σημαντικές ερμηνείες στις φωνές του Νίκου Ανδρουλάκη, της Νένας Βενετσάνου και της νεότερης Θέλμας Καραγιάννη. Δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό και να ξεχωρίσω τα «Δεν έχει ελπίδα ο έρωτας», «Ρεμπέτικο μεράκι» και «Τα λόγια μες στα χρόνια» με τις αναφορές στους στίχους από τέσσερα κλασικά ελληνικά τραγούδια. (Μια μικρή ένσταση υπάρχει μόνο, όσον αφορά τον τόνο ηχογράφησης του τραγουδιού «Δεν ξέρω τώρα τι μου λες» με την Νένα Βενετσάνου. Έχω την αίσθηση πως θα ήταν προτιμότερο το κομμάτι να ηχογραφηθεί μισό με ένα τόνο χαμηλότερα).

Με λίγα λόγια, έχουμε να κάνουμε με μια δουλειά στην οποία έχουμε αρκετούς λόγους να επανερχόμαστε και να μην αφήσουμε στο ράφι εσαεί…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates