Η «Ανθολογία για κιθάρα» του Μανόλη Ανδρουλιδάκη

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ) Δέκα τραγούδια Ελλήνων δημιουργών ειδικά διασκευασμένα για κλασική κιθάρα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μετά από μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι, ως μουσικός, ενορχηστρωτής και συνθέτης, με συνεργασίες με κορυφαίους δημιουργούς και ερμηνευτές, δυο ολοκληρωμένους δίσκους, αλλά και αρκετά «σκόρπια», δικά του τραγούδια, καθώς και μια σειρά από ψηφιακές εκδόσεις με διασκευές για κλασική κιθάρα, πριν από ένα δίμηνο, ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης παρουσίασε ένα καινούργιο, ξεχωριστό δίσκο, με δέκα τραγούδια Ελλήνων συνθετών, ειδικά διασκευασμένα για κλασική κιθάρα. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από το Ogdoo Music Group με τίτλο «Ανθολογία για κιθάρα».
androulidakhs anthologia
Τα κομμάτια του cd

1) Τι έπαιξα στο Λαύριο (Διονύσης Σαββόπουλος / πάνω σε διασκευή του Praeludium 1, BWV846 του J.S.Bach / για δυο κιθάρες)
2) Ζηλεύει η νύχτα (Ορφέας Περίδης)
3) Για που το ‘βαλες καρδιά μου / για δυο κιθάρες (Ορφέας Περίδης)
4) Ξενιτεμένο μου πουλί (Χρήστος Λεοντής)
5) Νανούρισμα (θα κεντήσω) (Μάνος Λοΐζος)
6) Τα δειλινά (Γιώργος Ζαμπέτας)
7) Μοιάζεις κι εσύ σαν θάλασσα (Μανώλης Χιώτης)
8) Ματωμένο φεγγάρι (Μίκης Θεοδωράκης)
9) Η νύχτα (Σταύρος Ξαρχάκος)
10) Σουίτα από τη Γειτονιά των αγγέλων / εκδ.2021 (Μίκης Θεοδωράκης)

Η ηχογράφηση και η μίξη έγιναν από τον Μανώλη Βλάχο, το mastering από τον Ανέστη Ψαραδάκο, η οργάνωση παραγωγής από την Μαρία Βλάχου, η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι της Ιωάννας Πάκα και το artwork της Μαρίλης Κόλια.

Με «την ψευδαίσθηση ενός ευρύτερου μουσικού συνόλου…»

Στο σημείωμά του στο εσώφυλλο του cd ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης εξηγεί τα «πώς» και τα «γιατί» της έκδοσης:

Επέλεξα τα συγκεκριμένα κομμάτια, επειδή τα αγαπώ και γιατί προσφέρονται γι’ αυτό που ανέκαθεν στόχευα: την ψευδαίσθηση ενός ευρύτερου μουσικού συνόλου. Επεδίωξα η κιθαριστική απόδοση του κομματιού να είναι κοντά στην αισθητική του εκάστοτε συνθέτη, ακόμη και στο πάντρεμα του Bach με τον Σαββόπουλο.

Έτσι προέκυψε η καταγραφή αυτών των αγαπημένων μουσικών κομματιών και όχι ως άλλος ένας κρίκος μιας αέναης δισκογραφικής ρουτίνας χάριν κάποιας ματαιόδοξης καλλιτεχνικής παρουσίας.

Ελπίζω ότι οι κορυφαίοι μελωδοί αυτής της συλλογής θα απολαύσουν αυτήν την εκδοχή των έργων τους και αυτοί που έφυγαν δεν θα φανούν προδομένοι από την αντιμετώπισή τους στην «Ανθολογία» μου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την συνεργάτιδά μου, Μαρία Βλάχου για την καλλιτεχνική περιπέτεια των τελευταίων ετών, τον πολύτιμο ηχολήπτη Μανώλη Βλάχο, τους ανθρώπους του Όγδοου για την άψογη συνεργασία και την οικογένειά μου, για την υπομονή και την στήριξή τους στις ατελείωτες ώρες μελέτης.

Οι κιθάρες είναι “Alkis» (Άλκης Ευθυμιάδης) και “Sigletos” (Βασίλης Συγλέτος).

Μανόλης Ανδρουλιδάκης
Ιούνιος 2021

Λίγα λόγια για την «Ανθολογία»

Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο σημαντικούς και δραστήριους μουσικούς των τελευταίων χρόνων. Θεωρώ πως βαδίζει σταθερά στον δρόμο που χάραξαν σπουδαίοι «κλασικοί» κιθαρίστες, όπως ο Γεράσιμος Μηλιαρέσης, ο Δημήτρης Φάμπας, ο Βασίλης Τενίδης, ο Νότης Μαυρουδής και άλλοι.

Ακούγοντας την «Ανθολογία», πριν ακόμα διαβάσω το κείμενο του Ανδρουλιδάκη, η πρώτη σκέψη που έκανα, ήταν πως ορισμένα κομμάτια ακούγονται σαν να ηχογραφήθηκαν από μια πλήρη ορχήστρα. Ότι αναφέρεται δηλαδή και στο κείμενο του μουσικού. Ότι η επιλογή των συγκεκριμένων κομματιών έγινε γιατί προσφέρονται για αυτό που ανέκαθεν στόχευε ο Ανδρουλιδάκης, την ψευδαίσθηση, δηλαδή, ενός ευρύτερου μουσικού συνόλου.

Δεν νομίζω πως χρειάζεται να κάνω μεγαλύτερη ανάλυση του υλικού. Άλλωστε ο δίσκος υπάρχει ολόκληρος στο youtube και μπορείτε να τον ακούσετε και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα…

Η «Ανθολογία για κιθάρα» βρίσκεται στις προθήκες των δισκοπωλείων και των αλυσίδων λιανικής και είναι διαθέσιμη ψηφιακά σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Μπορείτε επίσης να την προμηθευτείτε εύκολα και γρήγορα ακολουθώντας αυτό τον σύνδεσμο: https://bit.ly/anthologiagiakithara

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!