Γυναίκες έρχονται και φεύγουν, όμως οι Stringless παραμένουν

(ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ - ΑΚΟΥΣΤΕ) Έξι κοπέλες τραγουδούν «a capella» παραδοσιακά και νέα τραγούδια.
Γυναίκες έρχονται και φεύγουν, όμως οι Stringless παραμένουν Cornilia Photography
24/09/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια καταγραφή που «ξεροψήθηκε» κι εκδίδεται…


Πριν από λίγες ημέρες έφτασε στα χέρια μου ένα ξεχωριστό cd, που κυκλοφόρησε από ένα φωνητικό σύνολο έξι ταλαντούχων γυναικών, που φέρουν το πρωτότυπο όνομα STRINGLESS (το μεταφράζετε, όπως προτιμάτε…) Εξίσου πρωτότυπο είναι και το μουσικό υλικό, που αποτελείται από παραδοσιακά αλλά και καινούργια τραγούδια.

Οι ίδιες αυτοσυστήνονται ως εξής:

Από το 2012 μέχρι σήμερα γυναίκες έρχονται, γυναίκες φεύγουν... Όμως οι Stringless παραμένουν.

To δισκάκι που κρατάτε στα χέρια σας είναι μια ηχητική καταγραφή το 2014, έμεινε στο φούρνο, ξεροψήθηκε και εκδίδεται τέσσερα χρόνια μετά. Το σχήμα έχει αλλάξει πια σύσταση. Όχι όμως και ουσία. Για αυτό, σας το εμπιστευόμαστε, το παιδί μας, με τη χαρά και την αγωνία μιας γέννας.

Συμπαραστάτες πολύτιμοι σε αυτή την επίπονη διαδικασία, αλλά και σε όλη την πορεία μας ως τώρα, η «έβδομη στρίγγλα» Χριστίνα Κωστάκη, ο Γιάννης Μαυρίδης, ο Δημήτρης Σακατζής, ο Θανάσης Πρωτάτος, ο Βαγγέλης Φάμπας που πίστεψε σε εμάς από την αρχή, ο Άγγελος Κοβότσος, αλλά και οι αγαπημένοι μας, που μας αντέχουν, έστω κι αν κάποιοι αποχώρησαν από αυτό τον πλανήτη πρόωρα. Σε όλους αυτούς, αλλά και σε σας, το αφιερώνουμε με πολλή αγάπη.

Καλή σας ακρόαση
STRINGLESS
2.Stringless cover
Σε αυτή την ηχογράφηση, που πραγματοποιήθηκε ζωντανά τον Δεκέμβρη του 2014, οι STRINGLESS είναι οι Albena Ivanova Kutova, Αλεξία Χρυσομάλλη, Βασιλική Αλεξίου, Eljona Sinjari, Έλσα Μουρατίδου και Κατερίνα Μαυροφρύδου.
3.Stringless3

Τα τραγούδια του cd


1) Τάδε έφη… Stringless (Richard Strauss, διασκευή: Stringless)
2) Καλόγρια (στίχοι παραδοσιακοί, μουσική: Αλεξία Χρυσομάλλη)
3) Η Λεύκα / More sokol pie (παραδοσιακό Βουλγαρίας, ελληνική διασκευή στίχων: Albena Kutova, Έλσα Μουρατίδου)
4) Ήλιος (στίχοι – μουσική: Αλεξία Χρυσομάλλη)
5) Ο αμανές του κουραμπιέ (στίχοι – μουσική: Έλσα Μουρατίδου)
6) Φτυστός ο μακαρίτης (στίχοι – μουσική: Έλσα Μουρατίδου – Βασιλική Αλεξίου)
7) Της τρίχας το γεφύρι (παραδοσιακό Πόντου)
8) Nami νάνι (αραβικό & ποντιακό νανούρισμα)
9) Το τανγκό της στρίγγλας (μουσική: Βασιλική Αλεξίου, στίχοι: Stringless)

Bonus track: Dostum dostum (παραδοσιακό Τουρκίας)

Η ηχοληψία έγινε στο CUE Productions στην Θεσσαλονίκη από τον Γιάννη Μαυρίδη, εκτός από το bonus track που ηχογραφήθηκε στο Αλατζά Ιμαρέτ Τζαμί στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2012 από τον Γιάννη Αλεξίου. Ο σχεδιασμός του εξωφύλλου - λογοτύπου έγινε από την Έφη Κυρτσούδη, οι φωτογραφίες είναι των Νατάσας Κοτσάμπαση, Λίλας Ζέρβα, Lambros Kazan και Κορνηλίας Σιδερά, ενώ η παραγωγή έγινε από την Massive Productions και η έκδοση από την Outlandish Recordings.

«Ισχύς εν τη ενώσει» και πολύ χιούμορ…


Δεν διστάζω να γράψω πως πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δουλειές που άκουσα τελευταία. Μια δουλειά που ξεφεύγει από τα τετριμμένα και προτείνει ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των τραγουδιών, που δεν είναι και τόσο συνηθισμένος. Αν εξαιρέσουμε τα χορωδιακά σύνολα, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις καταγραφής φωνών «a capella», χωρίς ορχήστρα δηλαδή και με τρόπο που - οι φωνές - να δημιουργούν το ρυθμό, τη μελωδία και την αρμονία, τα απαραίτητα υλικά δηλαδή, που μαζί με το στίχο, «χτίζουν» το οικοδόμημα ενός τραγουδιού. Όσο για τις φωνές, όταν έχουμε έξι κοπέλες που η καθεμιά αποτελεί από μόνη της ξεχωριστή περίπτωση τραγουδίστριας αλλά και μουσικού, το αποτέλεσμα, όταν ενώνονται αυτές οι φωνές, δεν μπορεί παρά να είναι το επιθυμητό. [Δεν είναι λίγες οι φορές που άκουσα ζωντανά τόσο την Αλεξία Χρυσομάλλη, όσο και την Έλσα Μουρατίδου (σύζυγος του πρόωρα χαμένου ντράμερ Νίκου Ψοφογιώργου) και έμεινα με τις καλύτερες εντυπώσεις].

Και θα ήταν βεβαίως παράλειψη αν, κλείνοντας αυτή την παρουσίαση, δεν έκανα ιδιαίτερη μνεία στο χιούμορ των κοριτσιών. Ακούγοντας την εισαγωγή του δίσκου ή κομμάτια όπως το «Φτυστός ο μακαρίτης» ή «Ο αμανές του κουραμπιέ», νομίζω πως θα συμφωνήσετε μαζί μου…

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates