Γιάννης ΛΟΓΟθέτης - «Πεινιάουου…»

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Κυκλοφόρησε η νέα δουλειά του Γιάννη ΛΟΓΟθέτη «Πεινιάουου…», με την πολύτιμη συμβολή του Πέτρου Βαγιόπουλου στη σύνθεση των εισαγωγών των τραγουδιών.
Τα οκτώ κομμάτια του δίσκου αποδίδουν ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Ορφέας Περίδης, ο Λάμπρος Καρελάς, ο Θοδωρής Παπαδόπουλος, ο Πέτρος Βαγιόπουλος και ο ίδιος ο ΛΟΓΟ.

1) Σκετσάκι - Μαριάνθη και Μυρτώ
2) Πεινιάουου! – Γιάννης Λογοθέτης & Γιώργος Μαργαρίτης *
3) Οι Ευρωπαίοι – Γιώργος Μαργαρίτης
4) Στο Κουκάκι (ρίχνει ο ουρανός καρέκλες) Ορφέας Περίδης
5) Η κυρία Αλεξάνδρα – Λάμπρος Καρελάς (μουσική: Πέτρος Βαγιόπουλος)
6) …Παρατρίχα – Γιάννης Λογοθέτης
7) Εκεί να δεις Μανώλη μου – Θοδωρής Παπαδόπουλος
8) Τα βάσανα του πεθαμένου – Πέτρος Βαγιόπουλος (μουσική: Πέτρος Βαγιόπουλος)
9) Όταν πεθάνω – Γιάννης Λογοθέτης

H παραγωγή του δίσκου έγινε από τον Γιάννη Λογοθέτη. Η μουσική επιμέλεια και ενορχήστρωση είναι του Πέτρου Βαγιόπουλου, που σημειώνει στο ένθετο:

Όταν γράφουμε ένα τραγούδι με τον Γιάννη, είναι σα γιορτή… σαν πανηγύρι! Το χαιρόμαστε και το απολαμβάνουμε. Συνήθως μου δίνει τα τραγούδια του πολύ πρόχειρα ηχογραφημένα, μόνο με τη φωνή του, σε ένα δημοσιογραφικό κασετόφωνο… Βάζω εισαγωγές, τα διασκευάζω, τα ενορχηστρώνω… Μου έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Κάνουμε το κέφι μας και βγάζουμε τα εσώψυχά μας. Φτιάξαμε έτσι το «Αμήν και πότε», τον «Ποιητή», «Το καλύτερο μπεγλέρι»… και τώρα το «Πεινιάουου». Αλλά αυτή τη φορά πρότεινα και τους γνωστούς συνεργούς μου- τον Γιώργο, τον Ορφέα, τον Λάμπρο, τον Θοδωρή και τους φίλους μουσικούς- και νάτο το CD άκι στρογγυλό και λαμπερό. Σε μια εποχή γενικά δύσκολη, είναι τόλμημα να βγάζεις δίσκο, αν αποσκοπείς βασικά στο υλικό κέρδος. Αυτό δεν ήταν στις προθέσεις μας. Μας ευχαριστεί να ακουστούν τα τραγούδια μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Κώστα Αγέρη και στον Χρήστο Παπαδόπουλο.

Πέτρος Βαγιόπουλος

Υ.Γ: Επιτρέπω στους “Opus  να… εμπνευστούν από τις ενορχηστρώσεις μου.
Έπαιξαν οι μουσικοί: Χρήστος Παπαδόπουλος (μπουζούκι, λαούτο, μπαγλαμά, ηλ.κιθάρα), Λάμπρος Καρελάς (ακορντεόν), Βασίλης Μασαλάς (κιθάρες στα 2,4,7), Γιώργος Παγιάτης (πιάνο), Λευτέρης Βαϊόπουλος (κιθάρες), Κώστας Αγέρης (βιολί, τζουμπούς, ηλεκτρονικά), Πέτρος Βαγιόπουλος (κιθάρες στο 8). Φωνητικά έκαναν η Χριστίνα Γαλιάτσου, Κώστας Αγέρης και οι τραγουδιστές. Ηχογραφήθηκε στο studio «Χάριν ευφωνίας» από τον Κώστα Αγέρη.

Ο ΛΟΓΟ ήταν, σχεδόν πάντα, παρών στα παιδικά μου ακούσματα, από τη δεκαετία του ’70, μαζί με τα έντεχνα και τα λαϊκά τραγούδια εκείνων των χρόνων. Κι αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά, είναι ο χιουμοριστικός του λόγος, που συχνά καυτηρίαζε, έμμεσα ή άμεσα, τις καταστάσεις της εποχής.

Το ίδιο κάνει και σήμερα... Φορώντας, με την πολύτιμη συμβολή του Πέτρου Βαγιόπουλου, λαϊκό «ένδυμα» στα τραγούδια του και «χρησιμοποιώντας» φωνές σαν αυτές που προανέφερα, παρουσιάζει σύγχρονα λαϊκά τραγούδια, που αναφέρονται στα κλεμμένα τα λεφτά αλλά και στην πείνα που μαστίζει μεγάλο μέρος της σημερινής κοινωνίας, με θαυμαστό τρόπο, χωρίς να ψυχοπλακώνει τον ακροατή. Νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό να καταφέρνεις να προκαλείς το γέλιο, με θέματα που, αν όχι κλάμα, προκαλούν στεναχώρια και θυμό…

Η μελωδία από το τραγούδι «Όταν πεθάνω» είναι βασισμένη πάνω στο παλαιότερο τραγούδι του Λογοθέτη «Αφού δεν κάνεις κέφι» ή «Πουλάω μανταλάκια» που είχε τραγουδήσει ο Θέμης Ανδρεάδης το 1976.

Ο δίσκος κυκλοφορεί από το νεοσυσταθέν label «Πετεινός»…

*Το «Πεινιάουου!» το αφιερώνω στον εγγονό μου Χριστόφορο (Γιάννης Λογοθέτης)

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates