Γεωργία Κόμπου & Δημήτρης Παπαγγελίδης με «11 μελωδίες» για μπουζούκι & κιθάρα

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ) Από τον Nino Rota μέχρι τον Μάρκο Βαμβακάρη, με τη «λιτότητα» του Μάνου Χατζιδάκι

«11 μελωδίες» απ’ όλο τον κόσμοΠριν από λίγες ημέρες έφθασε στα χέρια μου από την Κύπρο μια ξεχωριστή δισκογραφική δουλειά με μια σειρά από οργανικά κομμάτια παιγμένα από δύο μόνο μουσικούς. Την Γεωργία Κόμπου που έπαιξε μπουζούκι και μαντολίνο και τον Δημήτρη Παπαγγελίδη που ενορχήστρωσε και έπαιξε κλασική κιθάρα.

Στις «11 μελωδίες» (που για την ακρίβεια είναι δώδεκα), περιλαμβάνονται, κυρίως, κομμάτια από το ελληνικό πεντάγραμμο διασκευασμένα για μπουζούκι ή μαντολίνο και κλασική κιθάρα, αλλά και τρεις «all time classics» διεθνείς μελωδίες.
1.Georgia Kompou
Τα κομμάτια του cd

1) Το άστρο της ανατολής (Μάνος Χατζιδάκις)
2) Η μπαλάντα του Ούρι (Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος)
3) Βαλς των χαμένων ονείρων (Μάνος Χατζιδάκις)
4) Ας ερχόσουν για λίγο (Μιχάλης Σουγιούλ – Μίμης Τραϊφόρος)
5) Τριαντάφυλλο (Μάνος Χατζιδάκις – Αλέξης Σολωμός & Federico Garcia Lorca)
6) Godfather (Nino Rota)
7) Μάγκας βγήκε για σεργιάνι (Απόστολος Καλδάρας – Βασίλης Τσιτσάνης)
8) Τα ματόκλαδά σου λάμπουν (Μάρκος Βαμβακάρης)
9) Χαρταετοί (Μίκης Θεοδωράκης) / Όταν τη νύχτα (Γιάννης Σπανός – Κασταλία)
10) Hasta Siempre (Carlos Puebla)
11) Cavatina (Stanley Myers)

Η ηχογράφηση, η μίξη και το mastering έγιναν στο Studio 101 στη Λεμεσό από τον Αντρέα Πέτρου, το εξώφυλλο του cd φιλοτέχνησε ο Δημήτρης Παπαγγελίδης ενώ ο δίσκος κυκλοφορεί από την Fm Records.

Η Γεωργία Κόμπου αφιερώνει το cd στον άνθρωπο που ήταν η αφορμή να ασχοληθεί με το μπουζούκι και τη μουσική, που πίστεψε στον ταλέντο της και τη στήριξε με όλους τους τρόπους, τον πατέρα της Αδάμο Κόμπο.

Λίγα λόγια για τους συντελεστές

Η Γεωργία Κόμπου γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1972. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και ανήκει στην ομάδα μπουζουκιών «Επόμενοι» του Θανάση Πολυκανδριώτη. Αυτό της έδωσε την ευκαιρία να εμφανιστεί σε μεγάλες συναυλίες με μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες σε χώρους όπως το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, το θέατρο Παλλάς και αλλού. Έχει βραβευθεί στη σύνθεση και την ποίηση τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως είναι η μοναδική μπουζουκίστρια στον κυπριακό χώρο.

Ο Δημήτρης Παπαγγελίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε κλασική κιθάρα με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και συνεργάστηκε τόσο δισκογραφικά όσο και σε συναυλίες με πολλούς σύγχρονους Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη από το 1977 και μόνιμο μέλος της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ από το 1991. Έχει επίσης εμφανιστεί πολλές φορές ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες, σε έργα Vivaldi, Piazzola και άλλων.

Με τη «λιτότητα» του Μάνου Χατζιδάκι…


Άλλος ένας οργανικός δίσκος με επανεκτελέσεις; Σαφώς όχι.

Ίσως είναι λίγο παρακινδυνευμένο αυτό που θα γράψω, αλλά οι διαδοχικές ακροάσεις του υλικού, δεδομένης της λιτότητας του ήχου αλλά και του ρεπερτορίου που αποτελείται κατά ένα μεγάλο μέρος από κομμάτια του Μάνου Χατζιδάκι, με παρέπεμψαν σε οργανικούς δίσκους του Χατζιδάκι, όπως ήταν οι περίφημοι «15 εσπερινοί», τα «30 νυχτερινά» - ακόμα κι αν αυτοί δεν είχαν μπουζούκι - και σε δυο περιπτώσεις («Μάγκας βγήκε για σεργιάνι» και «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν») στο «Σκληρό Απρίλη του ‘45». Ένα εμβληματικό έργο με το χαρακτηριστικό παίξιμο του Θανάση Πολυκανδριώτη, δασκάλου και μετέπειτα συνεργάτη της Γεωργίας Κόμπου.

Στα ιδιαίτερα σημεία του δίσκου, εκτός από τα δυο ρεμπέτικα, είναι το «μπέρδεμα» των «Χαρταετών» του Μίκη Θεοδωράκη, με τη νεοκυματική μελωδία του Γιάννη Σπανού, σε ρυθμό 5/8 και τα δυο, ενώ είναι χαρακτηριστικό, πως τα τρία ξένα κομμάτια αφομοιώθηκαν πλήρως με τα υπόλοιπα, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως «η μουσική είναι μία και αδιαίρετη», όπως είχε πει κάποτε ο Βασίλης Δημητρίου…

Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο.

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates