Ένα ποντιακό νανούρισμα με την Μελίνα Ασλανίδου

(ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ - ΑΚΟΥΣΤΕ) Ένα παραδοσιακό, ποντιακό νανούρισμα λόγω της… ημέρας.
Ένα ποντιακό νανούρισμα με την Μελίνα Ασλανίδου Φωτογραφία: NDP Photo Agency

«Νανουρίσματα»


Πριν από ένα μήνα κυκλοφόρησε μια ξεχωριστή έκδοση, με ένα βιβλίο κι ένα cd με εννιά καινούργια νανουρίσματα σε μουσική Παναγιώτη Γιατράκου και στίχους Χρύσας Σκοπελίτου και Ιωάννη Πάττα, μαζί με τέσσερα παραδοσιακά νανουρίσματα από την Κρήτη, τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Κύπρο. Ερμηνεύουν οι Γλυκερία, Γιάννης Κότσιρας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μελίνα Ασλανίδου, Γρηγόρης Πετράκος, Μάνος Πυροβολάκης, Βίκυ Καρατζόγλου, Μαρία Ελισσαίου και Αθηνά Βέρμη.

Η εικονογράφηση του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διάσταση» έγινε από την Μαρίνα Στελλάτου και η καλλιτεχνική επιμέλεια του cd από την Μαρία Ελισσαίου.

Η ενορχήστρωση έγινε από τον Παναγιώτη Γιατράκο, που έπαιξε πλήκτρα, άταστο μπάσο κι έκανε και φωνητικά. Έπαιξαν επίσης οι μουσικοί: Γιώργος Χατζόπουλος (κιθάρες), Θάνος Γκιουλετζής (βιολί), Μάνος Πυροβολάκης (κρητική λύρα), Κώστας Αγέρης (ποντιακή λύρα), Χρυσάνθη Γκίκα (πολίτικη λύρα), Απόστολος Μαλλιάς (φλογέρες, νέι), Βασίλης Διαμαντής (φλάουτο, κλαρινέτο) και Αλέκος Ρούπας (κρουστά).
nanourismata SMALL

«Έλα ύπνε μ' ασά μακρά»


Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, την περασμένη Κυριακή παρουσιάσαμε το «Μωρό μου» σε μουσική του Παναγιώτη Γιατράκου και στίχους του Γιάννη Πάττα, το τραγούδι με το οποίο συμμετέχει στο δίσκο ο Γιάννης Κότσιρας.

Νομίζω πως η σημερινή, θλιβερή επέτειος της Ποντιακής Γενοκτονίας επιβάλλει να ακούσουμε το «Έλα ύπνε μ' ασά μακρά», ένα παραδοσιακό νανούρισμα από την περιοχή της Τραπεζούντας του Πόντου, που διασκεύασε για αυτή την έκδοση ο Παναγιώτης Γιατράκος και τραγουδά η Μελίνα Ασλανίδου. Ερμηνεύτρια με ποντιακή καταγωγή, που στα προγράμματά της συμπεριλαμβάνει πολύ συχνά, κομμάτια από τη μουσική παράδοση της φυλής της…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates