«Ακροατήριο κανείς» με Νταλάρα, Ντουνιά, Λιδάκη, Τσιρίδου, Στεργίου & Βούλα Σταματίου (ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ)

(ΑΚΟΥΣΕ) Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί από την εταιρεία «Δίκτυο ΠΜ» ο δεύτερος δίσκος του σολίστα του μπουζουκιού Λάκη Ορφανίδη, με τίτλο «Ακροατήριο κανείς». Τα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
έντεκα τραγούδια υπογράφουν στιχουργικά ο Πάρης Μήτσου (5), ο Γιάννης Φουρνόδαυλος (2), ο Λάμπρος Μαρωνίτης (1) και ο Λάκης Ορφανίδης (3). Τραγουδούν Ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Ντουνιάς, ο Μανώλης Λιδάκης, η Κατερίνα Τσιρίδου, ο Θωμάς Στεργίου, η Βούλα Σταματίου, σύζυγος του αείμνηστου σολίστα του μπουζουκιού Γιάννη Σταματίου (Σπόρου) και ο ίδιος ο συνθέτης. Ο δίσκος περιλαμβάνει επίσης δυο οργανικά, καθώς και ένα σόλο μπουζούκι. Η σχεδίαση και η γραφιστική επιμέλεια είναι του Πάνου Παπαϊωάννου και η επιμέλεια παραγωγής του Λάκη Ορφανίδη και του Πάρη Μήτσου.


1) Παιδιά ενός κατώτερου Θεού (στίχοι Πάρης Μήτσου) Γιώργος Νταλάρας
2) Η Αλμωπία – Ορχηστρικό
3) Το δίλημμα (Πάρης Μήτσου) Γιώργος Νταλάρας
4) Η ανατολή (Λάκης Ορφανίδης) Κατερίνα Τσιρίδου
5) Ο φίλος δεν πουλιέται (Γιάννης Φουρνόδαυλος) Γιάννης Ντουνιάς
6) Οι αλυσίδες (Λάκης Ορφανίδης) Λάκης Ορφανίδης
7) Αν ήξερες τι ξέρω (Πάρης Μήτσου) Θωμάς Στεργίου
8) Σε είδα απόψε ξαφνικά (Λάκης Ορφανίδης) Γιάννης Ντουνιάς
9) Το ηλεκτρόφωνο (Γιάννης Φουρνόδαυλος) Βούλα Σταματίου (Σπόρου)
10) Σαν το καράβι (Πάρης Μήτσου) Λάκης Ορφανίδης
11) Ο μάστορας (Χρήστος Μαρωνίτης) Λάκης Ορφανίδης
12) Σε τρεις δρόμους – Ορχηστρικό
13) Ταξίμι – Σόλο μπουζούκι
14)Ακροατήριο κανείς (Πάρης Μήτσου) Μανώλης Λιδάκης

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας έγινε από τον Λάκη Ορφανίδη, που έπαιξε τρίχορδο μπουζούκι. Μαζί του έπαιξαν οι: Σπύρος Πανταζής: ακουστική κιθάρα, κλασική κιθάρα (2, 10), μπαγλαμά, Αντώνης Τζίκας: κόντρα μπάσο, Κώστας Καλατζής: κρουστά, Νίκος Μπουλούμπασης: ακορντεόν, Γιάννης Τσατούχας: βιολί, Νίκος Πρωτόπαππας: κιθάρα στο 4, Γιώργος Μάτσικας: δεύτερο μπουζούκι, μπαγλαμά (1,3), Γιώργος Νικολέρης: δεύτερο μπουζούκι (4,7,10), Θανάσης Σοφράς: κόντρα μπάσο (1,3) και ο Γιώργος Νταλάρας: κιθάρα (1,3). Η ηχογράφηση έγινε στο Studio Aeolia από τον Θοδωρή Μανωλίδη και το mastering στο Studio Aeolia από τον Μιχάλη Νικολούδη. Στα δύο τραγούδια που ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας το τελικό remix έγινε από τον Ηλία Λάκκα στο studio Odeon.

 

Ο Λάκης Ορφανίδης (Τριαντάφυλος Ορφανόπουλος) γεννήθηκε στο χωριό Βορεινό του Νομού Πέλλας στις 11/3/1961. Μέχρι τα 11 του χρόνια έζησε στο Βορεινό ενώ μετά η οικογένεια του λόγω οικονομικών δυσχερειών, μετακόμισε στον Πειραιά στην οδό Πραξιτέλους. Εκεί πήρε τα πρώτα του μαθήματα στο μπουζούκι το 1973, από τον πατέρα του Γιαγκούλη (Γιάννη Ορφανίδη) που έπαιζε βιολί και τον φίλο και συνεργάτη του πατέρα του Λευτέρη Τραπεζανλίδη που έπαιζε τρίχορδο μπουζούκι.

Στο σημείωμα στο ένθετο του cd ο συνθέτης γράφει:

Αγαπητοί μου φίλοι…
Η αγάπη που έχω για τη λαϊκή μας μουσική και ιδιαίτερα για το μπουζούκι, με οδήγησε να γράψω τα 13 αυτά κομμάτια. Προσπάθησα με όποιες δυνάμεις έχω σαν μουσικός, να προσθέσω, ίσως και εγώ, ένα μικρό λιθαράκι στην τέχνη και τον πολιτισμό. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, τους συνδημιουργούς- στιχουργούς, ιδιαίτερα τον φίλο μου ΠΑΡΗ ΜΗΤΣΟΥ, που με πίστεψε από την πρώτη στιγμή και μου εμπιστεύτηκε τους στίχους του σε πέντε τραγούδια καθώς και τους φίλους μου στιχουργούς ΓΙΑΝΝΗ ΦΟΥΡΝΟΔΑΥΛΟ και ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΡΩΝΙΤΗ. Ευχαριστώ θερμά τον μεγάλο μας τραγουδιστή και μουσικό ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΑΛΑΡΑ που ερμηνεύει μοναδικά, όπως πάντα, δύο τραγούδια μου . Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα. Την ίδια τιμή νιώθω γιατί συμμετέχουν και ερμηνεύουν συνθέσεις μου οι μεγάλοι τραγουδιστές ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΙΔΑΚΗΣ και ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΟΥΝΙΑΣ, όπως επίσης και οι κυρίες ΒΟΥΛΑ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ (σύζυγος του αξέχαστου δεξιοτέχνη ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ-ΣΠΟΡΟΥ), και ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΙΡΙΔΟΥ καθώς και ο νεαρός ΘΩΜΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (γιος του συναδέλφου μου σημερινού δεξιοτέχνη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ). Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς, όπως και τους συναδέλφους μουσικούς, που με την υπομονή τους και το παίξιμό τους με βοήθησαν να πραγματοποιήσω αυτόν τον δίσκο. Επίσης πολύτιμη ήταν η βοήθεια στο STUDIO ΑΙΟΛΙΑ του Μιχάλη Νικολούδη και του ηχολήπτη Θοδωρή Μανωλίδη, που με τις γνώσεις του και την εμπειρία του συνέβαλε καθοριστικά στο ηχητικό αποτέλεσμα αυτού του cd.

Y.Γ: Θερμά ευχαριστώ τους αγαπημένους μου φίλους: τον γιατρό Γιάννη Βαρνάβα, πρόεδρο του μουσικού πολιτιστικού συλλόγου «Αδέσποτοι παρεϊτζήδες» στην κρυψώνα τους στο Χαϊδάρι, και την Γεωργία Φίλιππα για την πολύτιμη βοήθειά τους, την φιλοξενία και το φωτογραφικό υλικό του cd.

Με αγάπη, Λάκης Ορφανίδης


Ο στιχουργός 5 τραγουδιών και παραγωγός του δίσκου Πάρης Μήτσου σημειώνει στο εσώφυλλο:
…ο Λάκης Ορφανίδης (νέος φίλος από τα παλιά), απλά επιβεβαίωσε με τον καλλίτερο και δημιουργικότερο τρόπο την άποψή μου, ότι και σήμερα τα λαϊκά τραγούδια (όπως πάντα) γράφονται μόνο από λαϊκούς ανθρώπους – καλλιτέχνες, αλλά και ότι «εξέλιξη» είναι η δημιουργία κλασσικών λαϊκών τραγουδιών και όχι η κακοποίησή τους με διάφορους-αδιάφορους μουσικούς «μοντερνισμούς». Ξέρω ότι αυτός ο δίσκος «βαφτίζει» τον Ορφανίδη «λαϊκό συνθέτη» και ότι είναι η αρχή…

Και εις ανώτερα. Πάρης Μήτσου


Αποτελεί πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση το αν τα λαϊκά τραγούδια γράφονται μόνο από λαϊκούς ανθρώπους- καλλιτέχνες. Ίσως είναι έτσι… Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε με τον όρο λαϊκό τραγούδι… Κι αυτό χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ανάλυση. Συντάσσομαι πάντως απόλυτα με την άποψη του Πάρη, πως «εξέλιξη» είναι η δημιουργία κλασσικών λαϊκών τραγουδιών και όχι η κακοποίησή τους με διάφορους-αδιάφορους μουσικούς «μοντερνισμούς». Αυτό ακριβώς που είναι ο δίσκος του Λάκη Ορφανίδη… Μια δουλειά με νέα τραγούδια, που έρχονται από τα παλιά, με στίχους όμως, που διακριτικά, «κλείνουν το μάτι» στο σήμερα… Τα «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού» το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα… Έχω την αίσθηση πως, όσο περνούν τα χρόνια, όλο και περισσότερο επιστρέφουμε σε αυτούς τους- αλά παλαιά- ήχους, τόσο στη δισκογραφία, όσο και, λόγω της οικονομικής κρίσης, στις ζωντανές παραστάσεις. Οι δισκογραφικές δουλειές του Βαγγέλη Κορακάκη κυρίως, αλλά και του Γιώργου Σιδέρη «Λαϊκά κι αγύριστα», του Νικήτα Βοστάνη με τον Μπάμπη Τσέρτο «Στου Παραδείσου το βυθό», του Παύλου Μπερμπερίδη με τον Δημήτρη Κοντογιάννη «Ελλάς σε γνωρίζω», ο τελευταίος δίσκος του Γιάννη Λεμπέση «Τα ίδια και χειρότερα», καθώς και κάποια τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Σε συνέντευξή του στον Χρήστο Βιδινιώτη, που δημοσιεύθηκε στο ogdoo.gr τον περασμένο Ιούνιο, ο Πάρης Μήτσου αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα και στους νέους λαϊκούς τραγουδιστές:

Λαϊκοί τραγουδιστές που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ένα καλό λαϊκό τραγούδι υπάρχουν σήμερα;
Θα σου πω κάτι που είναι και είδηση. Κάνει το δεύτερο δίσκο του ο Λάκης Ορφανίδης που όπως ξέρεις είναι στο ύφος της δεκαετίας του ’50. Σε αυτό το δίσκο λοιπόν θα συμμετάσχει και ο Νταλάρας με δύο τραγούδια που τα τραγούδησε σαν λαϊκός τραγουδιστής, γιατί είναι λαϊκός τραγουδιστής, άσχετα αν τα τελευταία χρόνια τραγουδούσε άλλα πράγματα. Όσο αφορά τους νέους πιστεύω πως σίγουρα υπάρχουν, αλλά το ζήτημα είναι αυτά που γράφουν πως θα ακουστούν αλλά και που απευθύνονται. Μην ξεχνάς ότι το ακροατήριο έχει αποπροσανατολιστεί πλήρως με όλα αυτά που τους περνάνε οι κατά τα άλλα «μουσικές εκπομπές». Οι περισσότεροι που κάνουν τέτοιες εκπομπές δεν έχουν άποψη και αυτό είναι κάτι που θέλουν τα μέσα σήμερα για να τους ελέγχουν. Εκεί είναι που χαλάει η σούπα…


Όπως έγραψα και παλιότερα, είναι σημαντικό πως για μια ακόμη φορά, τα τελευταία χρόνια, ο Νταλάρας ερμηνεύει δυο πολύ ωραία λαϊκά τραγούδια, όχι σε προσωπικό του δίσκο, αλλά συμμετέχοντας σε δουλειά άλλου καλλιτέχνη. Θα ήταν λοιπόν ευχής έργον, ο τραγουδιστής να καταθέσει μια ολοκληρωμένη λαϊκή δουλειά, με την οποία, έχω την αίσθηση, πως θα ξαναπροσεγγίσει και θα αγγίξει μεγάλη μερίδα του κοινού, που περιμένει να τον ακούσει ξανά σε λαϊκά τραγούδια. Είναι αξιοσημείωτο επίσης, πως μετά από 45 και πλέον χρόνια, που τραγουδούσαν μαζί στα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας, στα πρώτα τους βήματα τότε και οι δυο, ο Γιώργος Νταλάρας συνυπάρχει για πρώτη φορά στον ίδιο δίσκο με τον Γιάννη Ντουνιά, που ερμηνεύει, με το γνωστό του τρόπο, δυο εξαιρετικά τραγούδια. Επιστροφή στα πρώτα χρόνια του ’90, θα χαρακτήριζα τη συμμετοχή του Μανώλη Λιδάκη, όταν δισκογραφούσε τα ωραία λαϊκά τραγούδια, που είχε επιλέξει γι’ αυτόν ο Κώστας Χατζηδουλής, ενώ σημαντικές είναι και οι συμμετοχές της Κατερίνας Τσιρίδου και του Θωμά Στεργίου, που ερμηνεύουν εκφραστικά ένα τσιφτετέλι και μια ρούμπα. Συμβολική η παρουσία της κυρίας Βούλας Σταματίου, συζύγου του θρυλικού Γιάννη Σταματίου ή Σπόρου, η οποία για χρόνια συντρόφευε τον αείμνηστο δεξιοτέχνη του μπουζουκιού στις ζωντανές παραστάσεις του. Μου θύμισε αρκετά την παλαίμαχη Ρένα Στάμου. Ερμηνεύει το «Ηλεκτρόφωνο», που αν και δεν αναγράφεται πουθενά, από τους στίχους συμπεραίνω, πως είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο σύζυγό της.


Είμαι βέβαιος πως, αν και απομένουν 4 μήνες μέχρι το τέλος της χρονιάς, ο συγκεκριμένος δίσκος, αν και με τίτλο «Ακροατήριο κανείς», θα βρει μεγάλο ακροατήριο και θα έχει μια θέση στη δεκάδα των πιο σημαντικών κυκλοφοριών του 2013….

Εκτός από τα εναπομείναντα δισκοπωλεία και επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, το cd διατίθεται και από το site της εταιρείας:
http://diktiopm.gr/gr

 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!