Ακούσαμε πρώτοι το νέο άλμπουμ των New Zero God

(TEASER & PHOTOS) Μια ανοιχτή πρόσκληση σε όσους αναζητούν ένα καλό άκουσμα από τον ελληνικό χώρο που απευθύνεται και στο ξένο ακροατήριο.
Οι New Zero God σε περίπου ένα μήνα θα κυκλοφορήσουν το τέταρτο άλμπουμ τους «Circus Of Tortured Melodies» αποκλειστικά σε βινύλιο, δικής τους παραγωγής, το οποίο παρουσιάζει το Ogdoo.gr μετά την πρώτη αποκλειστική ακρόαση του.

Το συγκρότημα New Zero God δημιουργήθηκε το 2009 υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Πούγουνα που ξεκίνησε την πορεία του με τους Flowers Of Romance (1981-1997, 4 άλμπουμ κι ένα maxi) παίζοντας αυθεντικό goth-rock, εν συνεχεία δημιούργησε τους Nexus (1998-2004, 4 άλμπουμ,1 cd-single στην ανεξάρτητη δισκογραφική του Μ. Πούγουνα Cyberdelia Records) με κυρίως ηλεκτρονική μουσική συν rock και industrial επιρροές. Ακολούθησαν οι New Zero God (2006 - σήμερα) με Goth-Rock, Dark Wave, Post-Punk προσανατολισμό. Ωστόσο, το νέο τους άλμπουμ είναι πέρα από ταμπέλες καθώς έχει funk, punk, rock, prog, blues και μουσικές που προκαλούν, «ξυπνούν», ανανεώνουν το ενδιαφέρον του κοινού τους και είναι μια ανοιχτή πρόσκληση σε όσους αναζητούν ένα καλό άκουσμα από τον ελληνικό χώρο που απευθύνεται και στο ξένο ακροατήριο, καθώς κάθε άλλο παρά άγνωστοι είναι στο εξωτερικό. Το συγκρότημα χαίρει εκτίμησης σημαντικών συγκροτημάτων, όπως μεταξύ άλλων οι Sisters Of Mercy, New Model Army, καθώς και ο Andi Sex Gang των Sex Gang Children, που μας καλωσορίζει στο «Τσίρκο των Βασανισμένων Μελωδιών», όπως ακριβώς μεταφράζεται ο τίτλος του νέου δίσκου τους: Ladies and Gents Welcome to the Circus of Tortured melodies. Welcome to the source of all Madness. Get ready for a journey from light to darkness, and back. The Greatest show on earth.

Με τη φωνή του Andi ξεκινά η περιήγηση στις συνολικά 13 σκηνές που παρουσιάζουν ισάριθμές ιστορίες, που άλλες φορές δένουν μεταξύ τους, ενώ κάποιες είναι ανεξάρτητες. Τα τραγούδα δεν έχουν κενό ανάμεσά τους και ξεκινούν αμέσως το ένα μετά το άλλο.

Τραγούδια που μιλούν για τα ανεκτίμητα όνειρά μας, τη συναισθηματική ανασφάλεια που νοιώθουμε, τις πολιτικές εξελίξεις, τη χειραγώγηση από το οικογενειακό περιβάλλον, τα προβεβλημένα κοινωνικά πρότυπα, τον υπερκαταναλωτισμό, τους συμβιβασμούς και την καταστροφή του πλανήτη. Εν ολίγοις, την πολυπλοκότητα της σημερινής ζωής, αναζητώντας τις πηγές των νευρώσεων του σύγχρονου ανθρώπου.

Οι New Zero God είναι στα καλύτερά τους, πιο ώριμοι και πιο ανταγωνιστικοί στον μύθο των Flowers Of Romance που δεν «κατάπιε» τον Μιχάλη Πούγουνα, ο οποίος ήταν και παραμένει ένας ανήσυχος μουσικός και τραγουδιστής. Γνώστης της αγγλικής γλώσσας όσο λίγοι, όπως και της τεχνολογίας, των στούντιο και της φωνητικής. Είναι πραγματικά από τους μόνους τραγουδιστές που έχουν εξελιχθεί στο χρόνο δουλεύοντας τη φωνή του. Ίσως την κάνει ό,τι θέλει πια. Δουλεύει επίσης τη στιχουργική αξιοποιώντας το μυαλό, τη φαντασία και το ρεαλισμό του. Είναι η σκιά που και στο φως είναι μαυροντυμένη και τα χέρια του δεν είναι στις τσέπες, αλλά πάνω από ένα χαρτί, έχοντας ανοιχτά τα αυτιά του στην κοινωνία. Ένας άνθρωπος που μπορεί να δεις μέσα σ’ ένα σουπερμάρκετ, όπου όλοι μοιάζουμε ίδιοι, αλλά εκείνος διαφέρει σαν φυσική παρουσία κι ας εμφανίσει τα ίδια καταναλώσιμα αγαθά με τους άλλους στο ταμείο.

Ξέρετε, στο φωτισμένο και ιστορικά καταγεγραμμένο ως προικισμένο, γεωγραφικά, τετράγωνο Π. Φαλήρου, Αμφιθέας, Ν. Σμύρνης, Καλλιθέας, όπου για ένα περίεργο λόγο έχουν βγει ποσοτικά οι περισσότεροι μουσικοί αναλογικά με τις άλλες περιοχές της Αθήνας, από το ’80 έως σήμερα, δύο έχουν ξεχωρίσει, σε παράλληλα σύμπαντα, αλλά κατάφεραν να βγουν από τον ασφυκτικό κλοιό του τοπικού ήρωα και ν’ ανοίξουν το μουσικό τους τόξο σε ένα μακρινό βεληνεκές. Ο ένας είναι ο Νίκος Πορτοκάλογλου, με τη γνωστή πορεία από τους Φατμέ μέχρι σήμερα, τραγουδώντας ελληνικό στίχο, γράφοντας μουσική και στίχους, ένας ολοκληρωμένος τραγουδοποιός με την κιθάρα του.

Ο άλλος είναι ο Μιχάλης Πούγουνας κάνοντας τα ίδια πράγματα -παίζοντας επίσης κήμπορντς- χωρίς να έχει όμως την ίδια αναγνωσιμότητα και εμπορική επιτυχία, καθότι επέλεξε τον αγγλόφωνο στίχο, αλλά με το δικό του ταλέντο και αξία, έχοντας μια απήχηση στο εξωτερικό, όπου τα τραγούδα του εδώ και χρόνια φιλοξενούνται σε περιώνυμες συλλογές δίπλα σε ηχηρά ονόματα. Πρόσφατα αξιοποιεί και την καλή γραφή του, ενώ ετοιμάζει κι ένα βιβλίο που θα φανερώσει το όποιο ταλέντο του σε όσους δεν έχουν διαβάσει ακόμη γραπτά του.

Από το funk πρώτο κομμάτι του «Circus Of Tortured Melodies», το «What’s Gonna Do?», στο punk «Hell Bet On Me Το Lose» και το blues που ζαποφέρνει (από τον Zappa) «Rock’n’Roll Puppet» και το «Busking» που κλείνει την πρώτη πλευρά του βινυλίου, βάζεις γρήγορα τη δεύτερη πλευρά που καταλήγει στο μελωδικό «Carry On» και θέλεις πάλι μετά το πρώτο που είναι funk. Τελικά γίνονται πράγματα στην Ελλάδα γραμμένα μέσα σε διαμερίσματα πολυκατοικιών με θέα τη λεωφόρο της τρέλας που επικοινωνεί μ’ ένα άλλο σύμπαν.
NEW ZERO GOD the cover

Οι New Zero God είναι οι:


Mike Πούγουνας (φωνητικά, πλήκτρα, ντέφι)
Άρης Νικολαΐδης (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, φωνητικά)
Γιάννης Ψιμόπουλος (τύμπανα, β φωνητικά)
Μιχάλης Σεμερτζόγλου (μπάσο, ηλεκτρική και δωδεκάχορδη κιθάρα, β φωνητικά)
Μπάμπης Ευθυμίου (τύμπανα, προγραμματισμός, β φωνητικά)
NZG 1
Δύο τραγούδια από το νέο άλμπουμ τους μεταφρασμένα στα ελληνικά:

Η τελευταία λυπημένη ημέρα (Last day of sorrow)

Αυτή είναι η τελευταία σας λυπημένη μέρα!
Μια φυλή Δρυϊδών κυβερνά αυτόν τον πλανήτη.
Είναι ιερείς μιας τεράστιας, θεϊκής σφαίρας.
Έρχονται μέσα από κρυστάλλινες σφαίρες στο σπίτι του κάθε πιστού
κηρύσσοντας την τελευταία σας ημέρα λύπης...
Θέλεις να είσαι πλούσιος; - Ναι!
Θέλεις να είσαι ευτυχισμένος; - Σίγουρα!
Απλά να παραμείνεις πιστός στους κανόνες τους...
Αν λάβατε το μήνυμα, κουνήστε τις αλυσίδες σας σαν να μην σας νοιάζει καθόλου...
Δεν θα υπάρξει πόνος σε τούτον τον νέο κόσμο
Έτσι υποσχέθηκαν μια μέρα δυνατά και ξεκάθαρα.
Απλώς κοίτα εσύ την δουλειά σου και μπορεί κι αυτοί να κρατήσουν το λόγο τους
Για να είναι τούτη άδω η τελευταία λυπημένη ημέρα σου
Μια φυλή Αφεντάδων κυβερνά τον πλανήτη
Καθώς σχεδιάζουν την επόμενη κερδοφόρα κίνησή τους
Θα μπορούσε να είναι ένας πόλεμος ή μια ασθένεια χωρίς θεραπεία...
Μια τελευταία ημέρα θλίψης χωρίς τελειωμό...
Σταμάτα να βλέπεις τον κόσμο μέσα από τα τριανταφυλλί γυαλιά σου...
Μην πιστεύεις άλλο σ’ αυτόν τον κόσμο, φτάνει πια...

Η rock'n'roll μαριονέτα (Rock’n’roll puppet)

Μια μέρα του έκαναν μια προσφορά που δεν μπορούσε να αντισταθεί.
Κάθε όνειρο που είχε ονειρευτεί στη ζωή του θα γινόταν εφικτό εφόσον θα προσέφερε τις υπηρεσίες του σε εκείνους...
Πλούσιος και διάσημος, καλοντυμένος και όμορφος, θα γινόταν ένα αβλαβές πρότυπο για την κοινωνία.
Σε αντάλλαγμα ήθελαν:
Κάθε νότα που έπαιξε ποτέ
Όλα τα ταλέντα που είχε στην διάθεσή του
Ο όρος «Ευτυχία» δεν αναφερόταν στο συμβόλαιο γιατί... δεν θα ήταν ευχαριστημένος με τα χρήματα και τη φήμη;
Έπρεπε να τους δώσει το σώμα και την ψυχή του
Υπέγραψε με το αίμα του και έγινε η rock'n'roll μαριονέττα τους...
Κάποτε, σε μια μικρή πόλη, γεννήθηκε ένα ταλαντούχο παιδί.
Ήταν ο μικρότερος μιας πενταμελούς οικογένειας.
Είχε ένα μεγάλο ταλέντο: Έπαιζε φυσαρμόνικα όπως κανένας άλλος.
Και σύντομα έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την μικρή του πόλη...
Ύστερα, ήρθε μια μέρα που συνειδητοποίησε ότι όλα ήταν ένα ψέμα
Το φως που τρεμόπαιζε μέσα του ήταν έτοιμο να πεθάνει...
Προσπάθησε να κάνεις κάτι...
Κάλεσε σε βοήθεια και ζήσε χωρίς αυτό,
Δες κάποιον και μίλησέ του σχετικά...
Πάρε τα πόδια σου και παρέκαμψε όλο αυτό το μπέρδεμα στο οποίο πήγες και μπλέχτηκες επειδή σου γαμήσανε το μυαλό και σε κάνανε μαριονέττα τους.
Την rock’n’roll μαριονέττα τους...

*Οι φωτογραφίες του συγκροτήματος είναι του Ηλία Μωραΐτη και η φωτογραφία στο εξώφυλλο του άλμπουμ είναι του Κώστα Παπαπάνου.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates