11 μελωδικά «Χρώματα» από το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

(ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ - ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ) Ένας ιδιαίτερος δίσκος με παλιά και νέα τραγούδια από τις Ομάδες Μουσικής του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ.
04/12/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με «χρώματα» κι «αρώματα»


Πριν από λίγες ημέρες έφτασε στα χέρια μου μια ιδιαίτερη παραγωγή, που κυκλοφόρησε από το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Ένας δίσκος με τίτλο «Χρώματα», με τρία καινούργια τραγούδια και οκτώ επανεκτελέσεις.

Συμμετέχουν μέλη από τις Ομάδες Μουσικής του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, από τις ομάδες της Πρωινής και της Βραδινής Κοινότητας, ομάδες της Βραδινής Επανένταξης και Ολοκλήρωσης, της Έγκαιρης Παρέμβασης και οι εθελοντές μουσικοί:

Σπύρος Τσακιρίδης, Γιώργος Κιτσούλης, Νίκος Τσίλιρας, Γιώργος Σταματουδάκης, Γιώργος Ζαρίας, Ζαννής Ζουγανέλης, Μενέλια Ρατοπούλου, Χρήστος Αποστολίδης, Κωστής Κοντογιαννίδης, Πάνος Νικολακόπουλος, Παναγιώτης Κανέλλος, Γιάννης Πολιτάκος, Νίκος Αντωνίου, Γιάννης Ζαρίας, Μαρώ Τσουράπα, Κωνσταντίνα Ράπτη, Μανώλης Κονδυλίδης, Μαίρη Δεναξά και Δημήτρης Μητσοτάκης.
1.ΚETHEA DIAVASI

Τα τραγούδια του cd


1) Μαζί (Στίχοι – μουσική: Ομάδες Μουσικής ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ)
2) Το σπίτι (Στίχοι – μουσική: Ομάδες Μουσικής ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ)
3) Βάζω χρώμα (Στίχοι – μουσική: Ομάδες Μουσικής ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ)
4) Ο λύχνος του Αλαδδίνου (Θάνος Μικρούτσικος – Νίκος Καββαδίας)
5) Το πέρασμά σου (Μουσική: Αργύρης Μπακιρτζής – Κώστας Σιδέρης, στίχοι: Κώστας Βάρναλης)
6) Θα με δικάσει (Δημήτρης Λάγιος – Μιχάλης Μπουρμπούλης)
7) Ποιος τη ζωή μου (Μίκης Θεοδωράκης – Μάνος Ελευθερίου)
8) Βάλε με στην αγκαλιά σου (Βαγγέλης Παπάζογλου)
9) Πονώ δε με λυπάσαι (Κώστας Σκαρβέλης)
10) Καναρίνι μου γλυκό (Παραδοσιακό Μικρασιάτικο)
11) Γκελ αμάν (Παραδοσιακό Μικρασιάτικο)

Η ενορχήστρωση, η διασκευή και η διδασκαλία έγιναν από τον Δημήτρη Μητσοτάκη, η ηχοληψία από τον Γιάννη Πετρογιάννη, η μίξη και το mastering από τον Δημήτρη Μητσοτάκη και τον Γιάννη Πετρογιάννη στο studio Matrix, ο σχεδιασμός από το εργαστήρι επαγγελματικής κατάρτισης στις γραφικές τέχνες του ΚΕΘΕΑ Διάβαση, υπό την εποπτεία του Θανάση Γούναρη, ενώ ο δίσκος κυκλοφορεί από την MLK. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν αποκλειστικά για τις ανάγκες των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ.

Λίγα λόγια για το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ


Το Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1990 στην Πλατεία Αμερική και ανήκει στο πανελλαδικό δίκτυο υπηρεσιών του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Είναι πρόγραμμα εξωτερικής ημερήσιας παρακολούθησης και παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες απεξάρτησης. Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, δε χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Απευθύνεται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών, ενήλικες άνω των 21 ετών, εργαζόμενους, φοιτητές, περιστασιακούς και στις οικογένειές τους.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα στο ένθετο του cd:

«Οι Ομάδες Μουσικής ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ ενωθήκαμε θέλοντας να εκφράσουμε και να μοιραστούμε τις κοινές εμπειρίες της πορείας μας. Η μουσική είναι ο δικός μας τρόπος να μιλήσουμε για την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, αλλά και τη διαφορετικότητα, έννοιες που μας ενώνουν.

Στη διαδρομή αυτή επιλέξαμε τραγούδια που έχουμε αγαπήσει και συνδυάζουν τα χρώματα της λαϊκής παράδοσης, της σύγχρονης μελοποιημένης ποίησης και της ροκ διάθεσης που μας χαρακτηρίζει. Ελπίζουμε να απολαύσετε αυτό το ταξίδι και να βρείτε ένα σημείο να ακουμπήσετε ένα δικό σας κομμάτι.

Παράλληλα με την ακρόαση, σκεφτήκαμε να μοιραστούμε μαζί σας την εμπειρία αυτού του ταξιδιού».
2.KETHEA DIAVASI small

Λίγα λόγια για τα «Χρώματα»


Δεν ξέρω αν έχει νόημα να μπω στη διαδικασία αξιολόγησης του υλικού. Παράλληλα όμως, θα ήταν αδικία αν δεν σημείωνα πως, παρόλο που τα τραγούδια γράφτηκαν και ηχογραφήθηκαν από μη επαγγελματίες μουσικούς, το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι πάνω από άρτιο. Αξίζει επίσης να γίνει ιδιαίτερη μνεία στις ενορχηστρωτικές παρεμβάσεις, που έγιναν σε κάποια από τα παλιά τραγούδια και τους έδωσαν μια νέα «πνοή». Δεν πρόκειται δηλαδή για άλλη μια περίπτωση απλών αντιγραφών και επανεκτελέσεων.

Θεωρώ πως το κίνητρο, αλλά και ο σκοπός της προσπάθειας είναι πάνω από οποιαδήποτε κριτική ή «κριτική» και πως - χωρίς πολλά λόγια - η αποδοχή του εγχειρήματος τόσο από τα μουσικά μέσα ενημέρωσης, όσο και από το κοινό «επιβάλλεται» να είναι καθολική…

Στη λίστα που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε όλα τα τραγούδια του δίσκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates