Τo «μυστήριο» του «Δρόμου για τα Κύθηρα»

Ένα «μυστήριο» σχετικά με τους αληθινούς δημιουργούς αυτού του ιστορικού δίσκου που ήρθε στην επιφάνεια με την επανέκδοσή του.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το 1973 κυκλοφόρησε από τη Philips ένας δίσκος-σταθμός για τους συντελεστές του, «Ο δρόμος για τα Κύθηρα» σε μουσική Γιώργου Κατσαρού και στίχους Ηλία Λυμπερόπουλου, με ερμηνευτές τον Δημήτρη Μητροπάνο και την Χριστιάνα.

Ο «Δρόμος για τα Κύθηρα» περιλαμβάνει 12+1 τραγούδια:

1. Τα Κύθηρα ποτέ δε θα τα βρούμε - Δημήτρης Μητροπάνος, Χριστιάνα
2. Μάνα κι αγαπητικιά μου- Δημήτρης Μητροπάνος
3. Μαντήλι κόκκινο - Δημήτρης Μητροπάνος
4. Γιε μου, γιε μου, γιε μου - Χριστιάνα
5. Σαράντα οργιές η πίκρα μου - Δημήτρης Μητροπάνος
6. Οι κουρσάροι - Χριστιάνα
7. Νικολή Νικολή - Δημήτρης Μητροπάνος
8. Σου ‘στρωσα κιλίμι - Χριστιάνα
9. Αντροκαλώ σε χάροντα - Δημήτρης Μητροπάνος
10. Μηνά τη βράκα φόρεσε - Δημήτρης Μητροπάνος
11. Ρούχο τον ίσκιο σου φορώ - Χριστιάνα
12. Βαθιά νερά - Δημήτρης Μητροπάνος
13. Τα Κύθηρα ποτέ δε θα τα βρούμε (Φινάλε) - Δημήτρης Μητροπάνος, Χριστιάνα

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας έγιναν από τον συνθέτη. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο studio Polysound από τον Γιάννη Σμυρναίο, ενώ η παραγωγή του δίσκου ήταν του Φίλιππου Παπαθεοδώρου.

«Ο δρόμος για τα Κύθηρα» - Η αποδοχή και το «μυστήριο»

Η διαχρονικότερη επιτυχία του δίσκου ήταν βεβαίως το ομώνυμο κομμάτι, ενώ ακούστηκαν ιδιαίτερα και τα «Νικολή, Νικολή», «Μάνα κι αγαπητικιά μου» και «Μαντήλι κόκκινο». Έργο τέχνης αποτελεί το εξώφυλλο του δίσκου, με την εικονογράφηση του Τάσου Ζωγράφου, τους στίχους, τα φωτογραφικά πορτρέτα των τραγουδιστών, καθώς και το χειρόγραφο σημείωμα του συνθέτη. Τέσσερα από τα τραγούδια του δίσκου «έσπασαν» σε 45άρια. Τα «Νικολή, Νικολή» με το «Σαράντα οργιές η πίκρα μου» το 1973, και το «Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε» με το «Αντροκαλώ σε χάροντα» που κυκλοφόρησε το 1975.

Το «μυστήριο» που αναφέρω στον τίτλο του κειμένου μου, έγκειται στο γεγονός, πως στην πρόσφατη επανέκδοση του δίσκου σε cd, που διανεμήθηκε από μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα, τόσο στο ομώνυμο τραγούδι, όσο και στο «Ρούχο τον ίσκιο σου φορώ» αναγράφεται σαν στιχουργός ο Πυθαγόρας! Παρά τη μικρή έρευνα που έκανα σχετικά, δεν βρήκα κάποιο στοιχείο που να αποσαφηνίζει το θέμα… Πρόκειται άραγε για ένα απλό τυπογραφικό λάθος ή υπάρχει κάποια ιστορία σχετικά με την «πατρότητα» των στίχων, άγνωστη σε μας; Προσωπικά, συγκλίνω προς την πρώτη εκδοχή του λάθους…

Αν εσείς ξέρετε κάτι περισσότερο, θα ήταν χαρά μας να το μάθουμε…

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!