Το «Μαουτχάουζεν» σε τρεις γλώσσες

(ΑΚΟΥΣΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 3 ΓΛΩΣΣΕΣ) Η πρώτη στα ελληνικά με τη Μαρία Φαραντούρη, η δεύτερη στα αγγλικά με τη Νadia Weinberg και η τρίτη στα εβραϊκά με την Elinoar Moav Veniadis.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η Μαρία Φαραντούρη γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1947. Ξεκίνησε την δισκογραφική της καριέρα το 1965 με το τραγούδι «Κάποιος γιορτάζει» των Σπύρου Παπά και Γιάννη Αργύρη, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα συνεργάσθηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη στους κύκλους τραγουδιών του «Χρυσοπράσινο Φύλλο», «Ένας Όμηρος» και βεβαίως στο θρυλικό «Μαουτχάουζεν» σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Πολλά χρόνια αργότερα, το 2000, κυκλοφόρησε από την γερμανική εταιρεία «Plane» μια ενδιαφέρουσα έκδοση με τίτλο «Μauthausen Trilogy In memoriam of liberation», που περιλαμβάνει τρεις ηχογραφήσεις του έργου σε τρεις γλώσσες. Η πρώτη στα ελληνικά με τη Μαρία Φαραντούρη, η δεύτερη στα αγγλικά με τη Νadia Weinberg και η τρίτη στα εβραϊκά με την Elinoar Moav Veniadis.

1) Song of songs (Hebrew)
2) Song of songs (Greek)
3) Andonis (Greek)
4) The fugitive (Greek)
5) When the war is over (Greek)
6) Song of songs (English)
7) Andonis (English)
8) The fugitive (English)
9) When the war is over (English)
10) Song of songs (Hebrew)
11) Andonis (Hebrew)
12) The fugitive (Hebrew)
13) When the war is over (Hebrew)
14) Speech in Mauthausen (German)

Πρόκειται φυσικά για τα τραγούδια

1) Άσμα ασμάτων
2) Ο Αντώνης
3) Ο δραπέτης
4) Όταν τελειώσει ο πόλεμος

Το πρώτο κομμάτι του cd που είναι το «Άσμα ασμάτων» στα εβραϊκά, ηχογραφήθηκε ζωντανά από την Elinoar Moav Veniadis στο Τελ Αβίβ στις 8 Μαΐου 1995. Συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ υπό τη διεύθυνση του Yossi Ben-Nun, από τον οποίο έγινε και η διασκευή. Η ελληνική ηχογράφηση με τη Φαραντούρη είναι από συναυλία στο Μαουτχάουζεν στις 7 Μαΐου 1995 και έγινε από τους Michael Kahl και Αλέξανδρο Καρόζα.

Η διασκευή έγινε από το Γιάννη Ζώτο και παίζουν οι:

Νίκος Αντύπας, ντράμς
Christian Boissel, Όμποε και αγγλικό κόρνο
Λάκης Καρνέζης, μπουζούκι
Wolfang Musick, μπάσο
Jens Naumilkat, τσέλο
Rainer Rohloff, κλασσική κιθάρα
Henning Schmiedt, πιάνο
Γρηγόρης Τζιστούδης, μπουζούκι
Γιάννης Ζώτος, ακουστική κιθάρα
Θανάσης Ζώτος, κρουστά

Συμμετέχει επίσης η Νεανική χορωδία του Haag της Αυστρίας και η χορωδία του Herbstagge Blindenmarkt της Αυστρίας επίσης.

Διευθύνει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Η αγγλική εκτέλεση έγινε τον Αύγουστο του 1995 και τον Ιούλιο του 1999 στη Φραγκφούρτη από τον Αλέξανδρο Καρόζα. Από τον ίδιο, ο οποίος παίζει κιθάρες, μπουζούκι και πιάνο, έγινε η διασκευή και η διεύθυνση του έργου. Η εκτέλεση στα εβραϊκά έγινε στο Τελ Αβίβ τον Ιούλιο του 1995. Η διασκευή και διεύθυνση της ορχήστρας έγινε από τον Yossi Ben-Nun. Στο τελευταίο κομμάτι ακούγεται η ομιλία του Simon Wiesnethal από τη συναυλία στο Μαουτχάουζεν στις 7 Μαΐου 1995. Ο Simon Wiesnethal «φιλοξενήθηκε» και διασώθηκε από το κολαστήριο του Μαουτχάουζεν.

H παραγωγή αυτού του δίσκου-ντοκουμέντο έγινε από τον Αλέξανδρο Καρόζα και τον Αστέρη Κούτουλα. Και μόνο η ηχογράφηση της συναυλίας που έγινε σ' αυτό το μέρος το 1995 καθιστά τον δίσκο ως ντοκουμέντο. Δυστυχώς όμως ο δίσκος αυτός, δεν αποτέλεσε ενδιαφέρουσα κυκλοφορία για την ελληνική αγορά...

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!