Σταύρος Ξαρχάκος: «Μάρκος ο δάσκαλός μας» - Τα «playback» του δίσκου

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Οι άγνωστες ορχηστρικές εκτελέσεις ενός θρυλικού δίσκου του Σταύρου Ξαρχάκου με τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη.

Σαν σήμερα…


47 χρόνια χωρίς τον Μάρκο Βαμβακάρη συμπληρώνονται σήμερα. Έφυγε από τη ζωή στις 8 Φεβρουαρίου 1972, σε ηλικία 67 ετών…

«Μάρκος ο δάσκαλός μας»


Το 1968 κυκλοφόρησε η πρώτη εργασία του Σταύρου Ξαρχάκου πάνω στο ρεμπέτικο τραγούδι, με δώδεκα διασκευές τραγουδιών του Μάρκου Βαμβακάρη, που κυκλοφόρησαν από την Columbia σ ’ένα μεγάλο δίσκο με τίτλο «Μάρκος ο δάσκαλός μας». Τραγούδησαν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Γιώτα Λύδια, ο Σταμάτης Κόκοτας, η Βίκυ Μοσχολιού και ο Γιώργος Ζαμπέτας και μπουζούκια έπαιξαν ο Κώστας Παπαδόπουλος και ο Λάκης Καρνέζης.
1.Markosdaskalos1 small
Με εξαίρεση τις επανεκτελέσεις των ρεμπέτικων που ηχογραφήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’60, αυτή είναι μια από τις πρώτες ολοκληρωμένες δουλειές, με τα χαρακτηριστικά ενός αφιερώματος, που έγιναν πάνω στο ρεμπέτικο τραγούδι. Ηχογραφήθηκε μάλιστα όσο ο δημιουργός των τραγουδιών ήταν ακόμα εν ζωή. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε στην Αγγλία με διαφορετικό «τουριστικό» εξώφυλλο και τίτλο «A vision of Greece».
2.Markosdaskalos2
Τα περισσότερα τραγούδια «σκόρπισαν» αργότερα σε προσωπικούς δίσκους ή σε συλλογές με επιτυχίες του συνθέτη και των τραγουδιστών. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 o δίσκος επανεκδόθηκε σε lp και cd, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, με εξώφυλλο έναν πίνακα του Τσαρούχη.
3.Μarkos o daskalos

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Φραγκοσυριανή - Γρηγόρης Μπιθικώτσης
2) Τα ματόκλαδά σου λάμπουν - Γρηγόρης Μπιθικώτσης
3) Το συμφέρον - Γιώτα Λύδια
4) Τα δυο σου χέρια - Γρηγόρης Μπιθικώτσης
5) Σ' αυτόν τον κόσμο τον κακό - Βίκυ Μοσχολιού
6) Ήθελα να 'μουν Ηρακλής - Γιώργος Ζαμπέτας
7) Αλεξανδριανή - Βίκυ Μοσχολιού
8) Φοράς φουστάνι βυσσινί - Σταμάτης Κόκοτας
9) Αντιλαλούν οι φυλακές - Γρηγόρης Μπιθικώτσης
10) Σου 'δωσα διαζύγιο - Γιώργος Ζαμπέτας
11) Ο Κάβουρας - Γρηγόρης Μπιθικώτσης
12) Να μ' αξιώσει ο Θεός - Γιώργος Ζαμπέτας

Τα οργανικά του δίσκου


Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι πως το 1969 κυκλοφόρησε από την Columbia με το σήμα της Regal, ένας «τουριστικός» δίσκος με τίτλο «Greek Sounds» και υπότιτλο «Ελληνικοί ήχοι - 12 τραγούδια για ορχήστρα», με δώδεκα οργανικά του Σταύρου Ξαρχάκου, του Γιώργου Ζαμπέτα, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Βασίλη Βασιλειάδη.
4.Markosdaskalos small
Το σημείωμα στο οπισθόφυλλο του δίσκου, έδινε και το μουσικό «στίγμα» του:

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της μουσικής του Ελληνικού λαού είναι ότι τα τραγούδια του είναι σχεδόν πάντοτε και χορευτικοί ρυθμοί. Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει ότι η μουσική απόλαυσις, αλλά και ψυχαγωγία του Έλληνα, αρχίζει με το τραγούδι και ολοκληρώνεται με το χορό.

Στο νέο μας δίσκο «Ελληνικοί ήχοι» περιλαμβάνονται 12 ορχηστρικές εκτελέσεις, που στην ουσία είναι τραγούδια χωρίς φωνή. Σε αυτές τις εκτελέσεις το ρόλο πρωταγωνιστών κρατούν οι Κώστας Παπαδόπουλος, Λάκης Καρνέζης και Γιώργος Ζαμπέτας, που αναγνωρίζονται σαν πρώτοι δεξιοτέχνες των μπουζουκιών.

Μερικά από τα κομμάτια του δίσκου, όπως η «Φραγκοσυριανή» και «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν», είναι γνωστά κλασικά τραγούδια, που για 30 και πλέον χρόνια είναι από τα πιο αγαπητά της Ελληνικής λαϊκής μουσικής δημιουργίας του μεγάλου συνθέτη Μάρκου Βαμβακάρη. Άλλα κομμάτια όπως το «Γιουσουρούμ» και το «Φινάλε» είναι ορχηστρικές συνθέσεις του Σταύρου Ξαρχάκου, του δημοφιλέστερου από τους νεώτερους συνθέτες μας. Και τα 12 κομμάτια πάλλονται έντονα σε όλη την ποικιλία των γνωστότερων χορευτικών ρυθμών της ελληνικής μουσικής.
5.Markosdaskalos SMALL

Ανάμεσά στα κομμάτια, υπήρχαν και τρία οργανικές εκτελέσεις των τραγουδιών του Μάρκου Βαμβακάρη «Φραγκοσυριανή», «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν» και «Να μ’ αξιώσει ο Θεός», που δημιουργήθηκαν από τα «playback» των ηχογραφήσεων της ορχήστρας του Σταύρου Ξαρχάκου για το δίσκο «Μάρκος ο δάσκαλός μας», με την προσθήκη, στη θέση του τραγουδιστή, νέων ηχογραφήσεων από τα μπουζούκια του Κώστα Παπαδόπουλου και του Λάκη Καρνέζη.

Πολύ πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι στην έκδοση ενός cd που περιλάμβανε τους δίσκους του Σταύρου Ξαρχάκου «Μάρκος ο δάσκαλός μας» και «Πρώτη εκτέλεση» και κυκλοφόρησε από την Minos Emi το 1991 στη σειρά «2 lp σε 1 cd», αν και στο οπισθόφυλλο, δίπλα στους τίτλους των τραγουδιών αναγράφονταν κανονικά τα ονόματα των ερμηνευτών, όσον αφορά το «Μάρκος ο δάσκαλός μας», συμπεριλήφθηκαν, προφανώς από κάποιο τεχνικό λάθος, τα «playback» της ορχήστρας χωρίς τους τραγουδιστές, αλλά και χωρίς την προσθήκη των μπουζουκιών, όπως έγινε στην περίπτωση του «Greek Sounds»…

- Η αρχική πληροφορία για την ύπαρξη του cd με τα «playback» του δίσκου προέρχεται από τον Σταύρο Καρτσωνάκη, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαιτέρως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates