Όταν η Μελίνα Κανά «έσμιξε» με τον «Γόη του Θησείου»

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ) Ένας ξεχωριστός δίσκος με καινούργια και παλιά, «πειραγμένα» τραγούδια
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μετά τα «Χαμηλά και τα ψηλά» του Δημήτρη Ζερβουδάκη, την «Ίσαλο γραμμή» του Γιώργου Καζαντζή, τα «Διόδια» του Σταύρου Σιόλα, τα τραγούδια «Του έρωτα και τ’ουρανού» του Γιώργου Καζαντζή
και το cd με τη μουσική του Γιώργου Καζαντζή για την τραγωδία του Ευρυπίδη «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» σειρά στην ακρόαση των δίσκων που κυκλοφόρησαν από το «Πολύτροπον» του Γιώργου Καζαντζή και διανέμονται πλέον ψηφιακά από το Ogdoo Music Group, έχει σήμερα ο δίσκος που ηχογράφησαν η Μελίνα Κανά και το συγκρότημα «Ο γόης του Θησείου» με πέντε καινούργια τραγούδια και εννέα διασκευές παλαιότερων τραγουδιών, που ενορχηστρώθηκαν με ηλεκτρικό ήχο. Ο τίτλος του δίσκου ήταν απλά «Μελίνα Κανά & ο γόης του Θησείου» και κυκλοφόρησε στα τέλη του 2014.

Το συγκρότημα «Ο γόης του Θησείου», που δημιουργήθηκε τον Μάρτη του 2014, αποτέλεσαν οι Παναγιώτης Μανουηλίδης (μπάσο, κιθάρες, ukulele), Θάνος Καζαντζής (τύμπανα), Κώστας Νικολόπουλος (κιθάρες, μπάσο) και Νίκος Παπαϊωάννου (τσέλο, λαούτο, σάζι, μπάσο).

Τις μουσικές από τα νέα τραγούδια έγραψαν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Γιώργος Καζαντζής, ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Πάνος Μανουηλίδης και τους στίχους η Δέσποινα Γκάτζιου, η Ναντίνα Κυριαζή, ο Γιώργος Κλεφτογιώργος και ο Παναγιώτης Μανουηλίδης. Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Μανουηλίδης και η ηχογράφηση έγινε ζωντανά στο Studio Polytropon από τον Λεωνίδα Μπεϊλή και τον Θάνο Καζαντζή.

01.Melina kana Gois tou thisiou 1

Τα τραγούδια του cd

1) Τα παπούτσια (Παραδοσιακό Χαλκιδικής)

2) Δώδεκα χτύπησαν οι δείκτες (Νίκος Μαμαγκάκης - Γιώργος Θέμελης)

3) Τα μεταξωτά (Σωκράτης Μάλαμας - Γιάννης Τσατσόπουλος)

4) Ο Νείλος (Νίκος Ξυδάκης - Εμμανουήλ Ζάχος)

5) Το τραπέζι (Στο τραπέζι που τα πίνω) (Απόστολος Καλδάρας - Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου)

6) Λάθος δρομολόγια (Σωκράτης Μάλαμας - Γιώργος Κλεφτογιώργος)

7) Ονειροπαγίδα (Παναγιώτης Μανουηλίδης)

8) Πολεμιστής (Γιώργος Καζαντζής - Ναντίνα Κυριαζή)

9) Έρωτα μου αγιάτρευτε (Τάκης Σούκας - Ηρακλής Παπασιδέρης)

10) La voce toa (Μauro Durante - Piers Faccini)

11) Η πόρτα (Παναγιώτης Μανουηλίδης)

12) Ξένη (Αλκίνοος Ιωαννίδης - Δέσποινα Γκάτζιου)

13) Φεϊρούζ (Θανάσης Παπακωνσταντίνου)

14) Ο κόσμος ξημερώνει (Μίκης Θεοδωράκης - Κώστας Τριπολίτης)

Λίγα λόγια της Μελίνας…

Η κυκλοφορία του δίσκου έδωσε την αφορμή για μια μικρή συνέντευξη με την Μελίνα Κανά, που πραγματοποιήθηκε τον Γενάρη του 2015.

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε «Ο γόης του Θησείου», το νέο σας cd. Θα ήθελα, καταρχάς, να μας πείτε ποιος είναι «Ο γόης του Θησείου» ;

«O γόης του Θησείου» είναι το όνομα της μπάντας που την αποτελούν τέσσερα γοητευτικά αγόρια: O Παναγιώτης Μανουηλίδης, που είναι ο μαέστρος, ο Θάνος Καζαντζής, ο Κώστας Νικολόπουλος, ο Νίκος Παπαϊωάννου.

Γιατί ονομάσατε έτσι το συγκρότημα;

Γόης του θησείου …ήταν ένα πείραγμα που έκαναν τα αγόρια μεταξύ τους, το άκουσα και μου άρεσε…

Τι περιέχει ο νέος δίσκος;

Τραγούδια που αγαπάμε όλοι, καθώς και κάποια καινούργια που ενορχηστρώθηκαν σύμφωνα με τη μουσική άποψη της μπάντας.

Με ποιο κριτήριο επιλέχθηκαν τα παλιά κομμάτια;

Επειδή μας άρεσαν.

Δεν φοβηθήκατε ενδεχόμενες αρνητικές κρίσεις και αντιδράσεις από μια μερίδα «πιστών» ακροατών του ήχου των πρώτων εκτελέσεων;

Δεν μπορείς να τους ικανοποιείς όλους πάντα… με τις διασκευές δεν ακυρώσαμε ούτε προσβάλαμε τις πρώτες εκτελέσεις .Όποιος επιθυμεί να μείνει πιστός σ αυτές, είναι ελεύθερος να το κάνει.

Υπάρχει μια γενιά τραγουδιστών, που ενώ ξεκινήσατε με αυτό που λέμε «έντεχνο» ή λαϊκό τραγούδι, στη συνέχεια ακολουθήσατε ένα πιο σύγχρονο, πιο «ηλεκτρικό» ήχο, τουλάχιστον όσον αφορά το καινούργιο σας ρεπερτόριο. Εσείς, λίγο πριν η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Δημήτρης Μπάσης, η Μελίνα Ασλανίδου και άλλοι. Ποια ανάγκη σας οδήγησε σε αυτή την επιλογή;

Η ανάγκη της ανανέωσης και η επιθυμία να γίνουν γνωστά κάποια τραγούδια στη νέα γενιά που είναι πιο εξοικειωμένη με τον ηλεκτρικό ήχο.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυτή η τάση σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα. Μεγάλο ρόλο έχει παίξει η ανάπτυξη της τεχνολογίας που άνοιξε νέους ορίζοντες στον τομέα της παραγωγής ήχου.

02.Melina kana Gois tou thisiou 1

Λίγα λόγια για τον δίσκο

Η δουλειά αυτή εκδόθηκε λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του διπλού δίσκου με τα αποσπάσματα από τις κοινές εμφανίσεις της Μελίνας Κανά με την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Όπως έγραφα το 2015 στην παρουσίαση του «Γόη του Θησείου» στο Ogdoo.gr:

Ακούγοντας το συγκεκριμένο υλικό, θα έλεγα πως το «Live» της Μελίνας Κανά με την Ελένη Τσαλιγοπούλου λειτούργησε, κατά κάποιο τρόπο, ως προπομπός και προετοίμασε το «έδαφος» για αυτή τη δουλειά. Τόσο τα καινούργια κομμάτια όσο και οι διασκευές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για όσους ακούν βεβαίως, με «ανοιχτά αυτιά». Ουσιαστικά, από τα αρχικά κομμάτια έχουν κρατηθεί μόνο οι μελωδίες, ενώ όλο το υπόλοιπο μέρος έχει αλλάξει. Και απ’ ότι φαίνεται, τόσο οι μουσικοί, όσο και η ερμηνεύτρια, κάνουν, πάνω απ’ όλα, το κέφι τους… Υπάρχουν σημεία μάλιστα, που η ορχήστρα παίζει πρωταρχικό ρόλο, ξεπερνώντας μια απλή «διεκπεραιωτική» εκτέλεση. Φαντάζομαι πως με αυτό τον τρόπο, τα τραγούδια θα περάσουν και σε νεότερους ακροατές, που θα μπουν, ενδεχομένως, στη διαδικασία να ψάξουν και τα πρωτότυπα… Κι αυτό, αν μη τι άλλο, είναι το μεγαλύτερο κέρδος…

Στη λίστα που ακολουθεί, μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!