Ο πρώτος, σπάνιος δίσκος του Στράτου Διονυσίου

(ΑΚΟΥΣΤΕ) O σπανιότερος και ανέκδοτος σε cd, πρώτος δίσκος του Στράτου Διονυσίου.
08/11/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα…


Ο Στράτος Διονυσίου, έφυγε από τη ζωή, νεότατος και δημιουργικός, σε ηλικία 55 ετών, στις 11 Μαΐου 1990. Είχε γεννηθεί στις 8 Νοεμβρίου 1935 στη Νιγρίτα του νομού Σερρών…

Ο πρώτος του δίσκος


Η πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση έγινε στο κέντρο «Φαρίντα» το 1958. Την ίδια χρονιά ηχογράφησε και το πρώτο του τραγούδι, σε μουσική και στίχους του μπουζουξή Νίκου Μαύρου. Ήταν το «Παράγκες και παλάτια» με τη συνοδεία της Βούλας Γκίκα στα σεγόντα, που κυκλοφόρησε σε δίσκο 78 στροφών από την Odeon, εταιρεία που επέστρεψε ο ερμηνευτής το 1980 (η οποία είχε μετονομαστεί πλέον σε Minos), με τον κομβικό δίσκο «Υποκρίνεσαι» και ολοκλήρωσε την καριέρα του, με την αναπάντεχη «φυγή» του.

Έντεκα χρόνια μετά την πρώτη του ηχογράφηση, το 1969, και μετά από δεκάδες ηχογραφήσεις στην Columbia, που εκδόθηκαν σε δίσκους 45 στροφών, κυκλοφόρησε το πρώτο «πορτρέτο» του Στράτου Διονυσίου, με το label της His master’s voice, τίτλο το όνομά του, κωδικό CSDG 38 και με δώδεκα τραγούδια που είχαν ηχογραφηθεί την περίοδο 1966 – 1969 και είχαν ήδη κυκλοφορήσει σε 45άρια. Η φωτογραφία στο εξώφυλλο ήταν του Ν. Κοντού.
1.Dionysiou protos cover LOGO
Την εποχή που κυκλοφόρησε ο δίσκος ο Στράτος Διονυσίου είχε συμπληρώσει μια δεκαετία και πλέον στη δισκογραφία. Η ανοδική του πορεία όμως ξεκίνησε μόλις το 1967 - 1968 όταν τραγούδησε τις δημιουργίες του Άκη Πάνου, κάποιες από τις οποίες περιλαμβάνονται σ’ αυτό το δίσκο. Το περίεργο είναι πως η συλλογή αυτή αποσύρθηκε γρήγορα από την αγορά, δεν επανακυκλοφόρησε ποτέ σε cd και σήμερα - αν και δεν περιλαμβάνει κάποιο τραγούδι που να μην υπάρχει σε άλλο δίσκο - θεωρείται ένα από τα «φετίχ» των συλλεκτών των δίσκων βινυλίου. Κάποιοι άλλοι βέβαια τον μπερδεύουν με τον τρίτο προσωπικό δίσκο του Στράτου, που κυκλοφόρησε το 1971 με τίτλο και πάλι το όνομά του και κωδικό CSDG 48 (μεσολάβησε η κυκλοφορία του δίσκου «Μαζί με τον Στράτο» το 1970).

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Χθες το βράδυ στην ταβέρνα (Αντώνης Ρεπάνης - Παναγιώτης Καμηλιέρης)
2) Γιατί καλέ γειτόνισσα (Άκης Πάνου)
3) Το μπουζούκι του Νικόλα (Στράτος Διονυσίου)
4) Μη μου ξυπνάς το παρελθόν (Σταύρος Κάξος - Χαράλαμπος Βασιλειάδης)
5) Πήρα τα μάτια μου (Άκης Πάνου) β’ φωνή: Βούλα Γκίκα
6) Μια σταγόνα της βροχής (Αντώνης Κατινάρης) β’ φωνές: Σία Ροζάκη & Χορωδία
7) Είμαι άντρας μερακλής (Κώστας Παπαδόπουλος - Γιώργος Βρούβας)
8) Θα ρίξω ροδοζάχαρη (Άκης Πάνου) β’ φωνή: Βούλα Γκίκα
9) Στο τιμόνι που κρατάω (Νίκος Δαλέζιος)
10) Και τι δεν κάνω (Άκης Πάνου)
11) Βάλτε να πιούμε (Στράτος Διονυσίου - Πόπη Πασβάντη)
12) Εγώ, εσύ και τίποτ’ άλλο (Αντώνης Κατινάρης) β’ φωνή: Βούλα Γεωργούτη
2.Dionysiou protos back LOGO

«Ο αυθεντικότερος ερμηνευτής του ζεϊμπέκικου»


Ο Στράτος Διονυσίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, στην πόλη που ρίζωσε και ανδρώθηκε το λαϊκό τραγούδι. Μετριόφρων και σεμνός τραγουδιστής δούλεψε και δουλεύει αθόρυβα το γνήσιο λαϊκό τραγούδι.

Σήμερα ο Στράτος Διονυσίου έχει αναγνωρισθεί σαν ο αυθεντικότερος ερμηνευτής του κλασικού λαϊκού τραγουδιού και κυρίως του ζεϊμπέκικου. Συνεργάσθηκε κατά καιρούς μ’ όλους σχεδόν τους μεγάλους λαϊκούς συνθέτες και στο ρεπερτόριο του περιλαμβάνονται τραγούδια των, που στη ζεστή φωνή του Στράτου Διονυσίου βρήκαν έναν θαυμάσιο ερμηνευτή.

Ο δίσκος περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Στράτου Διονυσίου κι ακόμα τραγούδια, που εσείς με τον τρόπον σας μας υποδείξατε ότι δεν έπρεπε να λείψουν από τον μεγάλο δίσκο του Στράτου Διονυσίου.

(Το σημείωμα στο οπισθόφυλλο του δίσκου)
3.Dionysiou protos photo LOGO
Y.Γ: Ο δίσκος αυτός είναι όντως σπανιότατος. Επειδή όμως έχω διαβάσει και ακούσει κάποια εξωφρενικά ποσά που πρέπει να καταβάλλει κάποιος που θέλει να τον αποκτήσει, οφείλω να ενημερώσω τους αγαπητούς αναγνώστες, πως τον προμηθεύτηκα πριν από ένα δίμηνο (σε πολύ καλή κατάσταση) στην τιμή των… 2,5 euro!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates