Ο Γιάννης Ντουνιάς τραγουδά Χρήστο Νικολόπουλο & Πυθαγόρα

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ένας ξεχασμένος και ανέκδοτος σε cd, λαϊκός δίσκος τριών ξεχωριστών συντελεστών.

Σαν σήμερα…


Στις 12 Απριλίου 1930 γεννήθηκε στο Αγρίνιο ο σπουδαίος στιχουργός Πυθαγόρας. «Έφυγε» στη δημιουργική ηλικία των 49 ετών, στις 12 Νοεμβρίου 1979. Κι εύλογα αναρωτιέμαι… Πόσα αφιερώματα για τον Πυθαγόρα θα έπρεπε ήδη να έχουν ανακοινωθεί, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από το θάνατό του; Δυστυχώς, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα… Άραγε θα ευαισθητοποιηθεί κανείς;

«Κρίμα σου και κρίμα μου»


Μετά από μια σειρά τραγουδιών που έγραψαν ο Χρήστος Νικολόπουλος με τον Πυθαγόρα από το 1969 μέχρι το 1973, για τραγουδιστές και τραγουδίστριες όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Πόλυ Πάνου, ο Γιάννης Πάριος, η Λίτσα Διαμάντη, ο Μάνος Παπαδάκης, ο Λάκης Χαλκιάς, η Μαίρη Μαράντη, ο Μπάμπης Τσετίνης, η Φωτεινή Μαυράκη, ο Πέτρος Μήλας, ο Γιάννης Γρηγοριάδης, ο Πάνος Ιωαννίδης, ο Μάριος Κώστογλου, η Φρύνη, ο Γιώργος Ταλιούρης, η Βούλα Πάλλα, ο Στράτος Κύπριος, ο Γιώργος Κυράνος, αλλά και ο Μίμης Παπαϊωάννου, το 1974 Νικολόπουλος και Πυθαγόρας συνεργάστηκαν για τη δημιουργία δώδεκα τραγουδιών, που κυκλοφόρησαν από την Polydor με ερμηνευτή τον Γιάννη Ντουνιά, σε ένα δίσκο με τίτλο «Κρίμα σου και κρίμα μου», που ήταν ο τρίτος προσωπικός για τον Ντουνιά και ο ένας από τους μόλις δυο ολόκληρους δίσκους που ηχογράφησαν ο Νικολόπουλος με τον Πυθαγόρα. Ο δεύτερος το θρυλικό «Υπάρχω», που κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά με τη φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη.

Βέβαια ο Γιάννης Ντουνιάς, είχε ξανατραγουδήσει το 1970 δυο τραγούδια του Νικολόπουλου και του Πυθαγόρα, που κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών («Μέσα στο πλήθος το ανώνυμο» και «Το δίλημμα»), ενώ την ίδια χρονιά δισκογράφησε άλλα δυο τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου, («Στον καιρό του Βενιζέλου» και «Το μπατιράκι»), σε στίχους Ηλία Λυμπερόπουλου, που κυκλοφόρησαν κι αυτά σε 45άρι δισκάκι.
1.Giannis Ntoynias cover

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Κρίμα μου και κρίμα σου
2) Χάσαμε την ευκαιρία
3) Τη ζωή μου θα σου πω
4) Παρ’ την καρδιά μου
5) Βοριάς χτυπάει τα νιάτα μου
6) Συζητάμε - συζητάμε
7) Κάλεσα ένα μεσίτη
8) Πού το πάμε το φορτίο
9) Η πρώτη μου κι η τελευταία μου
10) Έχει κηδεμονία το παιδί
11) Άλλα μου ’πες κι άλλα κάνεις
12) Από μια πληροφορία
2.Giannis Ntoynias back

«Βοριάς χτυπάει τα νιάτα μου»


Οφείλω να ομολογήσω, πως είχα πάρα πολλά χρόνια να ακούσω αυτό το δίσκο. Τον ξαναθυμήθηκα πριν από λίγες ημέρες, όταν, προετοιμάζοντας το υλικό της εκπομπής «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο» στο Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης, που ήταν αφιερωμένη στα «ξεχασμένα διαμάντια» του Χρήστου Νικολόπουλου, έπεσα πάνω στο περίφημο ζεϊμπέκικο «Βοριάς χτυπάει τα νιάτα μου». Ένα τραγούδι που μου δημιουργεί την αίσθηση, πως «ξέφυγε» από τα τραγούδια του δίδυμου Νικολόπουλος - Πυθαγόρας που προορίζονταν για τη φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη, όπως και ένα - δυο ακόμα, από την ίδια σειρά τραγουδιών.

Δεν ξέρω αν ο δίσκος αυτός, που μάλλον είναι μια από τις σημαντικότερες δισκογραφικές δουλειές του ερμηνευτή (τουλάχιστον μέχρι το 2005, που τραγούδησε τα «Γλυκοχαράματα» του Βαγγέλη Κορακάκη), αποτελεί συγχρόνως σημείο αναφοράς στη διαδρομή του Χρήστου Νικολόπουλου και του Πυθαγόρα. Μάλλον «αδύναμο» θα τον χαρακτήριζα, σε σχέση με το υπόλοιπο υλικό των δημιουργών εκείνης της εποχής. Είναι γεγονός πως είτε από επιλογή, είτε από σύμπτωση, τα πιο «δυνατά» τραγούδια τους πέρασαν στη δισκογραφία με τη φωνή, κυρίως, του Στέλιου Καζαντζίδη.

Παρόλα αυτά το «Κρίμα σου και κρίμα μου», που δεν επανεκδόθηκε τα νεότερα χρόνια σε cd, περιλαμβάνει μερικά αξιοσημείωτα λαϊκά τραγούδια, όπως αυτό που προανέφερα και τα άλλα που ακούτε στα video που συνοδεύουν το κείμενο…

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates