Ο άγνωστος «Επιτάφιος» του Λάκη Καρνέζη στη Νορβηγία

(ΣΠΑΝΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ - ΑΚΟΥΣΤΕ) To θρυλικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου σε μια σπάνια εκτέλεση στο εξωτερικό.

Ο «Eπιτάφιος» στα Νορβηγικά από Hege Tunaal και Λάκη Καρνέζη


Αν και μέσα από τις στήλες του Ogdoo.gr έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στις δισκογραφημένες, αλλά και σε ανέκδοτες εκτελέσεις του θρυλικού «Επιτάφιου» του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου, όταν η έρευνα φέρνει στην επιφάνια μια άγνωστη εκτέλεση, που κυκλοφόρησε σε δίσκο στο εξωτερικό, δεν μπορούμε παρά να κάνουμε μια νέα αναφορά και παρουσίαση.

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένας δίσκος που κυκλοφόρησε το 1983 στη Νορβηγία από την εταιρεία Pa Norsk, με τη φωνή της νορβηγίδας τραγουδίστριας Hege Tunaal (γεννήθηκε το 1948) και με επιμέλεια του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Λάκη Καρνέζη, που ζει μόνιμα στη χώρα από τα μέσα της δεκαετίας του ’80.
1.Epitafios Karnezis
Ο Λάκης Καρνέζης ενορχήστρωσε και έπαιξε μπουζούκι σε όλα τα τραγούδια, μαζί με τους Ole Marius Melhuus (bass, cello), Petter Brambani (clarinet, flute), Rolf Lislevand (guitar), Αudun Kleive (drums) και Iver Kleive (piano). Η προσαρμογή των στίχων στα νορβηγικά έγινε από τον Svein Selvik, η ηχογράφηση από τον Jan Erik Kongshaug στο Talent Studio και η παραγωγή από την Hege Tunaal.

2.Epitafios Karnezis
To δίσκο συμπλήρωσαν τέσσερα κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη, που ηχογραφήθηκαν με τους ίδιους συντελεστές.

1) Προδομένη μου αγάπη (στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης)
2) Ο ύπνος σε τύλιξε (Γιώργος Σεφέρης)
3) Antonito El Camborio (Federico Garcia Lorca, απόδοση: Οδυσσέας Ελύτης)
4) Το τρένο φεύγει στις οχτώ (Μάνος Ελευθερίου)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates