Νίκος Πορτοκάλογλου - «Άσωτος Υιός»

(ΑΚΟΥΣΕ) Ένας ξεχωριστός δίσκος με 12 ερμηνευτές.
Αν μου ζητούσε κάποιος να διαλέξω ένα μόνο δίσκο, από τη δισκογραφία του Νίκου Πορτοκάλογλου και των Φατμέ, αυτός θα ήταν, χωρίς δεύτερη σκέψη ο «Άσωτος Υιός», που κυκλοφόρησε το 1996 από τον Polygram (με το label της Mercury), με επανεκτελέσεις τραγουδιών του Πορτοκάλογλου από το 1983 και μετά και με πολλές ξεχωριστές συμμετοχές, τόσο σε επίπεδο ερμηνευτών, όσο και μουσικών. Ο «Άσωτος Υιός» περιέχει 12 τραγούδια (oι ημερομηνίες στους τίτλους αφορούν τη χρονολογία της αρχικής έκδοσης των τραγουδιών):

1) Υπάρχει λόγος σοβαρός (1985) Νίκος Πορτοκάλογλου - Φοίβος Δεληβοριάς
2) Δε μένω πια εδώ (1990) Ελένη Βιτάλη
3) Άσωτος υιός (1982) Νίκος Πορτοκάλογλου - Μάνος Ξυδούς
4) Ψέματα (1983) Χάρης Κατσιμίχας
5) Τι σε νοιάζει εσένα (1993) Ροβένα Αλευρά
6) Κλείσε τα μάτια σου (1996 - Από την ταινία «Ακροπόλ») Νίκος Πορτοκάλογλου - Μελίνα Κανά
7) Να με προσέχεις (1993) Διονύσης Σαββόπουλος
8) Πότε θα σε βαρεθώ (1986) Ελένη Τσαλιγοπούλου
9) Πίσω απ' τις γρίλιες (1982) Νίκος Πορτοκάλογλου - Μανώλης Φάμελλος
10) Βάλε μου δύσκολα (1988) Νίκος Ζιώγαλας - φωνητικά: Νίκος Πορτοκάλογλου
11) Φωνές (1990) Έλλη Πασπαλά
12) Ταξίδι (1988) Φατμέ

Η ενορχήστρωση έγινε από το Νίκο Πορτοκάλογλου με τη βοήθεια των μουσικών. Η διεύθυνση παραγωγής ήταν του Γιώργου Κυβέλου και του Τάσου Φαληρέα. Η ηχογράφηση και επεξεργασία του ήχου έγινε από το Χρυσόστομο Μουράτογλου και η μίξη από το Χρυσόστομο Μουράτογλου και το Νίκο Πορτοκάλογλου στο στούντιο «Παράκτιον».

Έπαιξαν οι μουσικοί: Νίκος Πορτοκάλογλου: κλασσική 12χορδη και ακουστική κιθάρα, τζουράς, μαντολίνο, μπάσο, μπονγκάκια, Μάνος Αχαλινωτόπουλος: καβάλι, Οδυσσέας Τσάκαλος: μπεντίρ, νταούλι, ντέφι, καμπάσσα, τύμπανα, μπονγκάκια, πιατίνια, Αλέκος Αράπης: μπάσο, Χρυσόστομος Μουράτογλου: πλήκτρα, Πάνος Κατσιμίχας: φυσαρμόνικα, Ηρακλής Βαβάτσικας: ακορντεόν, Σπύρος Γκούμας: μπουζούκι, μπαγλαμάς, Βασίλης Δρογκάρης: ακορντεόν, Θανάσης Σοφράς: κοντραμπάσο, Γιώργος Ανδρέου: πιάνο, Βαγγέλης Κοντόπουλος: κοντραμπάσο, Αντώνης Λαγός: κόρνο, Φώτης Σιώτας: βιολί, Μανώλης Φάμελλος: μαντολίνο

Στο «Ταξίδι» έπαιξαν οι «Φατμέ»: Μιχάλης Μουστάκης: πιάνο, ακορντεόν, Μίμης Ντούτσουλης: μπάσο, Οδυσσέας Τσάκαλος: τύμπανα, φωνητικά, Νίκος Πορτοκάλογλου: κλασική & ηλεκτρική κιθάρα

Χορωδία φίλων: Γιώργος Σιμάτος, Χρυσόστομος Μουράτογλου, Νίκος Καλαθάς, Οδυσσέας Τσάκαλος, Ροβένα Αλευρά, Κατερίνα Κυρμιζή.

Σ’ αυτό το δίσκο φαίνεται ξεκάθαρα αυτό που πιστεύω και υποστηρίζω ένθερμα, σχετικά με τις ερμηνείες των τραγουδοποιών. Κάποια από τα τραγούδια δηλαδή, που ο Νίκος Πορτοκάλογλου είχε πρωτοτραγουδήσει, με την εκφραστική, αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων φωνή του, σ' αυτό το δίσκο, αναδεικνύονται αλλιώς... Ακούγοντάς τα με φωνές όπως της Βιτάλη, της Τσαλιγοπούλου, της Πασπαλά ή του Χάρη Κατσιμίχα, αποκτούν άλλη διάσταση.

Υπάρχουν επίσης πολύ ενδιαφέροντα ντουέτα, ενώ ακούστηκαν ιδιαίτερα και θεωρώ πως αποτελούν κορυφαίες στιγμές του δίσκου τα «Ψέματα» με το Χάρη Κατσιμίχα, για το οποίο θυμάμαι τον Χάρη να δηλώνει σε συνέντευξη του, πως λόγω του μουσικού του δρόμου, είναι ένα καθαρά λαϊκό τραγούδι. Και ακόμη, το «Πότε θα σε βαρεθώ», με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, που αργότερα ενέταξε και στα προσωπικά της προγράμματα και το συμπεριέλαβε και στο cd «Στην εποχή του ονείρου». Ιδιαίτερη στιγμή και η ερμηνεία του «Να με προσέχεις» από το Διονύση Σαββόπουλο, για το οποίο ο Νίκος Πορτοκάλογλου έχει δηλώσει σε συνέντευξή του, πως ήρθαν έτσι τα πράγματα, που ένα από τα μουσικά του πρότυπα, όπως ο Σαββόπουλος, τραγούδησε σε δίσκο ένα από τα τραγούδια του, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα.

Αυτό που ξεχώρισε όμως περισσότερο και ακούγεται μέχρι σήμερα στα ραδιόφωνα, αλλά και στα πάσης φύσεως ζωντανά προγράμματα, είναι το ζεϊμπέκικο «Κλείσε τα μάτια σου», που είχε ήδη ακουστεί στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ακροπόλ» με τον Πορτοκάλογλου και τη συνοδεία της Μελίνας Κανά στις δεύτερες φωνές. Ένα από τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια που γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια.

Η δουλειά αυτή είναι αφιερωμένη από το Νίκο Πορτοκάλογλου στη μνήμη του πατέρα του. Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε lp και cd, ενώ πριν από λίγο καιρό επανακυκλοφόρησε σε lp και μάλιστα σε αρκετά «τσουχτερή» τιμή για την εποχή, που κυμαίνεται από τα 20 ως τα 22 euro. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates