Μάριος Τόκας & Κυριάκος Χαραλαμπίδης - «Αμμόχωστος βασιλεύουσα»

(VIDEO) Τραγουδούν: Μητροπάνος, Μητσιάς, Γλυκερία, Χατζηχριστοδούλου, Αλεξίου και ο Μάριος Τόκας.

Σαν σήμερα…


Στις 8 Ιουνίου 1954 γεννήθηκε ο Μάριος Τόκας. Έφυγε 54 χρόνια μετά, στις 27 Απριλίου 2008.

«Αμμόχωστος βασιλεύουσα»


Τον Δεκέμβρη του 2001 κυκλοφόρησε από τη Minos - Emi ένας κύκλος τραγουδιών αφιερωμένων στην Κύπρο σε μουσική του Μάριου Τόκα και ποίηση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, με τίτλο «Αμμόχωστος βασιλεύουσα». Τραγουδούν ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Μανώλης Μητσιάς, η Γλυκερία, η Μαρία Αλεξίου, ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου, ένα τραγούδι ερμηνεύει ο Μάριος Τόκας ενώ ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης απαγγέλει κάποια ποιήματά του. Αν δεν κάνω λάθος, εδώ καταγράφηκε και το μοναδικό δισκογραφικό ντουέτο του Δημήτρη Μητροπάνου με τον Μανώλη Μητσιά.
Cover Ammohostos

Τα τραγούδια του cd


1) Κορούλλα μου - Μάριος Τόκας
2) Χαίρετε, Αμμόχωστος – Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητροπάνος
3) «Η αρχή ενός ειδυλλίου» - Απαγγελία: Κυριάκος Χαραλαμπίδης
4) Ολάκερη πόλη – Δημήτρης Μητροπάνος
5) Μη μου πικραίνεσαι - Γλυκερία
6) «Αρχή Ινδίκτου» - Απαγγελία: Κυριάκος Χαραλαμπίδης
7) Ήθελα να 'μουνα – Μανώλης Μητσιάς
8) Μια πόλη σου ζητάμε – Μαρία Αλεξίου
9) Αυτό μου θύμισε τη μια μηλιά – Κώστας Χατζηχριστοδούλου
10) «Παιδί με μια φωτογραφία» - Δημήτρης Μητροπάνος, απαγγελία: Κυριάκος Χαραλαμπίδης
11) Δέσαν την πόλη - Γλυκερία
12) «Το μίζαρον» - Απαγγελία: Κυριάκος Χαραλαμπίδης
13) Το μίζαρον - Κώστας Χατζηχριστοδούλου
14) Μισή πόλη στη Λάρνακα - Μαρία Αλεξίου, Κώστας Χατζηχριστοδούλου
15) Αν ο λαός μας δεν μπορεί / Χαίρετε Αμμόχωστος - Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητροπάνος

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας έγιναν από τον μόνιμο συνεργάτη του Τόκα Γιώργο Παγιάτη. Φωνητικά έκαναν ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου, η Μαρία Αλεξίου και ο Κώστας Σκανδάλης και συμμετείχαν μέλη της χορωδίας «Φίλοι μοντέρνας μουσικής» υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Sierra, ενώ η επιμέλεια παραγωγής ήταν του Μάριου Τόκα.

Λίγα λόγια για το έργο


Πρόκειται για ένα δίσκο που πέρασε, σχεδόν, απαρατήρητος. Αν θυμάμαι καλά είχε αντιμετωπίσει κάποια διαδικαστικά προβλήματα, με δικαιώματα, εταιρείες κλπ, αποσύρθηκε και ξαναβγήκε. Φαίνεται καθαρά από την καλλιτεχνική ομάδα που συμμετέχει (τραγουδιστές, χορωδία, ορχήστρα με λαϊκά αλλά και κλασικά όργανα, όπως βιολιά, βιόλες κλπ) και κυρίως από το «ειδικό» θέμα των στίχων, πως πρόκειται για μια μεγαλόπνοη και συγχρόνως αντιεμπορική παραγωγή... Κι έχει αποδειχθεί τελικά, πως αυτές οι «ειδικές» δουλειές τις περισσότερες φορές δεν περνάνε εύκολα στο πλατύ κοινό. Σπανίως μάλιστα υποστηρίζονται τόσο από τους δημιουργούς, όσο και από τους ερμηνευτές σε συναυλίες και παραστάσεις.

Η σύμπραξη τόσων ονομάτων βέβαια είναι μεγάλο κίνητρο για την ακρόαση αυτού του έργου. Οι «ακριβές» μελωδίες του Τόκα δένουν απόλυτα με τη δραματική ποίηση του Χαραλαμπίδη, για τον οποίον ο συνθέτης σημειώνει:

«Το να διαβάζεις μουσικά τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη είναι δύσκολη υπόθεση. Κι όμως, νιώθω πως αυτή η προσπάθεια, μου χάρισε κάποιες απ' τις πιο ευτυχισμένες στιγμές στη μουσική μου πορεία. Κυριάκο, ευχαριστώ για την ποίησή σου».

Y.Γ: Το κείμενο αυτό πρωτοδημοσιεύθηκε, με μικρές τροποποιήσεις, στο Ogdoo.gr στις 11 Μαΐου 2012 και αποτελεί το τελευταίο μέρος μιας καταγραφής της συνεργασίας του Μάριου Τόκα με τον Δημήτρη Μητροπάνο.

Στο επίσημο κανάλι του Μάριου Τόκα στο youtube μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο δίσκο «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ιωάννου.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates