Μαίρη Λίντα – Άκου τ’ αηδόνια

(ΑΚΟΥΣΤΕ-14 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ) Μια ξεχωριστή συλλογή της σπουδαίας ερμηνεύτριας
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Σαν σήμερα…


Στις 9 Νοεμβρίου του 1935 γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας η Μαίρη Λίντα. Με αυτή την αφορμή διάλεξα να ακούσουμε σήμερα μια από τις πιο σημαντικές και αντιπροσωπευτικές συλλογές τραγουδιών με τη φωνή της, που κυκλοφόρησε πολλά χρόνια πριν…

«Άκου τ’ αηδόνια»


Τον Σεπτέμβρη του 1987, στα πλαίσια της σειράς «Ο μουσικός θησαυρός της Columbia» κυκλοφόρησε μια συλλογή με τίτλο «Άκου τ’ αηδόνια» - από το ομώνυμο τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα και του Χαράλαμπου Βασιλειάδη - με ηχογραφήσεις της Μαίρης Λίντα από την περίοδο 1960 – 1967.

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Χορεύει μια πεντάμορφη (Λιάνας Ρουσιάνου)
Από το 3ο Φεστιβάλ Τραγουδιού. Ορχήστρα Τάκη Αθηναίου. 1961

2) Σιγά, σιγά ξημέρωσε (Κώστα Καπνίση – Θάνου Σοφού) β’ φωνή: Μανώλης Χιώτης
Ελαφρά Ορχήστρα Μανώλη Χιώτη. 1960

3) Βάρκα στο γιαλό (Μίκη Θεοδωράκη) β’ φωνή: Μανώλης Χιώτης
Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη, μπουζούκι ο Μανώλης Χιώτης. 1963

4) Κάνε τον πόνο σου χαρά (Μάνου Χατζιδάκι – Νίκου Γκάτσου)
Ορχήστρα Μάνου Χατζιδάκι, μπουζούκι ο Γιώργος Ζαμπέτας. 1964

5) Άι γοργόνα καλομοίρα (Γιάννη Μαρκόπουλου – Κ.Χ. Μύρη)
Ηχογράφηση του 1962. Διευθύνει ο συνθέτης.

6) Παιδί βασανισμένο (Βαγγέλη Πιτσιλαδή – Γιάννη Κιούρκα)
Ορχήστρα Βαγγέλη Πιτσιλαδή. 1967

7) Κτύπα καρδούλα μου (Λιάνας Ρουσιάνου - Ελλης Αμπραβανέλ)
Ορχήστρα Τάκη Αθηναίου. Παίζουν ο Βύρων Κολάσης βιολί και ο Μανώλης Χιώτης μπουζούκι. 1961

8) Το καινούργιο τ' αγοράκι μου (Απόστολου Καλδάρα) β’ φωνή: Απόστολος Καλδάρας
Μπουζούκι ο Μανώλης Χιώτης. 1963

9) Η συνοικία μου (Βασίλη Τσιτσάνη) β’ φωνή: Μανώλης Χιώτης
Μπουζούκι ο Μανώλης Χιώτης. 1960

10) Σαν μια γλυκιά διπλοπενιά (Γιάννη Παπαιωάννου – Κώστα Μάνεση)
Β’ φωνή: Μανώλης Χιώτης. Μπουζούκι ο Γιάννης Παπαϊωάννου. 1961

11) Δυο άντρες και μια ρόδα (Γιώργου Μητσάκη)
Μπουζούκι παίζει ο συνθέτης. 1960

12) Παραπονάκια (Μανώλη Χιώτη)
Παίζει μπουζούκι ο συνθέτης. 1961

13) Γλυκιά μου μάνα (Θάνου Σοφού – Ζαχαρία Δελμούζου) β’ φωνή: Μανώλης Χιώτης
Μπουζούκι ο Μανώλης Χιώτης. 1963

14) Άκου τ' αηδόνια (Γιώργου Ζαμπέτα – Χαράλαμπου Βασιλειάδη)
Μπουζούκι παίζουν ο Γιώργος Ζαμπέτας και ο Κώστας Παπαδόπουλος. 1967

Υπεύθυνος παραγωγής ήταν ο Δημήτρης Ράνιος. Η σχεδίαση του εξωφύλλου έγινε από τον Αντώνη Γιαννακόπουλο.

Μαίρη Λίντα


Το σημείωμα στο οπισθόφυλλο του δίσκου, αν και σύντομο, είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό.

Πολλοί έχουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι η Μαίρη Λίντα είναι αποκλειστική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Μανώλη Χιώτη. Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι παράλληλα, η Λίντα ερμήνευσε σε δίσκους και τραγούδια πολλών άλλων συνθετών, παλιών αλλά και νεώτερων.

Υπήρξε πράγματι η ιδανική ερμηνεύτρια του Μανώλη Χιώτη και οι δυο τους αποτέλεσαν ένα περίφημο καλλιτεχνικό ζευγάρι για μια περίπου δεκαετία (1957-1967), όμως η Λίντα στην αρχή της καριέρας της, γύρω στα 1952, και πριν ακόμα γνωρίσει τον Χιώτη, είχε ηχογραφήσει δίσκους με συνθέσεις των Τσιτσάνη, Καπλάνη, Περιστέρη, Κλουβάτου κλπ.

Από το 1960 και ύστερα ερμήνευσε με τον δικό της έξοχο τρόπο πολλά τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και άλλων συνθετών που δεν προέρχονται από το χώρο του ρεμπέτικου, χωρίς φυσικά να πάψει να τραγουδά και συνθέσεις του Χιώτη, του Τσιτσάνη, του Μητσάκη, του Καλδάρα, του Παπαϊωάννου, του Ζαμπέτα.

Αυτές οι εναλλαγές ύφους και ρεπερτορίου οφείλονται κυρίως στην ευρύτητα της φωνητικής της γκάμας, ένα χαρακτηριστικό που συναντάται μόνο σε αληθινούς ερμηνευτές. Και η Μαίρη Λίντα σ’ αυτή την κατηγορία ανήκει.

Στην διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας της έχει πει δεκάδες τραγούδια, πολλά απ ’τα οποία έγιναν πολύ μεγάλα σουξέ και σήμερα είναι πια κλασικά. Στο δίσκο αυτό σας παρουσιάζουμε μια λιγότερο ίσως γνωστή πλευρά της εκπληκτικής αυτής τραγουδίστριας σε ερμηνείες που κρύβουν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις.

Οι λεπτομέρειες


Οι περισσότερες από τις ηχογραφήσεις αυτού του δίσκου, επανακυκλοφόρησαν σε αυτή τη συλλογή για πρώτη φορά μετά την αρχική κυκλοφορία τους στα 45άρια. Είναι χαρακτηριστικό πως η συνθετική πλευρά του Μανώλη Χιώτη εκπροσωπείται μόνο από ένα τραγούδι, αν και ο ίδιος είναι παρών σε πολλά περισσότερα είτε σαν οργανοπαίκτης, είτε κάνοντας τις δεύτερες φωνές. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως η πρώτη πλευρά περιλαμβάνει τραγούδια συνθετών από το «έντεχνο» και το «ελαφρό» τραγούδι, σε αντίθεση με τη δεύτερη, όπου η Μαίρη Λίντα τραγουδά τους κορυφαίους λαϊκούς δημιουργούς.

Το πρώτο τραγούδι, το «Χορεύει μια πεντάμορφη» είχε ακουστεί, σε διαφορετική εκτέλεση, στο Τρίτο Φεστιβάλ Τραγουδιού του Ε.Ι.Ρ. το 1961. Αυτή η εκτέλεση συμπεριλήφθηκε σε μια συλλογή 3 cd, με τίτλο «Τρία Φεστιβάλ Τραγουδιού του Ε.Ι.Ρ. 1959 – 1960 – 1961» που κυκλοφόρησε από την ΕΡΤ.

Για το τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου «Άι γοργόνα καλομοίρα» υπάρχει στο οπισθόφυλλο η ένδειξη «Ανέκδοτη ηχογράφηση», μάλλον λανθασμένα, αφού το τραγούδι είχε κυκλοφορήσει σε δίσκο 45 στροφών, με τίτλο «Άι γοργόνα», έχοντας στην άλλη πλευρά τη σύνθεση του Γιάννη Μαρκόπουλου «Το σπίτι μου» με την Μαίρη Λίντα. Τραγούδι που μέχρι σήμερα δεν έχει επανακυκλοφορήσει σε lp ή cd. Όπως δεν έχουν επανεκδοθεί πολλά ξεχωριστά τραγούδια του Μανώλη Χιώτη, όπως το «Είχα ένα τάλιρο», η «Σπηλιά» και αρκετά ακόμα, που παραμένουν – ανεξήγητα - κλεισμένα στις 45 στροφές…

Η Μαίρη Λίντα σήμερα…


H Mαίρη Λίντα συνεχίζει μέχρι σήμερα να εμφανίζεται επιλεκτικά, με διάθεση, φωνή και μπρίο που θυμίζουν έφηβο… Σε μια από αυτές τις εμφανίσεις, στις 25 Ιουνίου 2014, πραγματοποίησε μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο θέατρο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, η οποία ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε σε διπλό cd.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!