Ξαρχάκος & Μαυρουδής: Οι άγνωστες «παράλληλες ιστορίες» τους

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Οι «συγγένειες» ανάμεσα σε δυο μελωδίες του Σταύρου Ξαρχάκου και του Νότη Μαυρουδή, με στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Μάνου Χατζιδάκι.

«Το μεγάλο μας τσίρκο»


Στις 22 Ιουνίου του 1973 ανέβηκε στο θέατρο «Αθήναιον» «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία του Κώστα Καζάκου, μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου, σκηνικά του Ευγένιου Σπαθάρη, με πρωταγωνιστές την Τζένη Καρέζη, τον Κώστα Καζάκο, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, τον Χρήστο Καλαβρούζο, τον Σπύρο Κωνσταντόπουλο και τον Τίμο Περλέγκα. Τα τραγούδια του Ξαρχάκου με τους στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ερμήνευε ζωντανά ο Νίκος Ξυλούρης.

Στην πρώτη παρουσίαση του έργου, οι παραστάσεις διακόπηκαν βίαια από το χουντικό καθεστώς τον Οκτώβριο του’73, λίγο πριν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Το έργο ανέβηκε και πάλι τον Αύγουστο του 1974, με την προσθήκη στο φινάλε του τραγουδιού «Το προσκύνημα», που αφιερώθηκε στους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Την παράσταση τότε παρακολούθησαν συνολικά σε Αθήνα και επαρχία περισσότεροι από 400.000 θεατές.

Το 1974 κυκλοφόρησε από την Columbia ο διπλός δίσκος με τα τραγούδια και κάποια από τα θεατρικά μέρη της παράστασης. Την έκδοση συνόδευε ένας μικρός δίσκος 45 στροφών με το «Προσκύνημα» με τον Νίκο Δημητράτο και το τραγούδι «Ο άσωτος» με την Τζένη Καρέζη. Και στα δυο τραγούδια συνόδευε χορωδία που αποτελούσαν τα μέλη του θιάσου. H ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Σταύρου Ξαρχάκου. Η ηχογράφηση έγινε στο studio Polysound από τον Γιάννη Σμυρναίο…
ksax1
Ανάμεσα στα κομμάτια του δίσκου ήταν και «Το τραγούδι της γκιλοτίνας» με τον Σπύρο Κωνσταντόπουλο, τον Τίμο Περλέγκα, τον Νίκο Ξυλούρη και τη χορωδία του θιάσου…

Το «Ποτάμι» του Χατζιδάκι με την Μούσχουρη


Είκοσι χρόνια μετά, το 1994, κυκλοφόρησε από την Polygram ο δίσκος της συνεργασίας του Σταύρου Ξαρχάκου με τη Νάνα Μούσχουρη με τίτλο «Αγάπη ειν’ η ζωή», με έξι τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου, ένα της Αγαθής Δημητρούκα καθώς και τρία μελοποιημένα ποιήματα του Μάνου Χατζιδάκι. Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας έγιναν από τον Σταύρο Ξαρχάκο. Η ηχογράφηση έγινε και εδώ, όπως και στο «Τσίρκο», από τον Γιάννη Σμυρναίο.
ksax2
Ένα από τα ποιήματα του Μάνου Χατζιδάκι που μελοποίησε ο Ξαρχάκος ήταν «Το ποτάμι», για το οποίο χρησιμοποίησε την ίδια μελωδία με «Το τραγούδι της γκιλοτίνας» από «Το μεγάλο μας τσίρκο»….

Και το «Ποτάμι» του Νότη Μαυρουδή


Δεν ήταν όμως αυτή η πρώτη φορά που μελοποιήθηκε το «Ποτάμι»…

Το 1977 είχε κυκλοφορήσει από τη Lyra ένας δίσκος με δέκα μελοποιημένα ποιήματα του Μάνου Χατζιδάκι (από τη συλλογή «Μυθολογία» του 1966) από τον Νότη Μαυρουδή. Τίτλος του δίσκου «Παιδί της γης» και ερμηνευτές η Αρλέτα και ο Ηλίας Λιούγκος. Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας ήταν του Νότη Μαυρουδή. Η ηχογράφηση έγινε στα studio της Columbia από τον Στέλιο Γιαννακόπουλο.
ksax3
Ανάμεσα στα ποιήματα του Μάνου Χατζιδάκι που μελοποίησε ο Νότης Μαυρουδής ήταν και το «Ποτάμι». Το κομμάτι ερμήνευσε στο δίσκο ο Ηλίας Λιούγκος…

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates