«Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα» του Στέλιου Βαμβακάρη

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ) Ένας άγνωστος ορχηστρικός δίσκος του

Σαν σήμερα…


Στις 2 Μαρτίου 1947 γεννήθηκε στην Παλιά Κοκκινιά του Πειραιά ο Στέλιος Βαμβακάρης. To 1963, σε ηλικία 16 ετών, μπήκε στη δισκογραφία, υπογράφοντας δυο τραγούδια που κυκλοφόρησαν με τη φωνή του Μάρκου Βαμβακάρη σε ένα δίσκο 45 στροφών. Ήταν η περίφημη «Άτακτη» και «Τα όμορφα τα γαλανά σου μάτια».

«Welcome to Greece»


Μετά από τις συνεργασίες του στα χρόνια του ’70 με ερμηνευτές όπως η Καίτη Γκρέυ, ο Βαγγέλης Περπινιάδης, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας και άλλοι, το 1980 ο Στέλιος Βαμβακάρης παρουσίασε έναν ολόκληρο οργανικό δίσκο, που κυκλοφόρησε από τη Minos με τo label της Margophone και αποτέλεσε το 12ο δίσκο της σειράς «Welcome to Greece», που νομίζω πως ήταν κι ο τελευταίος αυτής της σειράς βινυλίων με «τουριστικό» χαρακτήρα. Εκτός από τον Στέλιο Βαμβακάρη που έπαιξε μπουζούκι, δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τα ονόματα των άλλων μουσικών που συμμετείχαν.
01.Steliosvamvakaris cover

Τα κομμάτια του δίσκου


1) Στο κάστρο του Μυστρά (Συρτάκι)
2) Χορός της πεταλούδας (Καρσιλαμάς)
3) Σ’ έβλεπα στα κύματα (Νησιώτικο)
4) Ντουζένι (Ζεϊμπέκικο)
5) Το συρτάκι της ταβέρνας (Συρτάκι)
6) Περπατώντας τη νύχτα (Ζεϊμπέκικο)
7) Χαρούμενο πρωινό (Νησιώτικο)
8) Φαληράκι (Συρτάκι)
9) Χασαποσέρβικο (Χασαποσέρβικος)
10) Συριανό ζεϊμπέκικο (Ζεϊμπέκικο)
11) Το φιλί δεν το πουλάνε (Καμηλιέρικο ζεϊμπέκικο)
12) Καλοκαιρινά μεράκια (Συρτάκι)
02.Stelios Vamvakarisback

Λίγα λόγια για το δίσκο


Τα περισσότερα από τα κομμάτια του δίσκου είναι καινούργια ορχηστρικά, που δεν αποτελούν επανεκτελέσεις προγενέστερων τραγουδιών. Εξαίρεση αποτελεί το «Το φιλί δεν το πουλάνε» που είχε τραγουδήσει ο Νίκος Ξυλούρης στα «Ερωτικά» το 1977, ενώ πάνω σε τέσσερις από τις μελωδίες του Στέλιου Βαμβακάρη έβαλε στίχους ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και τα τραγούδια, που ηχογραφήθηκαν από την Βίκυ Μοσχολιού, συμπεριλήφθηκαν στο δίσκο που κυκλοφόρησε με τίτλο το όνομά της τον Δεκέμβρη του 1980 από την Philips, με επτά τραγούδια του Στέλιου Βαμβακάρη, τέσσερα του Νίκου Λαβράνου κι ένα του Χρήστου Νικολόπουλου, όλα σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. «Ο χορός της πεταλούδας» στην εκδοχή της Μοσχολιού έγινε το τραγούδι «Η σούστα», το «Ντουζένι» έγινε το «Άντρα μου» (με πιο γρήγορο ρυθμό), το «Φαληράκι» έγινε «Που να βρω αγάπη» και το «Περπατώντας τη νύχτα» μετατράπηκε σε ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του δίσκου της Μοσχολιού με τίτλο «Του ξενιτεμένου η μάνα».

Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει επανεκδοθεί σε cd.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates