Η Βίκυ Λέανδρος σε «Τραγούδι αλλιώτικο» του Μίκη Θεοδωράκη

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Τραγούδια από διάφορες περιόδους του έργου του Μίκη Θεοδωράκη.

Σαν σήμερα…


Η Βίκυ Λέανδρος γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1949 στην Κέρκυρα. Μετακόμισε στη Γερμανία με τους γονείς της το 1959. Έκανε μαθήματα κιθάρας, φωνητικής, μπαλέτου, χορού και κίνησης από πολύ μικρή ηλικία. Άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι το 1965, όταν και ηχογραφήθηκε το πρώτο της τραγούδι στη Γερμανία. Έγινε ευρύτερα γνωστή δύο χρόνια αργότερα με το L' Amour Est Bleu, με το οποίο συμμετείχε στο Φεστιβάλ της Eurovision. Το 1972 συμμετείχε στο διαγωνισμό για δεύτερη φορά και κέρδισε το πρώτο βραβείο με το τραγούδι Après Toi, το οποίο πώλησε 6 εκατομμύρια singles παγκοσμίως. Ακολούθησαν δεκάδες δίσκοι στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά, ιαπωνικά, ιταλικά, ισπανικά και ελληνικά.
VICKY LEANDROS MIKHS THEODORAKHS2

Η Βίκυ Λέανδρος σε «Τραγούδι αλλιώτικο» του Μίκη Θεοδωράκη


Τον Δεκέμβρη του 2003 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Τραγούδι αλλιώτικο», με τραγούδια από διάφορες περιόδους του έργου του Μίκη Θεοδωράκη. Από την εποχή του ’60, του «Επιτάφιου», των «Λιποτακτών» και της «Πολιτείας», μέχρι τα νεότερα χρόνια και τους δίσκους «Ραντάρ» (1981), «Χαιρετισμοί» (1982) και «Φαίδρα - Τραγούδια αγάπης» (1985).

Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τους John Groves και Jan-Peter Pfug, οι ηχογραφήσεις στο ηχογραφικό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής και στα Grovers Studios του Αμβούργου, ενώ συμμετείχε και η Καμεράτα - Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία, με απόδοση των στίχων στα γερμανικά, ενώ παράλληλα, σχεδόν, βγήκε και η αγγλική έκδοση για τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.
vicky leandros mikis theodorakis tragoudi alliotiko

Ο Μίκης Θεοδωράκης σημειώνει:


«Κάθε φορά που κυκλοφορεί ένας δίσκος μου με κάποιον άλλο -εκτός από μένα- ενορχηστρωτή-διασκευαστή, οι φανατικοί φίλοι της μουσικής μου διαμαρτύρονται, γιατί δεν θέλουν να υπάρχει καμιά καινούργια εκδοχή του έργου μου εκτός από την αυθεντική.

Δεν ξέρω τι θα σκεφτούν και τώρα για το CD της Βίκυς Λέανδρος και πώς θα το υποδεχτούν, όμως εμένα μου αρέσουν αυτές οι καινούργιες ερμηνείες - διασκευές, γιατί πιστεύω ότι όταν είναι τόσο όμορφες και σπουδαίες, όπως αυτές με τη Βίκυ Λέανδρος, τότε το έργο μου όχι μόνο δε χάνει αλλά και εμπλουτίζεται με νέα χρώματα, ρυθμούς και λάμψη.

Στα τραγούδια ΣΑΝ ΚΑΦΕΝΕΙΟ και ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ προσθέτει μια ξεχωριστή γοητεία που εμένα προσωπικά με συναρπάζει. Για τα τραγούδια αυτά θα έλεγα ότι, συγκαταλέγω τη Βίκυ ανάμεσα στους 2-3 σπουδαιότερους ερμηνευτές μέσα σε όλο μου το έργο. Είναι συναρπαστική. Είναι συγκλονιστική. Μακάρι και ο κόσμος να νοιώσει για τις ερμηνείες αυτές το ίδιο που νοιώθω κι εγώ.

Με δυο λόγια, βρίσκω εξαίρετες τις διασκευές, με φαντασία, μουσικότητα και σύγχρονο ήχο. Όπως βρίσκω και την ερμηνεία της Βίκυς Λέανδρος σε όλα μου τα τραγούδια υψηλού επιπέδου, με κυρίαρχο στοιχείο τη μοναδικότητα της εξαίσιας φωνής της».

Μίκης Θεοδωράκης, Αθήνα 14 Οκτωβρίου 2003

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates