Η Σοφία Βέμπο στα τραγούδια του ‘40

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Η τραγουδίστρια της Νίκης στα τραγούδια της εποποιίας του ’40
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Είναι βέβαιο, πως το να γράφεις στις 28 Οκτωβρίου για τη Σοφία Βέμπο, κάθε άλλο παρά πρωτοτυπία αποτελεί… Παρόλα αυτά κι επειδή μια επανάληψη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, νομίζω πως είναι καλό να επαναφέρονται κάποια σημαντικά κομμάτια της μουσικής μας ιστορίας στην επιφάνεια, ακόμα κι αν αυτό γίνεται με αφορμή τις εθνικές επετείους…

Η Σοφία Βέμπο στα τραγούδια του ‘40


Το 1974 κυκλοφόρησε από την Columbia μια συλλογή με τίτλο «Η Σοφία Βέμπο στα τραγούδια του ’40». Ήταν η πρώτη φορά που συγκεντρώθηκε σε ένα δίσκο ένα μέρος αυτού του υλικού. Στο οπισθόφυλλο η Σοφία Βέμπο σημείωνε τα εξής:

Αγαπημένοι φίλοι των τραγουδιών μου

Τα δώδεκα τραγούδια του πολεμικού μου δίσκου, δεν είναι δώδεκα κοινά, καθημερινά τραγούδια. Είναι δώδεκα κραυγές λευτεριάς, δώδεκα σπίθες περηφάνιας!...
Δεν τραγουδάω εγώ σ’ αυτό το δίσκο. Τραγουδάει η ψυχή της Πατρίδας, η ψυχή της ράτσας, η ψυχή του αδούλωτου λαού μας…
Είναι τραγούδια που η δόξα, τους έχει βάλει μουσική σε στίχους που τους έχει γράψει, η λεβεντιά η Ελληνική.
Κανένας μου δίσκος δεν μ’ έκανε τόσο περήφανη όσο ετούτος!...
Μ’ αυτό μου το δίσκο, θαρρώ πως αφήνω στις καινούργιες γενιές μια κληρονομιά Ελληνικού θάρρους, Ελληνικής λεβεντιάς και Ελληνικής… αποκοτιάς.
Ευχαριστώ και την «Κολούμπια» και τον Τραϊφόρο γι’ αυτή την τόσο γόνιμη και τόσο Ελληνική έμπνευσή τους.

Με αγάπη
Σοφία Βέμπο

Υ.Γ.: Έξω από αστεία, πιστεύω πως είναι ότι πρέπει και τα λέει όλα, αυτό το ιστορικό κείμενο με το οποίο θα ασχοληθούν οι ιστοριοδίφες του μέλλοντος.

Γεια χαρά
SOFIA BEMPO 2

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Στης Αλβανίας τα βουνά (πρόζα)
Η Σοφία Βέμπο αφηγείται κείμενο του Μίμη Τραϊφόρου, με μουσική υπόκρουση το «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά (σε μουσική του Μιχάλη Σουγιούλ). Ηχογράφηση το 1974 για τις ανάγκες της παρούσας συλλογής.

2) Μας χωρίζει ο πόλεμος (Μιχάλης Σουγιούλ – Κώστας Κοφινιώτης)
Πρωτοακούστηκε σε πολεμική επιθεώρηση της εποχής στο θέατρο Μοντιάλ. Ηχογράφηση του 1941.

3) Στον πόλεμο βγαιν’ο Ιταλός (Παραδοσιακό. Διασκευή: Σοφία Βέμπο, Απόστολος Μουσχούτης, Γιώργος Θίσβιος). Παρωδία του τραγουδιού «Στ’ Λάρ’σα βγαιν’ο αυγερινός».

4) Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του (Θεόφραστος Σακελλαρίδης – Γιώργος Θίσβιος)
Παρωδία του προπολεμικού σουξέ «Πλέκει η Βάσω το προικιό της». (Τα 3 & 4 πρωτοακούστηκαν στην επιθεώρηση «Bella Grecia» στο θέατρο «Μοντιάλ» το 1940. Ηχογράφηση του 1940 με την ορχήστρα του Μιχάλη Σουγιούλ).

5) Το τραγούδι της λευτεριάς (Μενέλαος Θεοφανίδης – Γιώργος Ασημακόπουλος – Βασίλης Σπυρόπουλος – Παναγιώτης Παπαδούκας)
Ακούστηκε αμέσως μετά τον πόλεμο του 40 στην ιστορική ηθογραφία: «Πρίγκηψ Μουρούζης» στο θέατρο «Κεντρικόν» το 1946. Ηχογράφηση του 1947.

6) Παιδιά της Ελλάδος παιδιά (Μιχάλης Σουγιούλ – Μίμης Τραϊφόρος)
Παρωδία του τραγουδιού «Ζεχρά» με επίκαιρους στίχους στο ξεκίνημα του πολέμου. Ακούστηκε στην επιθεώρηση «Πολεμική Αθήνα» στο θέατρο «Μοντιάλ» το 1940. Ηχογράφηση: Νοέμβριος 1940 με την ορχήστρα του Μιχάλη Σουγιούλ.

7) Πω πω τι έπαθε ο Μουσολίνι (Πολ Μενεστρέλ)
Παρωδία της εποχής. Ηχογράφηση του 1941.

8) Τα παιδιά μας που τ’ αρπάξαν (Μιχάλης Σουγιούλ – Μίμης Τραϊφόρος)

9) Το τραγούδι του Μωριά (Θεόφραστος Σακελλαρίδης – Μίμης Τραϊφόρος)
Ηχογράφηση του 1947.

10) Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου (Μιχάλης Σουγιούλ – Μίμης Τραϊφόρος)
Ακούστηκε στη μεταπολεμική επιθεώρηση των Τραϊφόρου, Βασιλειάδη, Ραπίτη «Ελλάδα μου κουράγιο» στο θέατρο «Κεντρικόν», τον Ιανουάριο του 1947. Ηχογράφηση το 1947 με την ορχήστρα του Μιχάλη Σουγιούλ. Το τραγούδι με διαφορές στο στίχο ηχογραφήθηκε εκ νέου 2 χρόνια αργότερα.

11) Αγγλοελληνική συμμαχία (Paul Wallace, ελληνικοί στίχοι: Πολ Μενεστρέλ)
Παρωδία της εποχής. Ηχογράφηση του 1941.

12) Όχι καινούργιο πόλεμο (Ζακ Ιακωβίδης – Μίμης Τραϊφόρος)
Πρόκειται για το τελευταίο τραγούδι που ηχογράφησε η Σοφία Βέμπο (την παρλάτα «Σαράντα χρόνια» την ηχογράφησε 2 χρόνια μετά) το 1974 με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της παρούσας συλλογής.
SOFIA BEMPO 3
Η μακέτα του εξωφύλλου έγινε από τον Δημήτρη Αρβανίτη, η επιμέλεια ήταν του Τάσου Φαληρέα και η παραγωγή του Διονύση Μηλιόπουλου. Πολλά χρόνια αργότερα, με την επιβολή του ψηφιακού ήχου, ο δίσκος κυκλοφόρησε και σε cd. Εκεί προστέθηκε το «Έκτακτο ανακοινωθέν», το πρώτο ανακοινωθέν δηλαδή του Γενικού Ελληνικού Στρατηγείου που εκφωνήθηκε από τον Κώστα Σταυρόπουλο στις 28 Οκτωβρίου του 1940, στις 10 το πρωί. Και ακόμη, μια συνέντευξη της Σοφίας Βέμπο και τρία τραγούδια.

1) Μαριώ μου (Θεόδωρος Παπαδόπουλος – Μ.Λαουτάρης - Σπ.Χαρίτος) Ηχογράφηση του 1941

2) Δύο αγάπες (στην καρδιά μου σ’έχω κλείσει) (Μιχάλης Σουγιούλ – Κώστας Κοφινιώτης) Πρωτοακούστηκε σε πολεμική επιθεώρηση της εποχής στο θέατρο «Μοντιάλ». Ηχογράφηση του 1941.

3) Χωριάτα (Θεόφραστος Σακελλαρίδης – Γιώργος Φτέρης). Τραγούδι σύμβολο της κατοχής, γραμμένο το 1941. Πρωτοακούστηκε σε εκδήλωση του «Φανού των συντακτών». Ηχογράφηση τον Δεκέμβρη του 1940 με την ορχήστρα του Μιχάλη Σουγιούλ.

«Σοφία Βέμπο, Η φωνή της Ελλάδας»


Το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε μετά την κήρυξη του πολέμου και γνώρισε τεράστια επιτυχία, ήταν το «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά». Ήταν μια «παραγγελιά» της Σοφίας Βέμπο προς τον Μίμη Τραϊφόρο, από τον οποίο ζήτησε να γράψει στίχους πάνω στη μελωδία της «Ζεχρά» του Μιχάλη Σουγιούλ, που της άρεσε πολύ. Ακολούθησαν τα υπόλοιπα τραγούδια, καθώς και επισκέψεις της στα νοσοκομεία και τους στρατώνες. Με την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς η Σοφία Βέμπο συνελήφθη, της αφαιρέθηκε η άδεια εργασίας και της απαγορεύθηκαν οι δημόσιες εμφανίσεις. Αυτό είχε σαν συνέπεια να φύγει για τη Μέση Ανατολή με την οικογένειά της. Λίγο μετά ακολούθησε και ο Μίμης Τραϊφόρος… Ιεροσόλυμα, Βηρυτός, Αίγυπτος, Αλεξάνδρεια, παραστάσεις σε θέατρα, αλλά και στο κατάστρωμα του θωρηκτού «Αβέρωφ» τον Μάρτη του 1943 και του αντιτορπιλικού «Κουντουριώτης» ένα μήνα μετά. Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Φλεβάρη του 1946.

Αρκετά από τα «τραγούδια του ‘40» συμπεριλήφθηκαν τα κατοπινά χρόνια σε συλλογές της Σοφίας Βέμπο. Όλα τα τραγούδια και τα ηχητικά ντοκουμέντα, πλην του «Τα παιδιά μας που τ’ αρπάξαν», μαζί με έξι ακόμα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν το 1940, συγκεντρώθηκαν το 2006 και αποτέλεσαν το υλικό του δεύτερου cd της συλλογής «Σοφία Βέμπο, Η φωνή της Ελλάδας / ηχογραφήσεις 1934-1976» που κυκλοφόρησε από τη Μinos – Emi, σε επιμέλεια του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη και του Πέτρου Παράσχη και με τη συνεργασία του Σιδερή Πρίντεζη, του Γιώργου Τσάμπρα και του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη. Από το ένθετο αυτής  της συλλογής αντλήσαμε τις αναλυτικές πληροφορίες που συνοδεύουν τη λίστα με τα παραπάνω τραγούδια, αλλά και τα στοιχεία που σχετίζονται με τη διαδρομή της Σοφίας Βέμπο στα χρόνια της κατοχής.

Ολόκληρο το δεύτερο cd της συλλογής μπορείτε να το ακούσετε στο video που ακολουθεί.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!