Η πρώτη εμφάνιση του Μανώλη Πάππου με τραγούδια του Μουφλουζέλη

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ) Με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τον Θοδωρή Παπαδόπουλο και τον Μουφλουζέλη, η 1η εμφάνιση στη δισκογραφία του σπουδαίου δεξιοτέχνη.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Εδώ ειμ’ εγώ»


Ήταν Απρίλης του 1986, όταν κυκλοφόρησε από την Lyra ο τελευταίος δίσκος με τραγούδια σε μουσική και στίχους του Γιώργου Μουφλουζέλη, με τίτλο «Εδώ ειμ’ εγώ», με κύριο ερμηνευτή τον Θοδωρή Παπαδόπουλο και τις συμμετοχές της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του ίδιου του Γιώργου Μουφλουζέλη.

Με αυτά τα τραγούδια ξεκίνησε τη δισκογραφική του πορεία ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες των τελευταίων 30 χρόνων, ο Μανώλης Πάππος, ο οποίος, εκτός από μπουζούκι, έπαιξε στην ηχογράφηση μαντολίνο, κιθάρα και κοντραμπάσο!
fotogrpap1

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Εδώ ειμ’ εγώ - Τραγουδούν ο Θοδωρής Παπαδόπουλος με τον Γιώργο Μουφλουζέλη
2) Τα τραγούδια είναι χίλια
3) Τζιριτζάκια - β’ φωνή: Μανώλης Μεξαντωνάκης
4) Πρώτος δήμαρχος - Τραγουδούν ο Γιώργος Μουφλουζέλης και χορωδία
5) Οι γνώσεις
6) Κρατώντας
7) Μακάρι όλος ο ντουνιάς
8) Πληροφορίες - Τραγουδά η Ελευθερία Αρβανιτάκη
9) Θα πάρω δυο μπουζούκια
10) Η Γη - Τραγουδούν: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Θοδωρής Παπαδόπουλος, Άγγελος Σφακιανάκης
11) Το βραβείο - β’ φωνή: Μανώλης Μεξαντωνάκης
12) Ο πεισματάρης
13) Η λάμπα πετρελαίου - Τραγουδά ο Γιώργος Μουφλουζέλης
fotogrpap2

Έπαιξαν οι μουσικοί


Η επιμέλεια της ορχήστρας ήταν του Θόδωρου Παπαδόπουλου. Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Μουφλουζέλης (τζουρά, μπαγλαμά), Θόδωρος Παπαδόπουλος (μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά), Μανώλης Πάππος (μπουζούκι, μαντολίνο, κιθάρα, κοντραμπάσο), Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι), Σπύρος Γκούμας (κιθάρες), Ανδρέας Τσεκούρας (ακορντεόν, πιάνο, ξυλόφωνο), Γιάννης Αγαπητός (κοντραμπάσο), Μάκης Γιαπράκας (μπάσο, κρουστά), Γιάννης Χατζής (ντραμς, κρουστά), Άγγελος Σφακιανάκης (μπαγλαμά, κρουστά), Barbara Sauter (βιόλα, βιολί), Θανάσης Μπίκος (φυσαρμόνικα). Την χορωδία αποτέλεσαν οι Γιάννης Σακελλαρίου, Μανώλης Μεξαντωνάκης, Ανδρέας Τσεκούρας, Θοδωρής Παπαδόπουλος, Άγγελος Σφακιανάκης και Σπύρος Γκούμας. Η ηχογράφηση έγινε στο studio 111 από τον Παύλο Σαπουτζή και η παραγωγή από τον Άγγελο Σφακιανάκη. Οι φωτογραφίες του εξωφύλλου ήταν του Κώστα Γουδή και της ηχογράφησης της Ανθούλας Αθανασιάδου.
fotogrpap3

Λίγα λόγια για το δίσκο


Ο Γιώργος Μουφλουζέλης αποτελεί μια από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού… Μετά από 50 περίπου τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών στα χρόνια του ‘60, με γνωστότερο όλων το «Εγώ, δεν έχω βγάλει το σχολείο» και πέντε ολόκληρους δίσκους με νέα τραγούδια και διασκευές σε παλιά «αδέσποτα» παραδοσιακά και ρεμπέτικα, που ερμήνευσε ο ίδιος στη δεκαετία του ‘70, πέντε χρόνια πριν φύγει από τη ζωή, ο Μουφλουζέλης παρουσίασε τα τελευταία του τραγούδια. «Χρησιμοποίησε» μάλιστα ένα κλιμάκιο της Οπισθοδρομικής Κομπανίας (Παπαδόπουλος, Σφακιανάκης, Τσεκούρας, Μεξαντωνάκης, Σακελλαρίου και η Ελευθερία που μόλις είχε αυτονομηθεί) και μια σειρά από νέους, τότε, μουσικούς, που στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε αυτούς που όλοι γνωρίζουμε. Ανάμεσά τους, όπως έγραψα και στην εισαγωγή, και ο Μανώλης Πάππος, στην πρώτη του παρουσία στη δισκογραφία…

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μανώλης Πάππος έγραψε όλα τα κομμάτια σε μια μόνο μέρα, αφού την επόμενη έπρεπε να παρουσιαστεί στο... στρατό! Το στούντιο μάλιστα είχε κλειστεί για δυο μέρες. Κι αφού ο Πάππος έγραψε τέσσερα τραγούδια, πληροφορήθηκε πως η ηχογράφηση θα συνεχιζόταν την επόμενη μέρα... Για να δώσει την «αφοπλιστική» απάντηση: «Αύριο δεν μπορώ». «Γιατί δεν μπορείς;» «Φεύγω φαντάρος»!!! Κι έτσι, η ηχογράφηση συνεχίστηκε την ίδια μέρα...

Αν και δεν γνωρίζω την ιστορία των τραγουδιών, φαντάζομαι, ακούγοντας τους στίχους, πως αρκετά από αυτά, όπως για παράδειγμα το «Κρατώντας», είναι αυτοβιογραφικά… Το κλίμα και οι συνήθειες της εποχής βέβαια, μάλλον «εχθρικά» ήταν απέναντι σε τέτοιες παραγωγές. Γι’ αυτό και ο δίσκος δεν ακούστηκε ιδιαίτερα… Όπως θα διαπιστώσετε όμως, ακούγοντας όλα τα τραγούδια στο video που βρίσκεται στο τέλος του κειμένου, ακόμα κι αν γράφτηκαν τριάντα και περισσότερα χρόνια πριν, κάθε άλλο παρά «εκτός εποχής» θεωρούνται…

Στα χρόνια του ’90 ο δίσκος επανεκδόθηκε και σε cd.

Υ.Γ: Την ιδέα για αυτή την καταγραφή μου την έδωσε ο φίλος Θανάσης Ρότσκος, λίγο μετά τη δημοσίευση του άρθρου «Όταν ο Μάριος Τόκας συνεργάστηκε με τον Γιώργο Μουφλουζέλη».

Τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως, όπως και τον φίλο μπουζουξή Αρίστο Βαμβακούση από την Σύρο, καθώς και τον Άγγελο Σφακιανάκη για τις πληροφορίες τους.
fotogrpap4

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!