Γιώργος Κατσαρός & Πυθαγόρας - «Μικρές ώρες»

(ΑΚΟΥΣΕ 3 ΣΠΑΝΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ) Θα μπορούσαν (και θα έπρεπε ίσως) να γραφτούν πολλές σελίδες για το «φαινόμενο Πυθαγόρας». Για ένα στιχουργό στον οποίο χρωστάμε πολλά...

Απλά λαϊκά τραγούδια, έντεχνα, ελαφρά, σουξέ και μη, αλλά και ολοκληρωμένα έργα όπως η «Μικρά Ασία» σε μουσική του Απόστολου Καλδάρα, η «Αλβανία» του Γιώργου Κατσαρού και άλλα.


Ο Πυθαγόρας Παπασταματίου γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 12 Απριλίου του 1930 και πέθανε στην Αθήνα στις 12 Νοεμβρίου του 1979. Ανάμεσα στις δεκάδες συνεργασίες του με τους Έλληνες συνθέτες, ασφαλώς ξεχωρίζει αυτή με τον Γιώργο Κατσαρό, η οποία εκτός από πολλά σκόρπια 45άρια και τραγούδια- συμμετοχές σε δίσκους τραγουδιστών, άφησε και δώδεκα, αν έχω μετρήσει καλά, ολοκληρωμένους δίσκους.


Ένας από αυτούς - και τους πιο δυσεύρετους παράλληλα - είναι οι «Μικρές ώρες» που κυκλοφόρησε από την Columbia το 1972, με τραγουδιστές τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Σταμάτη Κόκοτα και τη νεαρότατη Αφροδίτη Μάνου, σε μια από τις 2-3 πρώτες εμφανίσεις της. Αν δεν απατώμαι δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ σε cd, αν και κάποια από τα τραγούδια με τον Μπιθικώτση, έχουν σκορπίσει κατά καιρούς σε συλλογές του τραγουδιστή. Κάποια τραγούδια είχαν εκδοθεί τότε και σε 45άρια.Τα τραγούδια του:
1) Έσβησε το κερί Μαρία – Γρηγόρης Μπιθικώτσης
2) Θυμήσου και μένα – Σταμάτης Κόκοτας
3) Δεκανέα-δεκανέα - Γρηγόρης Μπιθικώτσης
4) Γιατί ανοίξαμε πανιά – Αφροδίτη Μάνου
5) Τα ναυάγια της ζωής - Γρηγόρης Μπιθικώτσης
6) Το συμφέρον σου –Σταμάτης Κόκοτας
7) Μακρυγιάννης-Παλαμάς – Γρηγόρης Μπιθικώτσης
8) Πότε θα φανεί – Γρηγόρης Μπιθικώτσης / χορωδία
9) Την ξέχασα – Σταμάτης Κόκοτας
10) Τα μάθατε τα νέα – Γρηγόρης Μπιθικώτσης / Βούλα Γκίκα
11) Τελευταία ζωή – Σταμάτης Κόκοτας
12) Καρδιά μου Ανέστη – Αφροδίτη Μάνου


Είναι χαρακτηριστικό πως την ίδια εποχή, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, Κατσαρός και Πυθαγόρας, μαζί και χωριστά, γράφουν και για τις τρεις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες. «Μικρά Ασία» στη Minos, «Μικρές ώρες» στην Columbia, «Αλβανία» στη Philips κλπ.


Ο δίσκος αυτός αποτελεί και μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις στην, μετά το 1970, δισκογραφία του Μπιθικώτση, στην οποία ο τραγουδιστής ερμηνεύει στίχους άλλου στιχουργού, εκτός του Κώστα Βίρβου, με τον οποίον εκείνη την εποχή συνεργάζεται κατά κόρον.


Και δεν ξέρω αν η δουλειά αυτή ήρθε για να φέρει τα πάνω-κάτω στην ελληνική δισκογραφία, σίγουρα όμως περιέχει κάποιες στιγμές που αξίζουν ακρόασης, όπως το στακάτο ζεϊμπέκικο «Τα ναυάγια της ζωής», το «θαλασσινό» «Πότε θα φανεί», το «Γιατί ανοίξαμε πανιά» και κάποια ακόμα. Μεγαλύτερη επιτυχία βεβαίως το «Έσβησε το κερί Μαρία». Ερωτικά, κυρίως τραγούδια, με εξαιρέσεις όπως τα «Ναυάγια της ζωής», «Μακρυγιάννης Παλαμάς», «Δεκανέα δεκανέα», «Πότε θα φανεί», που αν και δεν κατάφεραν να πλησιάσουν σε αποδοχή, τις μεγάλες επιτυχίες του διδύμου Κατσαρός-Πυθαγόρας, όπως τα «Κάθε λιμάνι και καημός» ή τα τραγούδια με τον Γιάννη Καλατζή («Επιπόλαιος», «Κυρά Γιώργαινα», «Ο Σταμούλης ο λοχίας»), ακούγονται, ακόμα και σήμερα, πολύ πιο ευχάριστα από διάφορα «επιτυχημένα» έργα του μουσικού «γίγνεσθαι» της εποχής μας.

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates