Γιάννης Λεμπέσης - «Τα ίδια και χειρότερα»

(ΑΚΟΥΣΕ) Το 2012 κυκλοφόρησε από το Ogdoo Music Group ο τελευταίος, μέχρι τώρα, δίσκος του λαϊκού τραγουδοποιού Γιάννη Λεμπέση με τίτλο «Τα ίδια και χειρότερα», με δεκαεπτά καινούργια αλλά και παλαιότερα τραγούδια - σε νέες εκτελέσεις.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Εκτός από τον ίδιο τον Λεμπέση συμμετείχαν τραγουδώντας ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Μαριάνθη Λιουδάκη, ο Φάνης Σαπατίνας και η μεγάλη κυρία του δημοτικού τραγουδιού Σοφία Κολλητήρη.

Τα 17 τραγούδια του δίσκου:

Όλα τα τραγούδια είναι σε μουσική και στίχους του Λεμπέση.

1) Λουλουδάκι της ψυχής μου – Γιάννης Λεμπέσης
2) Τα ίδια και χειρότερα – Γιάννης Λεμπέσης
3) Αχ και να ‘ξερε τι χάνει – Γιώργος Μαργαρίτης / Γιάννης Λεμπέσης
4) Μια σε βρίσκω μια σε χάνω – Σοφία Κολλητήρη
5) Καρδιοφτερουγίσματα – Γεράσιμος Ανδρεάτος
6) Φευγάτος και ανήμπορος – Γιάννης Λεμπέσης
7) Τα κορόιδα σ’ άλλη πιάτσα – Γιώργος Μαργαρίτης
8) Ορειβάτης – Γιάννης Λεμπέσης
9) Εμμονές – Γιάννης Λεμπέσης
10) Είπες πολλά, είπα πολλά – Γιάννης Λεμπέσης
11) Άλλη μια βραδιά στο κλάμα – Μαριάνθη Λιουδάκη
12) Τυχοδιώκτης – Γιάννης Λεμπέσης
13) Όσα ζόρια κι αν τραβάω – Γιάννης Λεμπέσης
14) Της μοίρας η ανέμη – Φάνης Σαπατίνας
15) Ποτέ δε με λογάριασες – Γιάννης Λεμπέσης
16) Σε θέλω και μελαγχολώ – Γιάννης Λεμπέσης
17) Τι να πω και ‘γω στο γιο μου (14/11/12) – Γιάννης Λεμπέσης

Moυσικοί και συντελεστές

Η ενορχήστρωση έγινε από τον Γιάννη Λεμπέση, που έπαιξε τζουρά, μπαγλαμά, λαούτο και μπουζούκι στο Νο 14. Μαζί του οι Βασίλης Μούζος, μπουζούκι, Πορφύρης Κονάς, ακορντεόν, Νίκος Οικονομίδης, βιολί στο 4, Ηλίας Καλιαμπέτσος, βιολί στο 5 και νέι, Παναγιώτης Πλαστήρας, κλαρίνο, Μίλτος Χρυσανθίδης, κιθάρα, Σάκης Σάμπαλης, κιθάρα στα 5 & 14, Γιάννης Φουστέρης, πιάνο, μπάσο και Σπύρος Γλένης, κρουστά. Φωνητικά έκαναν οι Πέτρος Βαγιόπουλος και Μαριάνθη Λιουδάκη. Η ηχογράφηση έγινε στο Studio Emphasis από το Μάιο ως το Σεπτέμβριο του 2011.

Το σημείωμα του Κώστα Μπαλαχούτη  

Στο ιδιαίτερα επιμελημένο από τον Πάνο Παπαϊωάννου ένθετο του cd, εμπεριέχονται οι στίχοι, φωτογραφίες και σημειώματα του Λεμπέση και του Κώστα Μπαλαχούτη, που υπογράφει την επιμέλεια της παραγωγής και αναφέρει πως: “Γεννημένος στο Κρεμαστό Ευβοίας, με πτυχίο τοπογράφου μηχανικού στο βιογραφικό του, ο Λεμπέσης εδώ και περίπου 30 χρόνια γράφει επισήμως την δική του πορεία στο νεορεμπέτικο τοπίο, με συνέπεια, επιμονή, ψυχή και μεράκι. Αυτά είναι τα στοιχεία που τον έκαναν να ξεχωρίσει στο χώρο του κι ο κόσμος να αγαπήσει τον ίδιο και τα τραγούδια του. Εργάτης από τους λίγους στο πάλκο, ο Λεμπέσης έχει αποκτήσει πιστό κοινό που «γουστάρει» να διασκεδάζει με ρεμπέτικα, σμυρνέικα, παραδοσιακά και ορθόδοξα ρεμπετολαϊκά του ’50 αλλά και με τα δικά του, που στην ουσία πατούν στις φόρμες και την τεχνοτροπία που οριοθετούν οι παραπάνω αφετηρίες. Εκεί ανήκει η καρδιά του, εκεί φωλιάζουν οι πηγές της έμπνευσής του συνδυασμένες με εύστοχους, σύγχρονους, κοινωνικούς κυρίως αλλά και ερωτικούς στίχους. Δίχως να καινοτομεί, λειτουργεί συνειδητά ως συνεχιστής της κλασικής σχολής του λαϊκού. Η γνώση του για το είδος που υπηρετεί, η διαρκής φλόγα κι έντονη ζεστασιά γι’αυτό, μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο, μαζί με την μαστοριά και τις κατακτήσεις του ως μουσικός, ερμηνευτής και δημιουργός. Στην ωριμότητά του καταθέτει τις δικές του αλήθειες με αποτέλεσμα σύγχρονα λαϊκά τραγούδια που πέρα από τις «ρίζες» που μεταλαμπαδεύουν, ανανεώνουν το είδος με σεβασμό και αρτιότητα”.

Σκέψεις και εντυπώσεις

Στην πιο ώριμη, ίσως, περίοδο της καριέρας του, ο Γιάννης Λεμπέσης γράφει λαϊκά τραγούδια, που, ναι μεν έχουν τις ρίζες τους στο χθες, «φλερτάρουν» όμως, κυρίως στιχουργικά, με  τη σημερινή εποχή. Στίχος απλός, αλλά όχι απλοϊκός, κατανοητός, και συχνά αιχμηρός… Μελωδίες γραμμένες πάνω στα κλασικά πρότυπα των παλιών μαστόρων της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Ακούγοντας τον δίσκο, διαπιστώνουμε επίσης την εξέλιξή του Γιάννη Λεμπέση, τόσο σαν δημιουργού, όσο και σαν ερμηνευτή. Πολύ θετικό στοιχείο επίσης είναι οι συμμετοχές των τραγουδιστών. Πιστεύω ακράδαντα, πως σε κάθε περίπτωση, όποιος και να είναι ο τραγουδιστής, είναι σωστό να σπάει η «γλυκιά» μονοτονία της μιας φωνής και ενδιάμεσα να ακούγονται και άλλες. Πολύ περισσότερο όταν τα τραγούδια ξεπερνούν τα 8 με 10, όπως στην περίπτωση του δίσκου του Λεμπέση που έχουμε 17.

Οι αφιερώσεις του Γιάννη Λεμπέση

Ο Λεμπέσης αφιερώνει το τραγούδι «Σε θέλω και μελαγχολώ» στον Κώστα Μπαλαχούτη, γιατί, από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε το τραγούδι το 1985 στο δίσκο «Σας μιλάω σοβαρά», το έχει χαρακτηρίσει, από όλες τις θέσεις που βρίσκεται και στηρίζει ουσιαστικά το λαϊκό τραγούδι (περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο) σαν ένα από τα «άξια» λαϊκά τραγούδια που έχουν γραφτεί.

Αφιερώνει επίσης το «Της μοίρας η ανέμη» στον Πάρη Μήτσου, που κάνει τον δικό του αγώνα για το λαϊκό τραγούδι και του αρέσει ιδιαίτερα, ενώ το «Μια σε βρίσκω μια σε χάνω» αφιερώνεται στον Γιώργο Τσάμπρα, που παρακολούθησε την πορεία αυτής της δουλειάς από τότε που τα τραγούδια ήταν «εν τη γενέσει» τους και επικρότησε με θέρμη της ιδέας της ηχογράφησης του τραγουδιού αυτού από τη Σοφία Κολλητήρη, ενώ βοήθησε ουσιαστικά να υλοποιηθεί.

«Τι να πω και ‘γω στο γιο μου»

Όπως και σε όλες τις προηγούμενες δουλειές του, στις οποίες υπάρχουν τραγούδια με έντονο κοινωνικό προβληματισμό και λόγο, έτσι και τώρα ο Λεμπέσης έγραψε στις 14 Νοεμβρίου 2012 (ημέρα των γενεθλίων του) το τραγούδι «Τι να πω και ‘γω στο γιο μου», επηρεασμένος από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Ένα κομμάτι που καθυστέρησε τότε την κυκλοφορία του δίσκου, αφού γράφτηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.  Είναι αυτονόητο πως ένα τέτοιο κομμάτι δεν θα μπορούσε να λείπει από τον δίσκο, πολύ περισσότερο στη σημερινή εποχή…

Επανέκδοση με νέο τραγούδι

Λίγο καιρό μετά ο δίσκος κυκλοφόρησε σε δεύτερη έκδοση, με την προσθήκη αυτή τη φορά ενός νέου τραγουδιού με τίτλο «Όμως εμείς είμαστε εμείς».

Υ.Γ: Ο κύριος «κορμός» του κειμένου πρωτοδημοσιεύθηκε στο Music Heaven.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!